Organizacija gašenja Kras 2006

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
SuZaNcA
Kraj: Ljubljana-BIZOVIK
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SuZaNcA »

Dušan napisal/-a:Ko sem spremljal prispevke iz tv kaj lahko zagotovi SLO vojska , da zaradi dopustov ne morejo zagotovit več plovil zakaj jih potem imajo toliko?? No bistveno vprašanje ,ki me zanima je koliko navadnih vojakov gasi požar ??
Ravno prisotnost vojske na požarišču je bila danes ena od glavnih tem pri meni v službi...vsi so spraševali, kako to da vojaki ne priskočijo na pomoč gasilcem (razen pilotov seveda). Ali mogoče kdo ve odgovor na to vprašanje? Mogoče pa si naša slovenska smetana misli da stanje še ni dovolj resno da bi "ponucali" tudi vojake.

LP
Suzy
Če v življenju srečaš limono, kupi tequilo in sol ter pokliči še mene :D
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Marko Novak napisal/-a:Milan , no povej je že kdo zahteval tvojo prisotnost na Krasu ?
Fantje, ne zdaj Milanu uvalit, ko je vse zasrano. Saj ste lepo sami že ugotovili. Začelo se je z majhnim ognjem, lokalna skupnosti niso pripravljene sofinancirati zunanjih sil, ogenj pa žal tega ne ve in kar naenkrat iz lokalnega postane državni problem.

Tovarišija, če bi poklicali 1000 gasilcev takrat, ko se je začelo, bi danes vsi mirno počivali. Tako jih bo pa še par tisoč švicalo in klelo, vse do takrat ko bo začelo deževati.

lp

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Dušan
Kraj: Zgornja Bistrica (Tirgot)

Odgovor Napisal/-a Dušan »

Nevem zakaj v takih razmerah ne pomaga vojska s svojim moštvom!??? Sej so lepo plačani.....razmere so pa tudi kritične!???
Kaj še čakajo, da bo še huje ali čakajo da gredo na kako misijo po svetu, da špilajo svetovne policaje???! :twisted: :evil:
Tehnika nam lajša življenje!
tinček
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a tinček »

Imamo pa vse eno veliko srečo da ni v Sloveniji vojne,ko je vojska na dopustu.vrjetno bi rekli,je pač čas dopustov kot je sedaj na krasu
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Ne zaenkrat sem kot regijski poveljnik dobil samo prošnjo po gasilcih. Na kras je z Gorenjske odšlo v soboto 50, nedeljo 70, ponoči 20, ponedeljek 30, danes ponoči 20, jutri jih bo 30 in še v naslednjih dneh jih bomo zagotovili. Nisem jih zagotovil jaz ampak gasilski poveljniki na nižjih nivojih, ki imajo to pristojnost!! To je tudi normalno!
Ne bi ravno trdil, da je moja prisotnost potrebna, je veliko dobrih operativnih vodij po celi državi. V gasilstvu, to operativci vemo, ni supermanov, ki pridejo in rešijo zadeve. Vsak posamezni operativec je pomemben faktor, ki prinese k skupnemu uspehu še posebej pri tako velikih požarih. Kako te operativce povezati pa je umetnost to se pa strinjam.
Sem eden zelo redkih vodij v tej državi, ki se ni strinjal s tečajem za vodenje intervencij. To sem tudi javno povedal. Udeležil sem se tečaja z namenom dopovedati določenim, da tečaj in sistem IPS ni primeren za našo strukturo v tej obliki. Opozarjan sem bil da naj ne bom destruktiven, nevljuden... od ljudi, ki o operativi nimajo pojma (lahko pa jim je bilo to naročeno).
No kakorkoli IPS je preplonkan ICS. Pa naj se ironično, samohvalno ali kakorkoli že sliši. Milana so združeni narodi najeli, da gre predavat operativcem o taistem sistemu v Indonezijo-Jakarta (odhajam v soboto). V vabilu je bilo navedeno, da me vabijo kot svetovno priznanega strokovnjaka za to področje. Šel bom tja kot slovenski gasilec, se pravi, da naše znanje ni tako ubogo kot bi kdo rad predstavil ali se vidi na kakšni intervenciji. Pa sem trdno prepričan, da bi lahko slovenski gasilski strokovnjaki marsikoga v svetu še marsikaj naučili verjemite mi. Sistem nam pa škriplje no :?
Zadnjič spremenil Milan Dubravac, dne 24. Julij 2006, 23:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabniški avatar
rikli
Kraj: Bled

