GB Ljubljana med prostovoljce
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
GB Ljubljana med prostovoljce
Zanima me, kakšno imate mnenje gleda namere GB Ljubljana za včlanitev v GZS ? Ali jim bodo sledile druge poklicne enote ? Kaj jim to prinaša ?
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Odg: GB Ljubljana med prostovoljce
To je pa dokaj neverjetno. Ne vidim razloga, razen, če ne želijo nekateri prevladati nad prostovoljnimi gasilci. Res čudno, kaj pa je razlog, a so kaj navedli?
Vloga v prilogi
- Priponke
-
- GBL_vloga_GZS_2017.pdf
- (398.71 KiB) Prenešeno 564 krat
Podpiram!
Predlagam, da se vse poklicne gasilske organizacije včlanijo.
Končni cilji bi bili:
- Tesno sodelovanje med poklicnimi gasilci in prostovoljci
- Poenotenje pravil na samo ena Pravila gasilske službe
- Združitev izobraževanja z namenom doseči od države potrjeno izobrazbo za prostovoljce
Izvedba združitve pa bo zahtevalo prilagoditve tudi s strani prostovoljnih gasilcev v GZS.
Predlagam, da se vse poklicne gasilske organizacije včlanijo.
Končni cilji bi bili:
- Tesno sodelovanje med poklicnimi gasilci in prostovoljci
- Poenotenje pravil na samo ena Pravila gasilske službe
- Združitev izobraževanja z namenom doseči od države potrjeno izobrazbo za prostovoljce
Izvedba združitve pa bo zahtevalo prilagoditve tudi s strani prostovoljnih gasilcev v GZS.
-
112gasilci
Moje mnenje je sledeče. Očitno si nekateri ne znajo razložiti predpisov kot so Pravila gasilska službe, Zakon o gasilstvu in Statut GZS. Vem, da v veliko gasilskih enotah to področje šepa, vendar po pravici povedano, pa nikdar v življenju nebi pomislil, da bi si takšen spodrsljaj privoščila GBL. Z vsem njihovim znanjem in številčnostjo so v tem dokumentu pokazali njihovo strokovnost. Tukaj ne gre za nič drugega kot za še eno "mešanje dreka", ki sta ga gospoda J.L.K in T.K. v zadnjih letih skuhala že na pretek. Kdor vsaj malo poznal GBL, ve, da bi si 15 ali 20 let nazaj z besedo prostovoljni gasilci v njihovih prostorih nakopal nemalo težav. Toliko kritik, blatenja, sprenevedanja, laži, natolcevanja, kot je iz te enote bilo slišati čez prostovoljno organizacijo, jo žal ni bil slišati nikjer. Moj zaključek pa je sledeč. Tukaj ne gre za GBL kot organizacija, pač pa za osebne koristi. To bo pokazal tudi čas.Oskar napisal/-a:Zanima me, kakšno imate mnenje gleda namere GB Ljubljana za včlanitev v GZS ? Ali jim bodo sledile druge poklicne enote ? Kaj jim to prinaša ?
Nič nimam proti združevanju gasilske organizacije pod eno streho, vendar tole je vse drugo kot to. Glede na to, da imajo poklicni gasilski že tudi Združenje slovenskih poklicnih gasilcev, ki zelo vzorno in aktivno deluje na celotnem območju države, je tole vključevanje lahko žal le razdruževanje.
Podpiram vključevanje GBL v gasilsko zvezo!Oskar napisal/-a:Zanima me, kakšno imate mnenje gleda namere GB Ljubljana za včlanitev v GZS ? Ali jim bodo sledile druge poklicne enote ? Kaj jim to prinaša ?
Namenoma nisem napisal, katero, ker bi GBL načeloma najprej spadala pod okrilje GZL, potem v regijo in v GZS (po mojem res laičnem pogledu in ob pomanjkanju poznavanje argumentov s strani GBL).
