Neodvisna gasilska lista

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
peugeot
GE: Sela
Kraj: Sela

Neodvisna gasilska lista

Odgovor Napisal/-a peugeot »

To temo sem namenoma odprli v organizaciji in pravnih zadevah, saj se v neki meri tiče tudi tega. Torej,

na Fejsbuku sem opazil da naša preljuba Slovenija premore tudi tako imenovano Neodvisno Gasilsko Listo, deluje pa na področju občine Rače-Fram.
Glede na to da sem pred kratkim že zasledil da je eden izmed upravnikov tega foruma govoril da se gasilstvo ne sme v nobeni obliki povezovati z volitvami me zanima kako lahko to listo dopustijo, gasilci smo namreč nepolitična organizacija. Ali sem mogoče kaj prespal?
Ljudje z večjo mero znanja o organizaciji in pravnih zadevah recite kaj o tem.
Če je bilo o tej temi že kaj govora drugje pa se opravičujem za smetenje.

link:

https://www.facebook.com/pages/Neodvisn ... 08?fref=nf
Uporabniški avatar
nejc321

Odg: Neodvisna gasilska lista

Odgovor Napisal/-a nejc321 »

Čeprav je bil predsednik GZS Jošt Jakša(povezava spodaj) kristalno jasen še vseeno glas iz Tržaške ne pride v vsako sredino gasilskih organizacij. :!:

http://www.gasilec.net/politicno-udejst ... gasilcev/2
Gasilci, bratje, vedno in povsod!!!
Uporabniški avatar
Primoz
GE: Sečovlje

Odgovor Napisal/-a Primoz »

dokler ne bo to z našimi pravili jasno definirano se temu ne bomo mogli izogniti. In tudi po tem bo to bolj težko :)
kumba

Odgovor Napisal/-a kumba »

Dokler si ne bo sam vrh GZS razčistil pred svojim pragom je težko to pričakovat na nižji ravni.
bbk12

Re: Neodvisna gasilska lista

Odgovor Napisal/-a bbk12 »

Nekaj iz naše zgodnje društvene zgodovine: Nekoč je med volitvami za župana eden od kandidatov obljubil, da če mu bodo gasilci "zrihtali" da zmaga, da bo podaril zemljišče za gasilni dom. In naši fantje so se takrat organizirali, tako je vsak član nagovoril nekaj družinskih članov, sosedov, prijateljev in ta kandidat je zanesljivo zmagal, društvo pa je dobilo zemljišče na katerem stoji naš gasilni dom.
Uporabniški avatar
Primoz
GE: Sečovlje

Odg: Re: Neodvisna gasilska lista

Odgovor Napisal/-a Primoz »

bbk12 napisal/-a:Nekaj iz naše zgodnje društvene zgodovine: Nekoč je med volitvami za župana eden od kandidatov obljubil, da če mu bodo gasilci "zrihtali" da zmaga, da bo podaril zemljišče za gasilni dom. In naši fantje so se takrat organizirali, tako je vsak član nagovoril nekaj družinskih članov, sosedov, prijateljev in ta kandidat je zanesljivo zmagal, društvo pa je dobilo zemljišče na katerem stoji naš gasilni dom.

a je podaril svoje (privat) zemljišče?
Uporabniški avatar
peugeot

Odg: Re: Neodvisna gasilska lista

bbk12 napisal/-a:Nekaj iz naše zgodnje društvene zgodovine: Nekoč je med volitvami za župana eden od kandidatov obljubil, da če mu bodo gasilci "zrihtali" da zmaga, da bo podaril zemljišče za gasilni dom. In naši fantje so se takrat organizirali, tako je vsak član nagovoril nekaj družinskih članov, sosedov, prijateljev in ta kandidat je zanesljivo zmagal, društvo pa je dobilo zemljišče na katerem stoji naš gasilni dom.
koruptivno dejanje :?:
Uporabniški avatar
Mayamaya

Odgovor Napisal/-a Mayamaya »

To je zame primitivnost na višku. Že skoraj vsak pionirček ve, da se gasilci v politiko NE vmešavamo ..potem pa vidiš tole :roll:
bbk12

No no, da se ne boste začeli vlagati prijave na KPK. To je bilo leta 1930. In ja podaril je svoje privat zemljišče.
Uporabniški avatar
Đuro
GE: Hoče
Kraj: Hoče
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Đuro »

