Novo poglavje se pričenja na Gorenjskem !

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Če prav razumem in sem prav senznanjen z organizacijo gasilstva v Evropski zvezi se nam bliža (ali pa ne) obdobje ko ne bo več v PGD Upravnega odbora ampak le poveljstvo, ko ne bo več predsedstva GZ , ampak le poveljstvo, in ko ne bo več predsedstva GZS ampak le poveljstvo GZS. Če se ne motim , imajo v nekaterih državah na nivoju države predsednika gasilcev, vendar ne vem potankosti.

Pri nas bo ta prehod za mnoge boleč , saj ta sistem vlečemo za sabo že dolgo. Upam samo , da nas na Forumu ne bo kdo ponovno smatral za kakšne prevratnike, ker pač razmišljamo evropsko ?
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Jaz osebno se tudi strinjam z načinom, ki ga bo uvedlo PGD Smokuč...
Vendar to za seboj potegne reorganizacijo dela v društvu. Poveljnik bo moral biti sposoben razdeliti delo tako, da bodo še vedno vse stvari funkcionirale. Kolikor sem dobil občutek v naši GZ, niso nič kaj navdušeni nad prenosom vseh odgovornosti na poveljnika.

Kot je rekel Milan, bomo videli, kaj bo prinesel čas...

Metod G. :D
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabniški avatar
Alex74
GE: PGD Ravne na Kor.
Kraj: Prevalje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Alex74 »

Juh..

Čas bo pokazal kaj je bolje. Moje mnenje je še vedno, naj se predsednik ukvarja s politiko. Tako tudi vidim funkcijo predsednika - reševanje pravnih zadev, poznavanje zakonodaje, itd.

Res pa je, da je na področju operative poveljnik tisti, katerega je treba upoštevat. Tako tudi piše v pravilih, da je za OPERATIVO odgovoren poveljnik. Sem sodi nabava opreme, vzdrževanje opreme, ipd. Sedaj pa ste mu obesili zraven še funkcijo predsednika?! :-k

Potem ne vidim več uporabne funkcije predsednika v društvu. V tem primeru bi ga lahko mirno ukinili in naj poveljnik vodi seje UO. Za kaj drugega predsedniku tako ne ostane več dela.

To je le moje mnenje. Če se bo zadeva "primla", bomo mogoče šli tudi drugod po tej poti. :wink:

Bye
A.
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Delo predsednika in poveljnika je v razmerju recimo 1 proti 20.
Jaz podpiram projekt črtanja predsednika, je pa potrebno, da je podpoveljnik toliko bolj aktiven (recimo, da ureja pisarijo).
V glavnem šef naj bo samo eden.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Ja kot sem rekoel , bo prehod zelo težaven.
Alex, po tem ko pišeš , da naj potem poveljnik vodi seje Upravnega odbora, sklepam da ti ni vse jasno. Društvo bi naj vodilo poveljstvo , ki bi bilo tako organizirano , da bi pokrivalo vsa področja. V bistvu sila preprosto in efektivno.
Uporabniški avatar
Alex74
Kontakt:

Oskar napisal/-a:Alex, po tem ko pišeš , da naj potem poveljnik vodi seje Upravnega odbora, sklepam da ti ni vse jasno. Društvo bi naj vodilo poveljstvo , ki bi bilo tako organizirano , da bi pokrivalo vsa področja.
Oskar, meni so zadeve na področju vodenja društev ZELO jasne. Sem član upravnih organov tudi v drugih organizacijah zato ne piši, da mi zadeve niso jasne.
Prosim, da še 1x preberš moj post v celoti, da boš RAZUMEL moje pisanje!
gasilček

Odgovor Napisal/-a gasilček »

Ne ge za razumevanje, poznavanje pa tudi nihče verjetno ne oporeka. Filozofija je pač v tem - že včasih smo imeli načelnika, ki je obvladoval tako stroko kot tudi "politiko". Danes imajo nekateri občutek, da je politika ndvladala stroko. In zato se skuša na različne načine stroki vrniti pozicijo, ki ji gre. Ustanovili smo se predvsem - kar poglejte si lastne ustanovne listine - da pomagamo ljudem v nevarnosti, torej za opravljanje javne gasilske službe, kot se temu danes reče. Zato je povsem logično, da je ta segment v naši organizaciji najpomembnejši. In ker je to osnova, ni nič narobe, če je "taglavni" v organizaciji poveljnik. Ki pa ne more biti več samo strokovnjak, ampak mora biti tudi malo v druge smeri razgledan. Da ga ne bi "politični komisar" (pomočnik poveljnika za upravno-pravne zadeve) kam nesel.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Alex74 napisal/-a:Juh..

Potem ne vidim več uporabne funkcije predsednika v društvu. V tem primeru bi ga lahko mirno ukinili in naj poveljnik vodi seje UO. Za kaj drugega predsedniku tako ne ostane več dela.