Gesto GBL ocenjujem kot zelo pozitivno. Sodelovanje GBL in prostovoljnih gasilcev v okviru Javne gasilske službe je izjemno v skoraj vseh meni znanih pogledih (enega imam na zalogi, če pride kdo vprašat
Pri vsakem resnem razmisleku se lahko poslužimo SWOT metode z naslednjimi izhodišči:
- prednosti
- slabosti
- priložnosti
- nevarnosti
Prednosti: povezovanje, sodelovanje
Slabosti: za prostovoljno gasilerijo jih ne vidim (in to je vse, kar lahko rečem, ni avtoritativen odgovor)
Priložnosti: sodelovanje pri delu gasilskih zvez, prenos znanja
Nevarnosti: glej odgovor pri slabostih (ne vem/ne poznam)
Mogoče lahko s tako strukturo olajšamo debato, predvsem pa bi se IMNSHO morali izognit spraševanju "le kaj imajo za bregom". Če je že potrebno, moramo s pogleda prostovoljcev oceniti, v čem bi nas lahko sodelovanje poklicnih brigad oviralo ali ogrožalo pri delu... Na drugi strani pa nas čaka razmislek, ali je res prav, da poklicni gasilsci niso del gasilskih zvez... ker indrustrijski namreč so.
Za konec: podpiram članstvo GBL v GZx, bi pa želel poznat argumente, zakaj direkt GZS in ne GZL.
V tem vidim samo plus. Po mojem mnenju bi se potem tudi uredil status gasilca in pa vizija nase gasilerije, ki se mi zdi, da gre v napacno smer (saj vsi veste na kaj ciljam).
Re: GB Ljubljana med prostovoljce
Vse lepo in prav, vendar pa to ni mogoče.
ZAKON O DRUŠTVIH
ZAKON O DRUŠTVIH
STATUT GZS-POGOJI IN NAČIN VČLANJEVANJA TER PRENEHANJE ČLANSTVA16. člen
(zveza društev)
(1) Najmanj dve društvi lahko ustanovita zvezo društev.
(2) Odločitev o ustanovitvi zveze društev morajo sprejeti zbori članov vseh društev.
10. člen
(1) Vsa PGD in PIGD ter njihove GZ, ki so registrirane kot društva na območju Republike Slovenije in želijo opravljati gasilsko dejavnost...
) PGD, PIGD in GZ lahko postanejo članice GZS, če so ustanovljeni v skladu z ZDru in ZGas in če izpolnjujejo vse predpisane kadrovske, tehnične in druge pogoje, ki jih določajo predpisi o gasilstvu in požarnem varstvu, ter se zavežejo k plačevanju članarine. Članarino GZS plačajo GZ v višini, kot jo določi Plenum GZS. Kadrovske pogoje mora izpolniti v skladu s sklepom Upravnega odbora GZS. Za sprejem v članstvo je treba vložiti zahtevo za sprejem in predložiti dokazila, ki potrjujejo izpolnjevanje pogojev. O sprejemu v članstvo odloča Upravni odbor GZS najkasneje v roku 90 dni od prejema zahteve.
- Milan Dubravac
- Gasilci.org

- Kraj: smokuč
V Sloveniji smo zelo podobno kot v vsej evropi in širše gasilci izredno spoštovani in cenjeni!
To ni samo čast in priznanje ampak tudi odgovornost vseh nas, prostovoljnih in poklicnih gasilcev.
Res veliko truda smo vsi gasilci v zadnjih letih v to vložili na veliko različnih načinov, tako poklicni kot prostovoljni.
Razvoj je pri nas potekal tako kot v vseh drugih državah samostojno in na naš način. Z vsemi prednostmi in slabostmi!
Na koncu je vse odvisno od oseb, ki s(m)o na vrhu organizacije. Dobro veste, da sem bil iskreno kritičen vsa ta leta tako glede operative kot tudi organizacije. In na žalost kritike na moj račun so bile vedno samo izhajajoč iz osebnih statusov posameznikov. Brigalo je te posameznike za slovensko gasilstvo!
