SMRTNE ŽRTVE V PROMETU

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
darko

SMRTNE ŽRTVE V PROMETU

Odgovor Napisal/-a darko »

Lani je bilo v Sloveniji na cestah mrtih 259 ljudi. Glede na leto prej je to nekaj manj (v 2004- 274 mrtvih) mrtvih. Glede na to da je začel veljati nov zakon in ostalo je vsekakor preveč.
Ne znam si predstavljat kako bodo odgovorni dosegli cilj v letu 2010, ko naj bi bilo največ 135 mrtvih. Ob podatkih, da se je promet čez Prekmurje (in posledično povsod drugje) povečal 4 krat od leta 2000 me kar strese.
Še enkrat se je pokazalo da sam zakon ne rešuje problemov. Poleg policije mora na terenu delovat še marsikaj.
Seveda pa ko čitam zakon ZVCP se mi poraja kar nekaj vprašanj. Zanima me tudi kdo bo odgovarjal ker ni bil dosežen cilj "-10%".
Zakaj ni na cestah tudi drugih (ZŠAM, prometnikov, SVCP, redarjev, ...)
Darko
Uporabniški avatar
saxtenor3

Odgovor Napisal/-a saxtenor3 »

Darko,se popolnoma strinjam s tabo :!: Ravno danes so na POP-tv govorili o tem. Vendar glede na stanje ki ga videvamo na cestah in na število prometnih nesreč po mojem ne moremo računat na kaj boljše "rezultate" :!: :!:

Vsi ki imamo opravka s prometnimi nesrečami sami vemo v koliko primerih je prisoten alkohol :!: :evil: In ravno alkohol in prevelika hitrost sta največkrat vzrok za prometne nesreče! Kaj narediti glede tega :?: Kako zmanjšat ta dva faktorja :?: Če povem po pravici - NIMAM POJMA :!: :!:

Dokler se nebo spremenilo mnenje našega malega naroda glede tega lahko kazni dvigujemo v neskončnost.......
Ni lepšega občutka kot da nekomu rešiš življenje......
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Pa ni treba vojn tle...
,,,, te so vsak dan na cestah....

Matilda pa veselo v "bandimi".....

Hja... :roll:
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Matjaž Zupan

Odgovor Napisal/-a Matjaž Zupan »

Glede tega zakona je bilo že pred sprejemom slišati, da bo "deloval" le nekaj mesecev, kar se je zdaj izkazalo kot resnično, saj je bilo precej manj žrtev le v nekaj prvih mesecih leta 2005.
Drugod po Evropi imajo glede tega drugačen pristop, ki ima oznako EEE in v tem pristopu imata vzgoja in izobraževanje prednost pred nadzorom in kaznovanjem. Tudi pri nas je potrebno razmišljati v tej smeri, vendar najbrž to ne bo šlo čez noč.
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Bi se tudi jaz pridružil mnenju, da je nov prometni zakon nekoliko izgubil na ostrini in ga vozniki ne jemlje-m/j-o več dovolj resno. Kljub visokim kaznim. :evil:
Prepričan pa sem, da represija ni vse, je le del rešitve. Če želimo doseči, da bo na cestah manj "ropotanja" in smrtnih žrtev, bomo morali spremeniti mentaliteto slovenskega voznika. Začeti pa bo treba od malih nog dalje. Se mi zdi, da je nekaj generacij, ki zdaj brzijo po cestah že izgubljenih. :cry:
Veliko bi pripomogla ustrezna in ustrezno vodena preventiva.
V povezavi s tem sem v medijih zasledil zanimiv ukrep za vinjene voznike. V neki državi (ne spomnim se ali je bilo nekje v Skandinaviji ali pa je to Avstralija :-k ) so uvedli ukrep, da bodo voznike, ki bodo "napihali" več kot je dovoljeno poimensko objavili v časopisu. Pravilno! =D> Si se ga napil in vozil?! [-X
Dobro, sedaj pa naj še ostali vedo katerega cepca se morajo paziti na cesti! :smackbottom: Sem za, da kaj podobnega pogruntajo pri nas.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
Martina
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Martina »

ojla :D

če bi bile kazni strožje, bi se tudi ljudje normalno vozili... kriv alkohol? ne bi rekla, da v tolikšni meri kot mediji to objavljajo...

bo kar držalo, kar je tomkat napisal... spremeniti mentaliteto ljudi... kako to spremeniti? strožje kazni in večja učinkovitost policistov...