Odgovor Napisal/-a rikli »

Ne boste vrjeli ampak danes nas je pri zbornem mestu v Škrbini na Krasu odgovorni poslal na napačno lokacijo in za nami še tri vozila.
Dodeljena nam je bila oskrba helikopterjev z vodo, pa ta sploh ni vedel kje je to in nas je vse skupaj poslal nazaj v Komno k nogometnemu igrišču, kjer smo čakali in čakali in čakali. Heliodrom oziroma bazen z vodo pa je bil v njegovi neposredni bližini . In potem se vprašaš kaj za vraga se tu dogaja ???
z glavo na zabavo
Uporabniški avatar
rikli
Kraj: Bled

Odgovor Napisal/-a rikli »

Glede vojske bi rekel takole . Res ne vem zakaj jih ni nikoli zraven. Res je tudi , da so za svoje delo plačani mi nismo. Te dni bi na Krasu imeli odlične pogoje za izboljšanje logistike in vzdrževanja kondicije in še nekaj pri tem bi bili celo koristni. Nam prostovoljcem pa bi prihranili zlobne poglede delodajalcev, ko jim omenimo da gremo gasit.
Lp
z glavo na zabavo
Štajerc
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Štajerc »

Da ne bo skrivalnic in iskanj, se vam najprej predstavim: sem Boris Popović, član PGD Maribor - mesto. V soboto, 22.7.2006, približno ob 21.30 je poveljnik mariborske regije, kamerad Miran Predikaka, preko telefona društvo obvestil o tem, da je na Krasu nujna pomoč tudi gasilcev iz Štajerja. V nedeljo, 23.7.2006, ob 4.30 se nas je na AC izven MB-ja zbralo 37 gasilcev z 9 vozili. Na kraj dogodka (vas Škrbina) smo prispeli ob 8. uri. Do 10. ure smo čakali, nakar so nas poveljujoči eno enoto za drugo pošiljali na teren. Nas same je konkretno vodil domačin in ko smo prišli preko jase do roba gozda, nismo vedeli, kaj in kako storiti, kajti glede tega nismo prejeli nobenih ukazov ali napotkov. Z gasilci iz različnih področij smo po domače rečeno sami pogruntali, kaj je naša naloga, pri tem pa smo vedno imeli občutek, kot da štab ne ve, kje smo, kaj delamo, kaj potrebujemo in kakšne so razmere. Na osnovi velikih intervencij iz Maribora, kjer v takih primerih operativo vodijo poleg poveljnika Javne gasilske službe še sektorski poveljniki, v tem primeru "očigledno" ni bilo tako. Pogrešali smo domačine, ki bi nas vodili po terenu, nadzornike, kontrolorje, sektorske poveljnike, vedeli smo, da štab nima prave slike, kakšno je stanje na terenu in kaj sile sploh počnejo. Bili smo prepuščeni sami sebi in smo se na licu mesta sami organizirali ter izvajali potrebna gasilska dela. To je mnenje vseh gasilcev iz različnih regij, ki smo po naključju sodelovali skupaj pri obrambi vasi Škrbina. Samo za ilustracijo: ko je naša skupina s še enim požrtvovalnim članom iz PGD Razdrto kontrolirala linijo gašenja in ko so vsi ostali Bogu hvala po večurnem bojevanju z ognjem odšli na malico, nas je štab kar hotel nameniti za zamenjavo eni drugi gasilski enoti (Zagorje) na eni drugi lokaciji, ne vedoč, da smo še edino mi ostali na varovanju brez požarne vode, brez malice in da še nismo pospravili nobene od požarnih linij.