Pri tako ekstremnem predlogu, ki mora za posledico imeti spremembo statutov, odnosov, razmerij in vodilnih struktur gasilstva v tej državi sem bil izredno presenečen. Saj lahko smo pragmatični ampak taka poteza za sabo potegne veliko več in postavlja popolnoma nova razmerja v gasilstvu, če želimo seveda to urediti pravno in nivojsko tako kot je treba.
To je seveda možno, ampak spremembe bodo izredno velike. Tako glede odnosov poklicni prostovoljni, pa recimo na simbolni ravni v tem momentu, kot tudi organizacijski. Predvsem pa pravni. To opozarjam že 25 let.
Tako velike spremembe se ne izvedejo s prošnjo dopoldne in obravnavo v komisiji 6 članov 160 000 članske organizacije popoldne. Ni mi všeč in ni dobro!
Nekaj posameznikov se je res prenaglilo in v tem se po moje strinjate vsi.
Na koncu smo vsi gasilci in v Sloveniji ste in smo vsi izredno predani, požrtvovalni in po večini zelo pošteni in humani. Z nekaj izjemami seveda. Dajmo kakšen korak nazaj narediti in razmislimo malo, pa bomo prišli do zelo dobrih rešitev.
Najprej se moramo malo slovenski gasilci vsesti na kakšni okrogli mizi ali strokovni debati, ali operativnem srečanju, ali organizacijskem srečanju... in se pošteno predano, tako kot rešujemo življenja, pogovoriti o naši prihodnji organiziranosti pa bo rezultat fenomenalen verjemite mi!
Moja osebna izkušnja v dolgih letih ukvarjanja z gasilstvom (vseh vrst to veste) je, da nisem srečal slabih gasilcev, dokler ne pride do osebne note posameznikov in zato sem optimist in bom ostal.
Pa da zaključim z globalnim humorno sarkastičnim stavkom (aktualnim) 'let's keep slovenian firefighting great'
To ni samo čast in priznanje ampak tudi odgovornost vseh nas, prostovoljnih in poklicnih gasilcev.
Res veliko truda smo vsi gasilci v zadnjih letih v to vložili na veliko različnih načinov, tako poklicni kot prostovoljni.
Razvoj je pri nas potekal tako kot v vseh drugih državah samostojno in na naš način. Z vsemi prednostmi in slabostmi!
Na koncu je vse odvisno od oseb, ki s(m)o na vrhu organizacije. Dobro veste, da sem bil iskreno kritičen vsa ta leta tako glede operative kot tudi organizacije. In na žalost kritike na moj račun so bile vedno samo izhajajoč iz osebnih statusov posameznikov. Brigalo je te posameznike za slovensko gasilstvo!
Pri tako ekstremnem predlogu, ki mora za posledico imeti spremembo statutov, odnosov, razmerij in vodilnih struktur gasilstva v tej državi sem bil izredno presenečen. Saj lahko smo pragmatični ampak taka poteza za sabo potegne veliko več in postavlja popolnoma nova razmerja v gasilstvu, če želimo seveda to urediti pravno in nivojsko tako kot je treba.
To je seveda možno, ampak spremembe bodo izredno velike. Tako glede odnosov poklicni prostovoljni, pa recimo na simbolni ravni v tem momentu, kot tudi organizacijski. Predvsem pa pravni. To opozarjam že 25 let.
Tako velike spremembe se ne izvedejo s prošnjo dopoldne in obravnavo v komisiji 6 članov 160 000 članske organizacije popoldne. Ni mi všeč in ni dobro!
Nekaj posameznikov se je res prenaglilo in v tem se po moje strinjate vsi.
Na koncu smo vsi gasilci in v Sloveniji ste in smo vsi izredno predani, požrtvovalni in po večini zelo pošteni in humani. Z nekaj izjemami seveda. Dajmo kakšen korak nazaj narediti in razmislimo malo, pa bomo prišli do zelo dobrih rešitev.
