Predlog Pravil gasilske službe prostovoljnih gasilcev

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
tomser
GE: Pijava Gorica
Kraj: Pijava Gorica

Re: Predlog Pravil gasilske službe prostovoljnih gasilcev

Odgovor Napisal/-a tomser »

Na kratko:
Na paradi prikazujemo in utrjujemo enotnost, povezanost, tovarištvo.
Zaradi tega imamo pravila, ki določajo formalno obliko te enotnosti.
In vendar zaradi estetike sami razbijamo to enotnost.
Če so gasilke moje tovarišice v ognju, hočem skupaj z njimi korakati na paradi.
Uporabniški avatar
gubina
Kraj: LJ-okolica

Odg: Re: Predlog Pravil gasilske službe prostovoljnih gasilc

Odgovor Napisal/-a gubina »

tomser napisal/-a:Na kratko:
Na paradi prikazujemo in utrjujemo enotnost, povezanost, tovarištvo.
Zaradi tega imamo pravila, ki določajo formalno obliko te enotnosti.
In vendar zaradi estetike sami razbijamo to enotnost.
Če so gasilke moje tovarišice v ognju, hočem skupaj z njimi korakati na paradi.
sej lahko..z krilom ali brez..po želji...
di-du-di-du
simonjz1
GE: pgd

Odg: Predlog Pravil gasilske službe prostovoljnih gasilcev

Odgovor Napisal/-a simonjz1 »

Sicer to ne spada v to temo, ampak jaz že dlje časa razmišljam zakaj se članice tako izpostavlja... pa ne mislim tu na parade, ampak imajo svoj "svet članic", srečanja članic, izlete članic na nivoju PGD, GZ, regije in GZS, pa potem še svojo specialnost "tečaj za vodenje članic"....

pa bog ne daj, da bi me kdo napačno razumel da imam kaj proti ženskam...ampak v našem društvu so ženske enakopravne. Verjamete ali ne ko je treba kaj skuhati v 80 % kuhamo (no bolj kuhajo :) ) moški člani...čiščenje, urejanje okolice delamo vsi...operativa je sestavljena v našem društvu iz 25 operativcev, od tega 4 ženske, ki so popolnoma enakovredne...tudi izobražujejo, napredujejo in se udejstvujejo se enako kot moški člani....

no zaradi tega skupaj se mi zdi skoraj brez potrebe, da imamo sploh takšne različne svete za članice itd... saj smo enakopravni!
cevar1

Odgovor Napisal/-a cevar1 »

pa bog ne daj, da bi me kdo napačno razumel da imam kaj proti ženskam...ampak v našem društvu so ženske enakopravne. Verjamete ali ne ko je treba kaj skuhati v 80 % kuhamo (no bolj kuhajo :) ) moški člani...čiščenje, urejanje okolice delamo vsi...operativa je sestavljena v našem društvu iz 25 operativcev, od tega 4 ženske, ki so popolnoma enakovredne...tudi izobražujejo, napredujejo in se udejstvujejo se enako kot moški člani....

Hvala bogu da imate tako urejeno :D
Ker pa v veliki večini ni tako idealno kot pri vas, se na podlagi "predpisov" določa in na nek način naloga drušvom in GZ, k aktivnejšemu vključevanju članic.
Radovljica27
GE: Radovljica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Radovljica27 »

gubina napisal/-a:
tomser napisal/-a:Iz Pravil gasilske službe:
123. Glavni del kolone (parade)
Glavni del kolone sestavljajo ešaloni:
- gasilske mladine;
- članic;
- članov;
- drugih udeležencev parade.
Če naj bi obravnavali naše tovarišice enako kot tovariše, zakaj jih izrinjamo iz svojih vrst in jih postavljamo posebej?
zaradi uniforme..veliko jih je v krilih in tako ešalon izgleda lepše in urejeno...
Urejeno bi izgledal tudi recimo če bi bila kombinacija gasilec zraven pa gasilka v krilu.
Uporabniški avatar
Mayamaya

Odgovor Napisal/-a Mayamaya »

simonjz1 napisal/-a:Sicer to ne spada v to temo, ampak jaz že dlje časa razmišljam zakaj se članice tako izpostavlja... pa ne mislim tu na parade, ampak imajo svoj "svet članic", srečanja članic, izlete članic na nivoju PGD, GZ, regije in GZS, pa potem še svojo specialnost "tečaj za vodenje članic"....

no zaradi tega skupaj se mi zdi skoraj brez potrebe, da imamo sploh takšne različne svete za članice itd... saj smo enakopravni!
Se strinjam. Pojem "članice" je eden od spodrsljajev ureditve pri GZS; nepotrebna stvar, ki pa vseeno zahteva nek del finančnih sredstev. Smo edini uniformiranci v državi, ki brez pravih razlogov ločujemo moške in ženske. Je mogoče kdo že slišal, da imajo v policiji članice? Morda v vojski? Carini? .. Član PGD je član PGD. Operativni gasilec pa je operativni gasilec. In tukaj se zadeva zame zaključi ..
RomanB
GE: PGD Repnje-Dobruša
Kraj: Vodice
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a RomanB »

