Vombat napisal/-a:
Pa še nekaj povem. Sem iz društva prve kategorije in imamo letno 1 ali 2 intervenciji, ali pa še to ne (lani recimo 0). In ponavadi poklicni pridejo pred nami na kraj nesreče. Kako organizirat operativo v takem društvu? Nimamo ne operativnih treningov, izobraževanje je na nuli (predlani in lani sem bil jaz edini v društvu, ki sem se izobraževal), edino kar nas še drži pokonci so tekmovanja članov, mladincev in pionirjav. Pa še tam (vsaj pri članih) vidim da je alkohol močno prisoten. Isto mi je rekel en znanec iz društva nekje v GZ Trebnje. Pred, med in po vajami so pili alkohol. Večkrat jih tudi niso imeli, saj je vodja desetine prišel preveč nažgan. Kaj storiti v društvu v takem primeru? Kako se reorganizirat?
LP
Tole je pa tako pošteno in iz srca napisano, pa tudi iz stiske, da ti moram čestitati. Upam, da ti ne bodo belili glave zaradi pisanja, ampak boljšega odraza v nekaterih enotah, kot je opisan, res ne bi mogli najti.
Kako organizirati operativo v takšnem društvu? Težko, ni pa nemogoče. Seveda pa je za to potrebno sodelovanje, predvsem na višjih inštancah. Prvenstveno je potrebno urediti načrt aktiviranja enot, saj vam, kot razberem, vse pogasijo poklicni gasilci, zato vas center o dogodkih ne obvešča.
Zato gasilci postajajo ležerni, nimajo motivacije oziroma potrebe po znanju, saj vse naredijo drugi, samo pa organizirajo veselico oziroma, se pridno udeležujejo takšnih prireditev v svoji bljižni okolici.
Ko bodo pa enkrat prišli na požar in ne bodo imeli pojma ter bodo dogajanja lahko samo nemočno opazovali, se jim pa na sestanku na analizi le predoči, da bi stvari lahko delali tudi drugače. Ampak, za to so potrebne vaje in tako se počasi začne. Najprej 5 ali 6 zagnanih, počasi bo iz luknje prilezel še kateri, zadeva postane zanimiva za mlade (pripravniki) in zadeva se lahko počasi širi. Napisal sem počasi, kajti vi ste res zabredli tako globoko, da vsa skupaj drži le tekmovanje in pijača, kar pa bo težko presekati čez noč. Potrebno bo vložiti veliko truda, predvsem pa pridobiti podporo vsaj še nekaj članov, kajti sam žal ne boš prišel nikamor.
Če rabiš kakršnokoli pomoč, se lahko kadarkoli obrneš name, saj v takšni situaciji, kot jo opisuješ, gasilci res delajo v prid tistim, ki nas bi prvokategornike radi ukinili.
LP
Janez