Najprej se moramo malo slovenski gasilci vsesti na kakšni okrogli mizi ali strokovni debati, ali operativnem srečanju, ali organizacijskem srečanju... in se pošteno predano, tako kot rešujemo življenja, pogovoriti o naši prihodnji organiziranosti pa bo rezultat fenomenalen verjemite mi!
Moja osebna izkušnja v dolgih letih ukvarjanja z gasilstvom (vseh vrst to veste) je, da nisem srečal slabih gasilcev, dokler ne pride do osebne note posameznikov in zato sem optimist in bom ostal.
Pa da zaključim z globalnim humorno sarkastičnim stavkom (aktualnim) 'let's keep slovenian firefighting great'
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Ko je že vprašanje kakšno je naše mnenje.
Meni osebno tole ni preveč všeč. GBL pa med prostovoljce, ja.
Če niso zadaj neki osebni interesi, ali bolj zadaj morda še kakšni drugi... se vprašam kaj bodo imeli od tega?
Se jim dopadejo uniforme in jih bodo menjali? Si fantje mogoče želijo značk za dolgoletno delo?
Dobro sodelovanje, odlični odnosi, profesionalen skupni nastop je možno tudi brez članstva v GZS. Sploh zakaj direkt v GZS mimo GZL? Takšno članstvo ala na simbolni ravni ali pa samo po nekaj paragrafih je zame tako tako.
To mi deluje, kot da bi se Medex želel včlaniti v čebelarsko zvezo. Zakaj že? Da bo med pakiral v tipizirane kozarce?
Meni osebno tole ni preveč všeč. GBL pa med prostovoljce, ja.
Če niso zadaj neki osebni interesi, ali bolj zadaj morda še kakšni drugi... se vprašam kaj bodo imeli od tega?
Se jim dopadejo uniforme in jih bodo menjali? Si fantje mogoče želijo značk za dolgoletno delo?
Dobro sodelovanje, odlični odnosi, profesionalen skupni nastop je možno tudi brez članstva v GZS. Sploh zakaj direkt v GZS mimo GZL? Takšno članstvo ala na simbolni ravni ali pa samo po nekaj paragrafih je zame tako tako.
To mi deluje, kot da bi se Medex želel včlaniti v čebelarsko zvezo. Zakaj že? Da bo med pakiral v tipizirane kozarce?
LP iz Celja
Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)

Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)

V vlogi ni niti enega prav tehtnega razloga,po moje mlatenje prazne slame nimam kaj proti vključevanju poklicnih gasilcev v GZS mislim pa da imajo nek interes v ozadju .Florijan napisal/-a:Vloga v prilogi
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.
NA POMOČ !
NA POMOČ !
A se v GBL res delajo norca iz vsega? Vse za reševanje vojaka rajana...
Najprej pretep na njihovem dvorišču s prostovolci ob poplavah, nato gasilska enota 14 in sedaj pa še to...
In ko bo postala članica GZS, bo moral poveljnik GZS kot njihov poveljnik pohiteti, da se bo vpisal v poklicno gasilsko šolo, ki se pričenja takoj na začetku januarja. S tem bo izpolnil zakonsko zahtevo za poveljevanje poklicnim gasilcem.
Prostovoljna gasilske društva iz Gorenjske so poslala prošnje na Landesfeuerwehrveband Kärnten za polnopravno članstvo (Gorenjska bo pač en bezirk), saj bodo tako lažje delovali in sodelovali na morebitnih intervencijah.
Iz Lovske družine Jošt sem dobil prošnjo, da bi se včlanili v GZS. Mnogo njihovih lovcev je tudi gasilcev, včasih sodelujejo tudi pri iskalnih akcijah in naše termokamere bi jim koristile pri nočnem lovu. Dejmo jih sprejet, saj Zakon o društvih tega ne prepoveduje...
Bohpomagaj kam gremo...
Ali res dopuščamo, da se zaradi osebnih interesov in ambicij posameznikov zlorablja celotna organizacija. Tako kot smo enotno rekli NE gasilski enoti 14, lahko tudi sedaj rečemo odločen NE in zadevo zaključimo.