Ko je nenadoma prišel ogenj z vzhoda in smo branili vzhodni del vasi Škrbine, so nas rešili samo helikopterji, ki so nas slučajno videli. Tega v Mariboru definitivno ne bi bilo, logistika je definitivno padla na vseh linijah. Iste izkušnje vam lahko potrdijo vsi gasilci, ki so tega dne bili na tej lokaciji.

Sploh ne vem, zakaj smo naredili 500 kilometrov in za 16 ur efektivnega dela vozila, če pa je vse skupaj Sizifovo delo, kajti za nami je ogenj ušel v zahodni smeri preko prelaza na goriško regijo in sedaj ogroža Dornberk in druga naselja... Podnevi smo se matrali, ponoči pa so redke sile komajda lahko izvršile par nalog.

Pogrešali smo to, da bi nas vodili domači gasilci, ki bi izvrševali naloge vodij, nadzornikov in informatorjev štabom za podajo povratnih informacij o stanju na terenu, na osnovi česar bi se lahko štab kvalitetno odločal o premikih sil na terenu in o njihovem delovanju. Na žalost tega ni in danes, ko gre zopet naša cisterna poleg ostalih sil GZM, bodo njeni člani "očigledno" ostali prepuščeni sami sebi. In če jih bo slučajno v obroč prijel ogenj, tako kot je nas, se lahko samo Sv. Katarini (to je breg nad Škrbino) priporočajo za to, da jih najdejo in rešijo helikopterji.

Obenem čestitam vsem navzočim gasilcem za njihovo junaško delo, še posebej pa bi rad pozdravil gasilce iz PGD Razdrto, Lokovica, Bevče, Gaberke in Dolenja Trebušna ter seveda vse iz JGS MOM, s katerimi smo skupaj švicali in po domače rečeno "špukali kri". Za ogled fotk vas vabim na spletno stran PGD Maribor - mesto.

Na koncu še nekaj: domačini in primorski gasilci so mi dejali, da bi se požar "kamot" dalo pogasiti v petek, v soboto pa s helikopterji, a so naši vodstveni kadri čakali in - mi smo "našpukali".

Za vse sogasilce, ki ste bili z menoj in s katerimi sem si izmenjal mobilne telefonske številke pa še informacija, da sem moj zgoreli telefon zamenjal z novim in da številka ostaja ista.

lp

bp
Dejan
Kraj: PGD Veliko Ubeljsko
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Dejan »

V soboto je bilo tudi našo društvo poklicano ob 19h , ko požar ni še bil tako razsežen in nam je s kolegi iz Komna , Ge Nova Gorica skoraj uspelo lokalizirat, ker je gorelo samo še v enem delu hriba v liniji cca. 200 m navzdol, vendar pešadja je bila brez moči pred zublji , manjkal nam je helikopter da bi zadevo zmanjšal nato pa še 200 m podaljšane cevi visokega tlaka iz vozil , ki so bile na sredi hriba in napajane z vodo iz cistern . Nakar je bila komanda da se umaknemo nazaj ker se je požar valil po hribu navzdol čakajoč helikopterje in štajerce , ki naj bi prišli v nedeljo zjutraj .
Andrej Z.cestar

Odgovor Napisal/-a Andrej Z.cestar »

Lep pozdrav gasilcem v Maribor-mesto iz PGD Razdrto. Mi smo se odpočili popravili tehniko in pripravili za nadaljne akcije.
Uporabniški avatar
mito
Kraj: Kostrevnica-Šmartno pri Litiji
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mito »

