Pri nas imamo včlanitev društvo nekoliko drugače urejeno.
Državljan RS, ki se želi včlaniti v naše društvo mora najprej izpolniti predlog o včlanitvi v društvo, ki mu ga izda poveljnik. Na ta predlog kandidat napiše vse podatke, ki jih društvo za nadalnjo delovanje(obravnavo)potrebuje in hkrati se kandidat seznani z pravicami in dolžnosti prostovoljnega gasilca.
V roku enega meseca poveljnik predstavi kandidata na ŠO in tam se odloča o njegovi" usodi". Če ŠO,ki je 15 članski izda negativni odgovor se kandidata pisno obvesti ali se ga povabi v društvo in se mu izda obrazložitev.Seveda ima kandidat tudi možnost pritožbe.
V nasprotnem primeru se predlog za včlanitev v društvo posreduje na UO in potrdi brez razprave.
Nato se podpiše pristopna izjava in kandidata se uradno sprejme na občnem zboru.
Zakaj tak način včlanjevanja???
Postavili smo dve varovalki.
Prvič - včasih so v UO sedeli v bistvu starejši gasilci (sedaj hvala bogu ni tako) in oni so odločali kako in kaj z svojimi pogledi na gasilstvo.
Drugič - Nekaj let nazaj se je v društvo skušal včlanit občan, ki pa ni bil ravno najbolj priljubljen v kraju in tudi na vesti je imel kr nekaj slabih dejanj.
Bili smo mnenja, da bi to slabo vplivalo na društvo in sprejeli tak slep o včlanitvi.
Včlanitev v PGD
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odg: Včlanitev v PGD
Erno, zanimivo ste določili pogoje za vstop v društvo. Sam ne vem kako bi to zdržalo, če bi prišlo do pravdanja na sodišču. Zakon o društvih ti sicer dovoljuje, da društvo lahko samo napiše pogoje za vstop v društvo. Do tukaj je vse OK, samo morate imeti nato v statutu točno določeno, kateri so ti pogoji. Pogoji morajo biti javni in nedvoumni in če jih neka oseba izpolnjuje jo morate sprejeti v društvo. Ne sme priti do tega, da vaš OŠ odloča o članstvu prosilca na podlagi nekih mnenj in subjektivne odločitve posameznika. Saj ne pravim, da vi tako delate, samo ti pa iz prakse povem, če nekdo izponjuje pogoje, ki jih imate v statutu, vi pa ga kljub temu ne sprejmete, zaradi nekih okoliščin, boste na sodišču če vas ta oseba toži izgubili.
Zakon o gasilstvu predvideva samo pogoje za prostovoljnega gasilca-operativca glede pravnomočne obsojenosti za kaznivo dejanje zoper življenje, telo in premoženje.
Saj pravim, ste pa zelo zanimivo to uredili v statutu in ste mi dali tudi dobro idejo. Če ni skrivnost mi lahko na moj meil pošlješ vaš statut oziroma vsaj člene, kje mate to urejeno.
Zakon o gasilstvu predvideva samo pogoje za prostovoljnega gasilca-operativca glede pravnomočne obsojenosti za kaznivo dejanje zoper življenje, telo in premoženje.
Saj pravim, ste pa zelo zanimivo to uredili v statutu in ste mi dali tudi dobro idejo. Če ni skrivnost mi lahko na moj meil pošlješ vaš statut oziroma vsaj člene, kje mate to urejeno.
BITI "DOBER PROSTOVOLJNI GASILEC" JE POLNA ZAPOSLITEV!!!
Ja sej varovalke so nujne! Samo tak sistem ti lahko funkcionira samo ob predpostavki, da imaš naval članstva v društvo in da si selekcioniraš osebe!
Zame so te stvari nepredstavljive v praksi, ker se ubadamo, kako sploh koga dobit v društvo, da bo prostovoljno delal! To je pa itak problem povsod!
Zame so te stvari nepredstavljive v praksi, ker se ubadamo, kako sploh koga dobit v društvo, da bo prostovoljno delal! To je pa itak problem povsod!
Saj najbrž se ''naval ljudi'' v PGD ne pojavlja nikjer, torej tudi pri Ernu ne (morda se pa motim?), vendar nek ''red'' oz. ravnovesje, izbiro ipd. je potrebno vzpostaviti. Selekcioniranje oseb v prevodu pomeni: izbiranje, izbor (npr. kadrov) in to je PGD-ju lahko v korist. Kot je že erno omenil, poda se predlog o včlanitvi v društvo, ki ga izda poveljnik PGD in le tako se kandidata ''spremlja'' že od samega predloga za včlanitev...hec napisal/-a:Samo tak sistem ti lahko funkcionira samo ob predpostavki, da imaš naval članstva v društvo in da si selekcioniraš osebe!
Tile ''problemi'' (beri: nevšečnosti s člani) pa se najbrž bolj pogosto pojavljajo pri nekoliko starejših ljudeh, ki želijo postati člani PGD; drugače je z mladimi, ki so se v društvo včlanili npr. že pri sedmem letu starosti in marljivo, vestno sodelujejo pri aktivnostih v PGD (seveda v okviru njihovih (z)možnosti). Vemo, da lahko v nasprotnem primeru v društvo ''dobimo'' ljudi, ki lahko škodujejo ugledu gasilske organizacije, ipd. Žal, tako je.
FIREFIGHTERS we are reversing new side!

-
Gost
Zanima me če si lahko član več PGD-jev. Pri nas imamo člana ki je član v našem PGD-ju ter še v dveh PGD-jih. Opazu sm da je tudi Poveljnik GZS član dveh PGD-jev. Zanima me kje je to opredeljeno v katerem zakonu.
LP!
LP!
Lahko si član več PGD-jev, član operativne enote si pa lahko samo v enem društvu. Iz prakse poznam tudi dvojno vodenje za operativce, vendar je to že onkraj zakona....zadevo samo zakomplicira.