Organizacija gašenja Kras 2006

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Organizacija gašenja Kras 2006

Odgovor Napisal/-a Peter »

V nekaj temah, ki se nanašajo na gašenje letošnjih Požarov na Krasu, so se pojavila vprašanja v zvezi z organizacijo gašenja, začenši pri aktiviranju sil ZA-RE. Ker se nekatere stvari ponavljajo že iz leta 2003 in še vedno niso rešene, bi bilo dobro, da bi jih izpostavili v tej temi in potem naredili tudi primeren zaključek.

Vsi ki ste sodelovali pri gašenju, najbolje veste s kakšnimi organizacijskimi težavami ste se spopadli in bo najbolje, da tukaj to napišete.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Najbolj me zanima, če ima kdo podatek , koliko je te dni na terenu delavcev izpostav URSZR in pripadnikov CZ po dolžnosti. :?: :?:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
dragom

Odgovor Napisal/-a dragom »

Tole Oskar je eno izmed dobrih vprašanj, tudi mene zanima koliko strokovnih delavcev ZIRa je na terenu in kako delujejo regijske službe od logostike in tako dalje, ali pa je zadeva samo na papirju OK, (saj veš ..... ne bi ti razpredal znanosti o pomembnosti zir in gasilci in .....) gasilci se pa morajo znajti preko svojih organizacijskih ved.

Na raznih sestaniki se je govorilo da bodo ri tako velikoih intervencijah poklicali še druge regiske poveljnike (gasilske) zaradi pridobivanja znanja vodenja velikih intervencij. Ali je komu kaj poznano kako je s tem?
Nekako spremljam preko foruma vse intrevncije na Krasu in nekateri pišejo, da logistika dela, me zanima kako je s tem in drugimi problemi, da lahko pritisnemo na kakšen drugi gumb.
LP
Notranjc

Odgovor Napisal/-a Notranjc »

Tudi mene je zanimalo, če se je sestal štab za CZ za Notranjsko. Pritrdilnega odgovora ni bilo, pač pa "ne vem, morda se je sestal v operativni sestavi", ni bilo časa in izgovori v tej smeri. Če bi bili na terenu strokovni delavci CZ in reševanja bi bili takoj opaženi, saj se običajno vsak pripelje s svojim avtom CZ. Mislim, da tudi nekateri župani občin, na katerih so in še divjajo požari niso odigrali prave vloge, kljub temu, da so se v preteklosti hvalili z podpisanim sporazumom o medsebojnem sodelovanju v primeru gozdnih požarov. Vse se bojijo stroškov. Stroški so le stroški in to visoki, zato je najlažje "namočit" prostovoljne gasilce, ki ne znajo reči NE.
Maloštevilni prostovoljni gasilci iz teh občin in ZGRS pa sedaj "j... ježa" saj so vse dni in noči na požarih.
Z uvedbo civilnega služenja je bil podpisan propad prostovoljstva na Krasu. Sedaj , ko ni več civilnikov se počasi pobirajo in še nekaj časa se bodo. Velika škoda pa je seveda narejena. V teh letih ni bilo sistematičnega izobraževanja prostovoljcev, dela z mladimi, ......
Uporabniški avatar
grube
Kraj: PGD Šentlambert / Zagorje

Odgovor Napisal/-a grube »

Sicer sem že pisal v oni temi pa vseeno...

KAr se mene tiče je bila organizacija na Golacu porazna. Prva napaka je bila že to, da smo sploh bili tam, ker bi lahko naredili veliko več kje drugje. Iz GZ Zagorje smo bili tri enote z GVGP in 3-je v posadki.
Iz logističnega vidika (voda, hrana,...) porazno. Niti enkrat se ni nihče spomnila na to, tako da snmo bili prepuščeni sami sebi.
Eno "naše" vozilo je bilo prestavljeno 3x pa na tistih lokacijah potem nikoli niso imel nič za delat, so se samo malo peljali. Vmes se je zgodilo, da so čisto pozabili na našo enoto in je bilo kakor, da sploh nismo tam. Ko smo se ponudili, da gremo pomagat drugam, kjer je dejansko gorelo, ker nismo imeli tukaj dela, smo dobili zavrnjeno. Skratka naredili smo 300 km in nekaj 10tisoč tolarjev stroškov zato, da smo se na Krasu praskali po jajcih. Kot sem napisal že tam, se je to zgodilo že drugič, tretjič se ne bo!

