Da ne govorim o ognju in črnem, gostem in predvsem smrdečem dimu, ki se vali iz tabora. To je njihov vsak dan. Imeli smo že veliko prijav o požaru - beri sežiganju gum, el.vodnikov in celih avtomobilskih školjk.
Naj omenim samo nekaj primerov, ko smo ob prihodu v tabor ravno potegnili hitronapadalno cev iz GVC-ja, da bomo pričeli z gašenjem, (bilo je okoli 23. ure) so prileteli romi iz vseh koncev in bili smo obkoljeni iz vseh strani. Bog ne daj da imaš prižgane modre luči, ker bi bilo takoj po njih. Oboroženi s sekirami, vilami, lopatami, skratka kar jim je prišlo pod roke. Sam osebno sem imel lopato cca 20cm pred očmi. Še nikoli v življenju nisem hitreje navijal cevi na navijak. Žalostno a resnično
Poslali smo dopise na policijo, na lokalno GZ, GZS na URSZR, ReCO, da bomo na intervencije v romskem naselju Smrekec, odhajali samo v spremstvu policije. V večini primerov, ko je poziv za požar v tem naselju ponavadi ni proste patrulje. Ne vem, ali je do sedaj to samo naključje ali se policija namerno izmika. Mi ne posredujemo več sami.
Sem pa slišal, od kolega gasilca, da so med nekim požarom v romskem naselju v občini Iv.Gorica, romi gasilcem pokradli nekaj opreme iz gasilskega vozila, ki je niso nikoli več videli.
Tako da kdor zagovarja rome, naj si jih vzame k sebi domov pa bo kaj kmalu spremenil mnenje o njih. (Govorim konkretno za naše področje)
Lep romski pozdrav, Jošt