Sam osebno rišem precej evakuacijskih in požarnih načrtov za različne objekte. Od večstanovanjskih objektov do industrijskih in poslovnih objektov. Koliko požarni načrti gasilcem pri sami intervenciji pomagajo ne vem, verjamem pa, da v kolikor bi šlo za kakšno večjo intervencijo oz. posredovanje znajo biti pomemben vir informacij, saj se iz njih da prebrati precejšnje število podatkov. Od mej požarnih sektorjev - požarnih celic, do možnosti notranjih napadov, do virov za gašenje (hidrantov), do tega kje potekajo elektro vodi. Skratka dobro izdelan požarni načrt zna biti izjemno koristna stvar. Ne vem pa koliko gasilci, ko posredujejo na intervencijah, sploh gledajo oz. dajejo pozornost požarnim načrtom (vkolikor so izdelani za objekt v katerem je požar).
Glede vsakoletnih evakuacij, ki jih morajo lastniku oz. uporabniki objektov v skladu z Pravilnikom o požarnem redu (Ur. list RS št. 52/2007) pa je več scenarijev. Nikjer ni zapisano, da morajo biti na vaji evakuacije prisotni gasilci. Ko sem enkrat iz "firbca" klical na Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami sem naletel na zelo skop odgovor. Vajo evakuacije lahko dejansko izvede oseba, ki je zadolžena za gašenje začetnih požarov in izvajanje evakuacije. Scenariji so različni. Lahko se z zaposlenimi samo sprehodijo po evakuacijskih izhodih oz. požarnih stopniščih, in se jim razloži kako je potrebno ravnati v primeru požara, kje so gasilniki/hidranti, ter kje se nahaja zbirno mesto, ki je po navadi nekje na parkirišču oz. cesti v okolici objekta. Seveda pa se lahko vaja evakuacije izvede tudi v sodelovanju z gasilci. Se pravi, nikjer ekzaktno ne piše kako naj bi vaja evakuacije potekala, oz. kdo mora biti na njej prisoten. Jaz podjetjem svetujem, da naj stopijo v kontakt z lokalnimi gasilci in se poizkušajo dogovoriti za vajo evakuacije z njimi, da se zadeva popestri. Prav tako je to dobro za gasilce, ki se lahko pri tem seznanijo z objektom. Za inšpektorje je pomembno, da se naredi zapisnik, kako je vaja potekala, kdaj, ter koliko oseb je bilo na njej prisotnih in kdo se jo je udeležil.