Ko smo odhajali, je bil v "štabu" tudi nekdo v uniformi CZ, kar se mene tiče samo toliko, da je lahko nam malo po pametoval. Pravtako je bil tam nekdo direktno iz GZS. Organizacija pa še vedno na podnu, sploh se je pa vse sesulo okoli kosila... Kdo gre kdaj jesti in kdo potem tiste enote nadomešča...
The dark side is more powerfull! Don't fight it JOIN US!
Uporabniški avatar
Matej B.
GE: Ptuj / Tržec
Kraj: Ptuj - Tržec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Matej B. »

Sicer malo "off" topic a vendar: zanima me vožnja enot z gasilskimi vozili na Kras po avtocesti iz drugih koncev Slovenije! Ali upoštevate CPP ali pa koristite modre luči in sirene in ste s tem avtomatsko vozilo s prednostjo???
"Teorija brez prakse je kot voz brez akse!!!"
sašo
Kraj: Kobarid

Odgovor Napisal/-a sašo »

Naša enota je bila v petek na divaškem oz. kozinskem, in moram pohvalit oskrbo z hrano in pijačo, ki so jo dostavljali med nas, prav tako pa tudi vodenje, vsaj GČ-ja Gorazda iz PGD Senožeče, ki je bil naš vodja nočne straže, in je deloval zelo profesionalno, umirjeno ter je vedel kaj storiti v danem trenutku.Tu govorijo izkušnje in ne čini...
Nekaj pa se vseeno moramo zavedati; že pri gašenju kontejnerja se pojavi kaka napaka, ne pa pri vodenju tako obsežnega požara z toliko gasilci in vozili.Malo moramo biti tudi razumljivi, ter se moramo zavedati, da sta papir in realnost dva različna pojma :!:
Nikomur ni v interes, še najmanj pa poveljujočim, da bi stvari potekale slabo!
Glede CZ in njihovih enot ne bom komentiral, ker me ni bilo dol od včeraj, se mi pa glede na pretekle izkušnje dozdeva kako je...
Lep pozdrav, Sašo!
Uporabniški avatar
grube
Kraj: PGD Šentlambert / Zagorje

Odgovor Napisal/-a grube »

@Matej B: Mi smo se ves čas pelajli z modrimi lučmi, ko pa se je naredila kolona pa smo prižgali še sirene in smo se peljali dokaj tekoče ves čas.
The dark side is more powerfull! Don't fight it JOIN US!
Uporabniški avatar
Ndrej
GE: PGD Prečna
Kraj: Prečna, Novo mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ndrej »

Mi včeraj zvečer pa nismo uporabili ne luči ne sirene. Šli smo pa v koloni kakih 15-20 vozil, tako da nismo ravno šibali (šli smo toliko, kolikor so šle lahko avtocisterne)

Še malo o organizaciji. Ko smo prišli dol so nas pričakali z zrezki, pitne vode in drugih pijač pa je bilo tudi dovolj na voljo. Danes zjutraj pa smo dobili še sendvič. Tako da o hrani in pijači brez pripomb. Je bilo pa kar malo preveč čakanja. Šele čez kaki dve uri ko smo prispeli na štab, smo se odpravili gasit. Okoli je gorelo, mi smo pa čakali in čakali na navodila :(
bušman

Odgovor Napisal/-a bušman »

Ja,spet se oglašam.Pred parimi urami je ena enota v bližini Komna spet imela težave z gorivom za AC.Po kontaktiranju poveljnika,kateri jih je poslal na teren in samoiskanju informacij,so ga napotili na pumpo,kjer je dobil gorivo.Ker ni imel OMV kartice,so ga zapisali in odpremili z pojasnilom,da bo dobilo račun društvo-last vozila.Potem pa sam urejaj povrnitev stroškov.Ko to pišem,enota se namreč vrača domov,so na poti zvedeli,da je cisterna z gorivom na igrišču in zakaj niso točili tam.Zgleda,da pri vseh ukv in tel.ni logistika ni prav na nivoju.