Močno sem upal, da organizacija le ni tako slaba kot pišete, vendar pa se držim, da ne pišem kar nekaj na pamet. Včeraj je pri gašenju pomagala tudi ekipa iz naše zveze, ob povratku ponoči pa sem jih pričakal tudi sam, seveda z namenom, da vidim če je z njimi vse v redu in da izvem, ali je res vse tako klaverno kot kažejo objave pred menoj. Nebi rad ponavljal ampak sedaj vem, da je res. Največje napake, ki so se ponavljale so bile, da nihče ni vedel kaj naj dela, seveda če ni po lastni presoji storil kar se mu je v tistem trenutku zdelo najbolj pametno. "Pojdite tja, vam bo on povedal", ko pa pridejo pa "Kdo vas je pa poslal?" Glede na to, da je bil v naši ekipi tudi poveljnik GZ je stvari prevzel v svoje roke in pričeli so skupaj z še nekaj manjšimi ekipami gasiti. Enkrat mu je celo uspelo dobiti pomoč helikopterja in pa malico. Vse skupaj pa bi kmalu izpadlo zelo tragično, saj so jim pozabili povedati, da zaradi neobvladovanja požara velja vse splošen umik. Ker so imeli oči tudi na hrbtu, so ugotovili, da jih ogenj zajema in da bo potreben umik, le tega pa je potrdil tudi naš Tadej, ki je kaj se dogaja slučajno ujel na ušesa, ko je polnil nahrptnjačo. Zakaj niso umika slišali po vezah, zato ker se je dogajalo: "Pejt na drug kanal, tle je tuk zaseden, da te ne slišim!"
Marjan, Janez, Sabi, Matevž, Tadej, Gregor hvala da ste pomagali, kar velja tudi za vse druge, ki so prišli pomagat. Srečno pa našim fantom in dekletu tudi danes.
In še ena cvetka, ki spada bol med anekdote.
Dva naša sta bila kar precej ožuljena in poiskala sta zdravniško pomoč. Ko vidi to eden od naših veliiiikiiih televizijcev, zavpije kamermanu: "Prid hit sem, prid hit sem. Snemaj, Lej opekline."
Piši, vendar ne piši neumnosti, v nasprotnrm primeru povej, da je to tvoje mnenje.
MITO.
PGDG5

Odgovor Napisal/-a PGDG5 »

Štajercu: Ja če ne bi takrat prletel helikopter bi bli pa ziher v ognju!!! Pozdrav in zahvala tud Vam vsem v mb-v imenu Gaberk, Lokovice in Bevč-mislim, da smo glede na obupne razmere dobro sodelovali!!!

Kej več pa jutri, ker gremo iz pgd Gaberke danes nazaj dol.
Uporabniški avatar
tomaz
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a tomaz »

Mene pa kar nekaj stvari zanima:
1. Kje se je sedaj nahajal g. Verbič, pobudnik, gonilna sila in nasploh oh ih sploh vsevednik IPS-a? Ali ga ni nihče angažiral, morda lepo prosil, če bi blagovolil priti in v dani situaciji izpeljat svojo kopijo IPS-a. Da ne boste mislili, da govorim brez veze: Sam se je hvalil, kako narobe je vse šlo pri požaru ladje Atlantic Star, kar nekaj let nazaj, leta 2001. In to je šlo narobe vse do takrat, ko niso njega povabili zraven. Potem je pa menda vse štimalo... To so njegove besede. Ko smo kasneje, v šoli, delali nalogo, kako pravilno izpeljeti takšno štabno vodenje, pa ni bilo z njegove strani nobenih usmerjanj, mnenj in tudi konktertnih primerov oz. argumentov: To je prav, to je narobe... Se sprašujem zakaj, morda zato ne, ker še sam ni pri sebi razčistil, kaj bi rad, res pa je morda o tem nekaj slišal (o New Orleansu, kjer je IPS odlično deloval :evil: ). Pa še bi se kaj našlo, to zagotovo vedo predvsem koprski gasilci.

2. G. Majcen (šef izpostave URSZRiz Postojne in tudi menda zelo visoko v GZS) je na zloglasnem tečaju razlagal, kako da župana čisto nič ne briga, kej se nahajajo gasilci iz njegove občine. In to tistega župana, ki financira delo gasilcev, jih oblači in opremlja, vsaj delno, čene v celoti. No pri nas je bil župan o vsem obveščen, ja, zanimalo ga pa je, na čigav konto se gre pomagat, kot to zanima vsakega dobrega gospodarja. Taisti gospod je že leta 1997 na tečaju za operativce v Centrih, regijskih in državnem, razlagal, kako je glede aktiviranja gasilcev v gostih stanovanjskih naseljih, da mora operativec prijavitelja najprej vprašat, če je zaparkirano, da najprej pošlje pajka za odvoz napačno parkiranih vozil. Naš takratni direktor je to izjavo pokomentiral takole: Morda bi bilo pa smiselno še prej sklicati mestni svet, da sprejme odlok o prepovedi parkiranja...
In potem imajo (GZS) sestavljen državni načrt o velikih požarih. Lahko je s tujimi jajci pa koprivah opletat (beri opremo). Naj jo financirajo, kot financirajo. oz. so jo (upam, daje to že preteklost) enoto CZ za hitre intervencije. Bil sem slučajno prisoten na njihovem postroju, v Rojah, nekaj let nazaj. Oprema tako moderna, da res gate trga, od webrov, motronih žag, pneunatske opreme, unimogov in še in še.