No ja, tudi danes resnica ni nič kaj drugačna. Žal. In tako bo, dokler bo župan pred gasilci, namesto gasilci pred županom. Kdo koga bolj potrebuje? Kdo je odgovoren za JGS?
PGD Hoče - since 1888
http://www.gasilci-hoce.si/
Urosh

Odgovor Napisal/-a Urosh »

Prvi gremo noter, zadnji pridemo ven...
bbk12

Mayamaya napisal/-a:To je zame primitivnost na višku. Že skoraj vsak pionirček ve, da se gasilci v politiko NE vmešavamo ..potem pa vidiš tole :roll:
Ne bi se čisto strinjal, pojem politika je zelo širok pojem. In ja če smatraš politiko kot nek ideološki pojem se strinjam, tu gasilci nimajo kaj početi.
Kot sem že omenil, je politika širok pojem in ker smo zaradi takega načina financiranja obešeni na občinski proračun, se moramo gasilci iti politiko, ko lobiramo, prosimo, pozivamo župane, svetnike za sredstva... Ko župana posedemo v prvo vrsto, ko ga gostimo, ko se z njim kregamo, ko se pritožujemo nad njim, vse to je politika. Tudi to da se večina županov "boji "gasilcev, ker jih rabi, ker so v končni fazi tudi volilci vse to je politika.
Tudi ko predsednik GZS lobira pri ministri se gre politiko.
In jaz proti taki politiki načeloma nimam nič, če ima le za posledico izboljšanje razmer za našo organizacijo.

Če bi imeli nek državni sistemski vir financiranja npr. toliko sredstev na površino, prebivalstvo, specifičnost okolja, objektov... potem pa se ne bi rabili iti nikaršne politike.
Uporabniški avatar
peugeot

bbk12 napisal/-a:
Mayamaya napisal/-a:To je zame primitivnost na višku. Že skoraj vsak pionirček ve, da se gasilci v politiko NE vmešavamo ..potem pa vidiš tole :roll:
Ne bi se čisto strinjal, pojem politika je zelo širok pojem. In ja če smatraš politiko kot nek ideološki pojem se strinjam, tu gasilci nimajo kaj početi.
Kot sem že omenil, je politika širok pojem in ker smo zaradi takega načina financiranja obešeni na občinski proračun, se moramo gasilci iti politiko, ko lobiramo, prosimo, pozivamo župane, svetnike za sredstva... Ko župana posedemo v prvo vrsto, ko ga gostimo, ko se z njim kregamo, ko se pritožujemo nad njim, vse to je politika. Tudi to da se večina županov "boji "gasilcev, ker jih rabi, ker so v končni fazi tudi volilci vse to je politika.
Tudi ko predsednik GZS lobira pri ministri se gre politiko.
In jaz proti taki politiki načeloma nimam nič, če ima le za posledico izboljšanje razmer za našo organizacijo.

Če bi imeli nek državni sistemski vir financiranja npr. toliko sredstev na površino, prebivalstvo, specifičnost okolja, objektov... potem pa se ne bi rabili iti nikaršne politike.
je že res, da je vsako najmanjše pogajanje za finance, vsaka seja,.. neka oblika politike, vendar, ali smo res prišli tako daleč da se v občinah morajo ustanavljati gasilske liste? Jaz pravim da se tega ne bi smeli it, vendar pa se bi na drugi strani moral urediti tudi kup stvari ki jih naši veljaki tako veselo obljubljajo, stori pa se nič.
joe

Odgovor Napisal/-a joe »

Uporabniški avatar
mundat
GE: Gornja Radgona
Kraj: PGD Gor. Radgona

Odgovor Napisal/-a mundat »

adijo pamet...

sam osebno tudi kandidiram za člana občinskega sveta na neodvisni listi ( Gornja Radgona ). Še posebej pazim, da nebi NIKJER omenjal gasilcev oziroma moje funkcije v lokalni gasilski organizaciji. Kandidiram kot Tomaž Munda in ne kot predsednik PGD in nočem tega zlorabljati.
Gasilstva ne smemo mešati v politiko...še posebej taki dopisi, kot je iz prejšnjega posta, NEBI smeli obstajati...kaj pa če drugi zmaga? Kaj pa te?!? :^o
PGD Gornja Radgona IV. kategorija
Gasilska enota širšega pomena
predsednik društva
Odgovori