Bye
A.
Aleks , žal lahko tudi 2x preberem ta odstavek in vedno je isto. Govoriš o funkciji predsednika , mi pa govorimo , da predsednika ne bo več kot organa in da bo društvo vodilo poveljstvo z poveljnikom na čelu.
Sedaj pa nevem ali se prav razumema ali ne ?
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Se strinjam s pišuko, da ne moreta biti dva glavna. Vedno mora biti eden bolj glaven. :wink:

Slaba organizacija organizacije je slaba za organizacijo.
StankoG
Kraj: Šaleška dolina

Odgovor Napisal/-a StankoG »

Če ni več predsednika, potem tudi ni več upravnega odbora ampak samo poveljstvo. Bo pa moral imeti poveljnik v poveljstvu pomočnika, ki bo skrbel za finance.

LP
Stanko
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

StankoG napisal/-a:Če ni več predsednika, potem tudi ni več upravnega odbora ampak samo poveljstvo. Bo pa moral imeti poveljnik v poveljstvu pomočnika, ki bo skrbel za finance.

LP
Stanko
Mislim, da to ne drži saj predsednik ni ves upravni dobor. Je pa stvar spremembe statuta kaj bodo obdržali (tajnika, blagajnika itd.). Logično bi bilo, da bo UO ostal samo predsednika ne bo več, saj bo njegove kompetence podedoval poveljnik.

Se motim?
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
Alex74
Kontakt:

Statut ?

Juh...

Pojavlja se veiliko vprašanj na to temo. Je možno videti osnutek statuta, ki bi veljal v tem primeru. Ni treba njihov statut, ampak kar tako, da vidimo kako bi zgledal.

Bye
A.
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Ko bomo naredili osnutek novega statuta bo vsem na voljo na teh straneh. Trajati zna tudi par mesecev, saj ne mislimo na tej točki preveč hiteti. Tako ali tako smo si vzeli prehodno obdobje 1 leto.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabniški avatar
DušanB
Kraj: LJUBLJANA

Odgovor Napisal/-a DušanB »

Tudi jaz se pridružujem k čestitkam in vam želim vse najboljše pri zadani reorganizaciji v društvu.

Sam sem predsednik društva in spadam v krog, ki 100% podpira spremebe organiziranosti v društvih. Popolnoma sem prepričan, da ste se zadeve lotili razumno na podlagi argumentov in potreb po racionalizaciji dela v društvu. Čas bo pokazal prednosti, morda pa tudi nekaj pomankljivosti, ki pa jih boste, v to sem globoko prepričan, znali kritično oceniti in odpraviti.

Me pa motijo ugotovitve neketerih, ki primerjalno ocenjujajo delo poveljnikov in predsednikov.

Za to sta lahko samo dva razloga:
1. da dotične osebe ne poznajo dela Poveljnika in Predsednika
2. da eden od omenjenih v društvu ne funkcionira.

Dejstvo je, da se v našem društvu najino delo dopolnjuje, pomembne odločitve so kolektivne in nenazadnje delo je podrejeno operativi. Prepričan sem, da med seboj ne tekmujeva, avtoriteto in spoštovanje pa gradiva izključno na planiranju in izvrševanju zastavljenega dela.
Skupno ocenjujemo samo prisotnost in razmerje med planiranim in izvršenim delom. V primeru odločitve za smiselno reorganizacijo ne vidim nobenih ovir (dela bo še vedno čez glavo).

Ker vem, da v marsikaterem društvu, zadeve funkcioniranjo na ohranjanju avtoritativnih položajev, pa menim, da se bodo ta društva v primeru reorganizacije srečala z nepremostljivo oviro, ko se vodilni ne bodo hoteli odreči svojih funkcij "Revolucija".

Vsem en lep pozdrav iz Ljubljane, D.Bosnar
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kraj: Lukavci
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Drago »

DušanB napisal/-a:Ker vem, da v marsikaterem društvu, zadeve funkcioniranjo na ohranjanju avtoritativnih položajev, pa menim, da se bodo ta društva v primeru reorganizacije srečala z nepremostljivo oviro, ko se vodilni ne bodo hoteli odreči svojih funkcij "Revolucija"
Jah no, le redke so stvari, ki se zgodijo čez noč in obstanejo :?, tako tudi v primeru reorganizacije v PGD Smokuč ne gre pričakovati "revolucije" v slovenski gasileriji :roll:. Zares velik dosežek bi že bil, če jim bo uspela zamenjava zakonitega zastopnika društva. Moramo si biti na jasnem, da si slovenski gasilci ( po moje ) niti toliko ne želimo tovrstnih sprememb v PGD-jih, pač pa si jih dosti bolj želimo na nivojih organizacijske nadgradnje ( GZ, GZS ). Vsi se namreč zavedamo, da dobra organizacija v večini PGD-jev še vseeno prispeva najmanj 50 % društvenih financ. Samo po sebi se ponuja vprašanje, kakšen je pa ta delež v finančni pogači GZ in GZS :?: :?:

V urejenih društvih je praktično vseeno, ali bo zakoniti zastopnik predsednik oziroma poveljnik. V sredinah kjer se na organizacijskem področju zadržujejo.......pa bo osip članstva :twisted:, to pa je že tudi razlog za veselje. :wink:

lp DC 8)
Odgovori