Zate že Mayamaya, za marsikoga pa ne. Če UO v PGD negoduje poveljniku, ki je prijavil članico na tečaj IDA, potem veš da nekaj ni v redu. In takih primerov je še vedno precej. Situacija se izboljšuje, ni pa še niti na nivoju, da bi rekli, da je dobro. Sicer ne vem koliko v društvih namenjate za članice, pri nas plačamo kakšen seminar ali kaj podobnega in pa še kakšno kosilo. Za moje pojme strošek ni prevelik, ker pač rad vidim da se punce družijo in prihajajo v gasilski dom.
Uporabniški avatar
Mayamaya

Odgovor Napisal/-a Mayamaya »

RomanB napisal/-a:Zate že Mayamaya, za marsikoga pa ne. Če UO v PGD negoduje poveljniku, ki je prijavil članico na tečaj IDA, potem veš da nekaj ni v redu. In takih primerov je še vedno precej. Situacija se izboljšuje, ni pa še niti na nivoju, da bi rekli, da je dobro. Sicer ne vem koliko v društvih namenjate za članice, pri nas plačamo kakšen seminar ali kaj podobnega in pa še kakšno kosilo. Za moje pojme strošek ni prevelik, ker pač rad vidim da se punce družijo in prihajajo v gasilski dom.
Verjamem, da taki obstajajo. In te PGDje ter dotične člane bi bilo treba javno objaviti in pribiti na križ, ker niso vredni gasilske uniforme. Drugo je, če se ta punca/dekle ne udeležuje intervencij..
Uporabniški avatar
gubina
Kraj: LJ-okolica

Odgovor Napisal/-a gubina »

RomanB napisal/-a:Zate že Mayamaya, za marsikoga pa ne. Če UO v PGD negoduje poveljniku, ki je prijavil članico na tečaj IDA, potem veš da nekaj ni v redu. In takih primerov je še vedno precej. Situacija se izboljšuje, ni pa še niti na nivoju, da bi rekli, da je dobro. Sicer ne vem koliko v društvih namenjate za članice, pri nas plačamo kakšen seminar ali kaj podobnega in pa še kakšno kosilo. Za moje pojme strošek ni prevelik, ker pač rad vidim da se punce družijo in prihajajo v gasilski dom.
tole ja pa napisano, kot da vam je odveč, da bi bile punce aktivne operativke....
plačate kakšen seminar???
ali kosilo???
di-du-di-du
RomanB
GE: PGD Repnje-Dobruša
Kraj: Vodice
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a RomanB »

Ne vem kako si si razlagal kar sem napisal. Mogoče preberi še post od Mayamaya, ker sem se nanašal nanj, če bo mogoče potem bolj jasno.
Ne, ni nam odveč, v našem društvu ne. V kolikor dekle pokaže vsaj malo interesa, jo poizkusimo čim prej vključiti v aktivno delo operativcev. Največji problem gasilk je, ker ima večina sama mnenje, da ne zmorejo/znajo.
Uporabniški avatar
uros11

Odgovor Napisal/-a uros11 »

Nova pravila so sprejeta, bomo pa videli kaj to prinese.
Za pamet pravijo, da je edina stvar, ki je pravično razdeljena na svetu! Vsak zase pravi, da jo imama največ na svetu!

Lep pozdrav Uros
Uporabniški avatar
silvano
GE: PGD Boh. Bistrica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a silvano »

In kje se da videti končno - potrjeno verzijo?
sej bo bolš

http://www.pgdbb.si
Uporabniški avatar
Matej B.
GE: Ptuj / Tržec
Kraj: Ptuj - Tržec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Matej B. »

Tole je to.... oz. naj bi bilo. Če pa so kako drugače sprejeli na Plenumu pa ne vem.
Priponke
pravila GS.pdf
Sprejeto/potrjeno na Plenumu GZS dne 23.4.2016 v Ljubljani
(820.46 KiB) Prenešeno 170 krat
Zadnjič spremenil Matej B., dne 27. April 2016, 14:48, skupaj popravljeno 1 krat.
"Teorija brez prakse je kot voz brez akse!!!"
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Matej B. napisal/-a:Tole je to....
Tole še ni končna verzija, ker je predlog za Plenum, kjer so bile sprejete še nekatere spremembe.

LP

Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Matej B.
GE: Ptuj / Tržec
Kraj: Ptuj - Tržec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Matej B. »

Hvala Janez za popravek. Malo sem se prenaglil. Tole so bili predlogi.
Kako pa se je Plenum dokoncno odlocil pa sam ne vem. Niti mi ni jasno zakaj 4 dni po Plenumu niso nova pravila uradno objavljena na www.gasilec.net
"Teorija brez prakse je kot voz brez akse!!!"
Odgovori