Lp
Vaja dela mojstra, če mojster dela vaje! :)
Uporabniški avatar
Primoz_K
Kraj: Prožinska vas

Odgovor Napisal/-a Primoz_K »

Kazni kot represivni ukrep imajo res določeno moč, vendar naj bi bile pri preventivi v prometu na koncu v vrstnem redu ukrepov za izboljšanje varnosti. Vozniki naj se vozimo po dobrih cestah, na katere naj dodajo ukrepe za umiritev prometa , kjer je to potrebno (obstajajo različni, ne le ležeči policajo), in pa policiste na cesto, kjer naj opravljajo svoje naloge korektno.
Preventivno bi bilo po moje tudi to, da bi na TV v večernem času, ko je gledanost visoka, predvajali kratke ''reklame'' o varni vožnji in nevarnostih, ki jih s svojim početjem povzročamo na cestah.
Še to: npr. v Franciji mladi vozniki dobro vedo, da če jih pri težjem prekršku ali z alkoholom v krvi zalotijo policisti, jih čaka noč v zaporu, nato pa sodnik s kaznijo in po določenem času ponovno opravljanje vozniškega izpita. Pa tudi zavarovalnice v nekaterih državah zelo veliko zahtevajo od mladih zavarovancev in zelo malo povrnejo, če se jim kaj zgodi.

Menim, da je preventiva zapostavljena dejavnost, tako v prometu kot v gasilstvu.
LP Primoz :D
Uporabniški avatar
Brko
Kraj: Rojstna vas Matevža Haceta

Odgovor Napisal/-a Brko »

Moje mnenje; Očka ali mamica naj bi svojim najdražjim kupila (NIČ)PA NEBI BILO NESREČ. Še vedno je največ nesreč zaradi brzine. Ne pa alkohol. Res pa je,da so v avtu vsaj trije!!!!!
Vozilo ceniš tisto, ki si ga sam zaslužil ali prigaral.
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Tomkat napisal/-a: Dobro, sedaj pa naj še ostali vedo katerega cepca se morajo paziti na cesti! :smackbottom: Sem za, da kaj podobnega pogruntajo pri nas.
So že, ampak takrat še ni bilo demokracije, pa so se imena in priimki oseb, ki so jim bila odvzeta vozniška dovoljenja še lahko objavljali. Je bilo kar zanimivo.

Danes pa to ne bo več možno, saj v demokraciji najameš dobro odvetniško družbo, ki opravi svoj posel.

Se še spomnite, da niti začetnic velikih lopovov nek inšpektor ni pustil objavljati, ker je to baje kršenje človekovih pravic :evil: .

Da jim j... :evil:

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
saxtenor3

Zakon je treba spremenit pa bo. Z velikimi črkami bi objavili njihova imena pa bi marsikoga spametovalo :!:
Uporabniški avatar
matjaž
GE: Kostanjevica na Krki
Kraj: Kostanjevica na Krki

Odgovor Napisal/-a matjaž »

V šolah pa že 30 in več let učijo po istem kopitu. Morda 1 ali 2 uri na poligonu pa hop na cesto!
Nič pa o treningu varne vožnje na poligonu ob simulaciji nepredvidljivih dogodkov na cesti. V nekaterih državah EU, po katerih se tako radi zgledujemo, je to redna praksa! :idea:
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabniški avatar
saxtenor3

Ko bo v Sloveniji več poligonov namenjenih treningu varne vožnje bo to tudi v Sloveniji možno! Mislim da mi je ravno inštruktor varne vožnje omenil da bo čez čas to celo pogoj da boš lahko začel delat izpit za avto. Nisem pa siguren :roll: :!: Če se motim me popravite......
Uporabniški avatar
boštjančk
Kraj: povžarija

Odgovor Napisal/-a boštjančk »

Moje skromno mnenje je, da bistveno zvišanje kazni ne bi resno pripomogle k zmanjšanju smrtnih žrtev, se pa strinjam s tistimi, ki menijo, da so še vedno premajhne (pa ne za napačno parkirana vozila - no včasih tudi).

Začeti bi morali na samem štartu, se pravi že na teoretičnem pridobivanju znanja, kot je CPP in PP, kjer bi morali vključiti inštruktorje varne vožnje in pa pokazati tudi kakšno "lepo" sliko ali posnetek iz nekaj prometnih nesreč in njih posledice - teh je na PPP, GE in RP dovolj; ki bi takoj za daljše obdobje pustile pozitiven učinek na mladih voznikih.

V sam sistem praktičnega pouka, bi morali uveljaviti poligone za trening varne vožnje, kamor spadajo tudi inštruktorji, ki se s tem ukvarjajo, ne pa da veselo kandidatom nabijajo ure od 30 pa naprej in iz njih oz. njihovih staršev vlečejo denar, učinek je pa enak, kot pri 20 urah.

Največja napaka, ki se dogaja pa je na strani staršev (ne na vseh, da ne bo pomote), ker za opravljen izpit ali končano srednjo šolo, kupujejo lastnim otrokom avtomobile, boljših znamk - te se dobi tudi starejši letnik za malo denarja; po možnosti s pogonom na zadnja kolesa in "malce" več konji, kot je to primerno, rezulatati so pa kmalu vidni v črni kroniki, arhivih že prej omenjenih služb, rehabilacijskih centrih, toplicah ali pa na pokopališčih :evil: , kar je pa najbolj žalostno.
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Danes se je en policijskih šefu pohvalu da bodo do konec leta namestili po Sloveniji ohišja za stacionarne merilce. Verjetno zato da bodo beležli s kolikšno hitrostjo se je kdo zaletel.
Važno da se troši, j... preventivo.
Darko
Odgovori