Bušman
Uporabniški avatar
Jaka
Kraj: Podhom

Odgovor Napisal/-a Jaka »

Ja, ob velikih požarih je logistika zelo pomembna. Imamo tečaje za uporabo radijskih zvez, za predavatelje, za inštruktorje,.... O logistiki pa zelo malo. Verjetno bi se bilo smiselno vsaj v okviru regijskih svetov v jesenskem času reči kakšno o logistiki. V primeru večjega požara je tako ali tako na nogah vsa regija in bi lahko za organizacijo logistike tako poskrbeli. Zato predlagam, da poskušamo po vsem tem sr.... pripraviti kakšen razgovor o organizaciji logistike.
Uporabniški avatar
mihelj
Kraj: nova gorica

Odgovor Napisal/-a mihelj »

Fantje nehajmo si zatiskat oči in vlačit zdej CZ gor CZ dol,...(sam je sicer tudi ne maram), do požara takih razsežnosti sploh ne bi smelo priti!!!! Tako kot je bilo pri ostalih velikih požarih na krasu se tukaj ponavlja isto. Ni kriv veter, ni kriva CZ, najlepše krivi so vsi drugi razen ... .

Naj mi nobeden ne zameri vendar od vseh velikih požarov, ki smo jih imeli na krasu se nismo naučili popolnoma nič!! :evil: :evil: :evil:

V zadnjih 5ih letih nismo naredili ene same večje štabne vaje kejr bi sodelovalo približno toliko sil kot jih vidimo danes na terenu...

Me zanima kakšna bo analiza :evil:

Neglede na no tudi sam pomagam že tri dni in tudi danes takoj ko končam delat šibam gor.
Na mladih svet stoji !!!
Fekonja Tadej

Odgovor Napisal/-a Fekonja Tadej »

Mene pa zanima, zakaj sedaj na veliko ne aktivirajo Gorenjsko - Ljubljanske - Novomeške regije, kjer je bilo ponoči veliko dežja in je možnost za nastanek požara v naravi skoraj nična, kar prikazuje tudi slika ogroženosti. Ta društva imajo dosti manj možnosti trenutno za gozdne požare kot Celjska regija npr. Sedaj bi morali vključiti večino manjših društev te regije.
Uporabniški avatar
uros11

Odgovor Napisal/-a uros11 »

Fekonja Tadej napisal/-a: Ta društva imajo dosti manj možnosti trenutno za gozdne požare kot Celjska regija npr. Sedaj bi morali vključiti večino manjših društev te regije.
lahko povem da je tudi na celjskem padlo veliko dezja, kar nam zmansuje moznoszi za nastanem pozarov v naravi!
hvala bogu!
ko bi vsaj nekaj dezja padlo tudi na primorskem!
Za pamet pravijo, da je edina stvar, ki je pravično razdeljena na svetu! Vsak zase pravi, da jo imama največ na svetu!

Lep pozdrav Uros
Uporabniški avatar
Jaka
Kraj: Podhom

Odgovor Napisal/-a Jaka »

Fekonja Tadej napisal/-a:Mene pa zanima, zakaj sedaj na veliko ne aktivirajo Gorenjsko - Ljubljanske - Novomeške regije, kjer je bilo ponoči veliko dežja in je možnost za nastanek požara v naravi skoraj nična, kar prikazuje tudi slika ogroženosti. Ta društva imajo dosti manj možnosti trenutno za gozdne požare kot Celjska regija npr. Sedaj bi morali vključiti večino manjših društev te regije.
Mi je prav žal, ampak pri nas ni bilo niti kapljice. Ampak to ni ovira, da nebi pomagali na Krasu.
Odgovori