3. Je kdo že komentiral izjavo Bogataja na POP TV ? O tem, da kako ne rabimo letal za gašenje? Ali pa morda o tem ni vredno izgubljati besed? Saj jih imajo sosedje, ki radi priskočijo na pomoč. A glej ga zlomka, ko jih pa rabiš, pa ne pridejo. Seveda ne, saj jih sami krvavo potrebujejo. Ker takrat ko gori, navadno gori v celotni regiji. Dober je bil komentar novinarja na koncu glede Falcona, ki so ga kupili za prevoz ranjencev :roll: Ta gospod, ki se piše Bogataj bi moral že takoj po mangartskem plazu odstopiti, če ne še kazensko odgovarjati, saj vsi vemo zakaj.
Pa dajmo že enkrat začet podpisovat peticijo zoper takšen aroganten odnos državnega uradnika, včasih bi rekli aparatčika.

Moderator, če ni primereno pisanje, ga mirno lahko zbrišeš
Uporabniški avatar
Skavt
Kraj: Nadlesk- Loška dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Skavt »

Veteran iz prve svetovne mi je dejal: Veš v mirnem času se na vodilnih mestih v vojski nabere sam rafut. Ko pa pride vojna si vojska sama najde voditelje, ki jim zaupa in ko so sposobni voditi in ukrepati v vseh situacijah. Stare pa hitro sreča krogla ali od ospredaj ali od odzadaj.

Vidim, da tudi pri gasilcih ni dosti drugače. Problem je samo v tem, ker smo vedno razpeti med vojno in mirom in se naše vrste ne morejo zadovoljivo prečistiti, vsaj kar se tiče vodilnega kadra ne.
V teh dneh sem videl da gasilci brezpogojno zaupajo svojim neposredno predpostavljenim (poveljnikom društev), medtem, ko za višja poveljstva tega nebi mogel reči. Pomanjkanje znanja o strategiji je vsesplošno stalno in popolno. Zato se je dogajalo, da so gasilci iz okoliških društev padali na tla od onemoglosti, gasilci iz notranjosti pa so se domov vračali razočarani, saj so po 12 in več ur čakali v rezervi.
Z znanjem raste dvom!
Uporabniški avatar
Marolt
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a Marolt »

Glede organizacije.
Lahko je z drugim tičem po koprivah mlatit sem nekje prebral.
Sedaj pa se vprašajte ali bi VI bolje vodili tako zadevo?
Imate dovolj znanja?
Imate dovolj prakse?
Razen nekaj posameznikov mislim da nihče.
Moje mnenje pri takih zadevah se vedno kaj zalomi ni človeka ali ekipe ki bi pa vse izpeljala idelano.
Tudi tu so pomankljivosti in napake se dogajajo vprašanje pa koliko koga izuči.Oziroma kaj bomo od tega odnesli. (nekateri eno značko več) Drugi pa samo prešvicano in strgano delavno obleko. Pa pustimo to.
Sicer pa pri toliko dela naporov in prelitega pota pri takih naporih in še si mečemo polena pod noga...
Bravo gasilci moji. Vas razumem, da pišete glede napak kar je pravilno ni pa treba vsesplošno pluvati čez vse. Kolikor sem bil jaz na požarišču je zadeva tekla kar dobro. Ali pa smo imeli samo mi (eni hribci) to srečo.

LP Marolt
življenje je lepo! Ne boj se mrtvih, boj se živih!
Odgovori