Najprej pretep na njihovem dvorišču s prostovolci ob poplavah, nato gasilska enota 14 in sedaj pa še to...
In ko bo postala članica GZS, bo moral poveljnik GZS kot njihov poveljnik pohiteti, da se bo vpisal v poklicno gasilsko šolo, ki se pričenja takoj na začetku januarja. S tem bo izpolnil zakonsko zahtevo za poveljevanje poklicnim gasilcem.
Prostovoljna gasilske društva iz Gorenjske so poslala prošnje na Landesfeuerwehrveband Kärnten za polnopravno članstvo (Gorenjska bo pač en bezirk), saj bodo tako lažje delovali in sodelovali na morebitnih intervencijah.
Iz Lovske družine Jošt sem dobil prošnjo, da bi se včlanili v GZS. Mnogo njihovih lovcev je tudi gasilcev, včasih sodelujejo tudi pri iskalnih akcijah in naše termokamere bi jim koristile pri nočnem lovu. Dejmo jih sprejet, saj Zakon o društvih tega ne prepoveduje...
Bohpomagaj kam gremo...
Ali res dopuščamo, da se zaradi osebnih interesov in ambicij posameznikov zlorablja celotna organizacija. Tako kot smo enotno rekli NE gasilski enoti 14, lahko tudi sedaj rečemo odločen NE in zadevo zaključimo.
Zadnjič spremenil tomaz, dne 13. December 2016, 16:58, skupaj popravljeno 1 krat.
V soboto bo o vključitvi GBL v GZS odločal UO GZS. Če sem nelje prav ujel, pridobljeno je tudi pravno mnenje v zvezi s tem.
Potem morajo najprej spremeniti 2. odstavek 1. člena Statuta GZS ki se glasi:gapi napisal/-a:V soboto bo o vključitvi GBL v GZS odločal UO GZS. Če sem nelje prav ujel, pridobljeno je tudi pravno mnenje v zvezi s tem.
GZS je zveza vseh prostovoljnih gasilskih društev (v nadaljnjem besedilu: PGD), vseh prostovoljnih industrijskih gasilskih društev ( v nadaljnjem besedilu: PIGD) ter njihovih gasilskih zvez (v nadaljnjem besedilu: GZ), ki so organizirana na občinski, medobčinski in regijski ravni.
Pristojnost spreminjanja statuta pa ima Plenum, ki ga je tudi sprejel. Ali bo Upravni odbor GZS grobo kršil Statut GZS?
Ja kot vse kaže smo blizu klasični slovenski igrici, 'za prijatelje'.
Statut bo predsednik GZS prekršil (baje je poveljnik GBL njegovega sinkota zaposlil), me pa res zanima, če ga bodo tudi člani UO.
Se bo pa lepo videlo kako se bo seja vodila.
Nimam veliko izkušenj kako funkcionira GZS na državnem nivoju, me pa zanima ali je UO GZS že kdaj kršil svoj statut v preteklosti?
Če se bo v tem mandatu prvič prekršil statut GZS, potem pa bo tole vodstvo res lepo zapisano v zgodovino!
Kakšno bi morala reči tudi operativa, prepričan sem, da poveljnik GZS ne podpira kršenje statuta. Res pa je da je to ni stvar poveljstva.
Statut bo predsednik GZS prekršil (baje je poveljnik GBL njegovega sinkota zaposlil), me pa res zanima, če ga bodo tudi člani UO.
Se bo pa lepo videlo kako se bo seja vodila.
Nimam veliko izkušenj kako funkcionira GZS na državnem nivoju, me pa zanima ali je UO GZS že kdaj kršil svoj statut v preteklosti?
Če se bo v tem mandatu prvič prekršil statut GZS, potem pa bo tole vodstvo res lepo zapisano v zgodovino!
Kakšno bi morala reči tudi operativa, prepričan sem, da poveljnik GZS ne podpira kršenje statuta. Res pa je da je to ni stvar poveljstva.