NOŠENJE GASILSKE UNIFORME

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Marjetica
moderator
moderator
Kraj: Hotinja vas-mariborska regija

NOŠENJE GASILSKE UNIFORME

Odgovor Napisal/-a Marjetica »

Verjetno boste rekli, ja o tem smo pa že veliko govorili. Bo že res, vendar vedno bolj v povezavi gasilci v medijih, vzgoja gasilcev in podobno. Na podlagi vprašanja Oskarja v neki drugi temi sem začela podrobneje razpredati to vprašanje.
Oskar napisal/-a:Zakaj pa moraš v delavni obleki sedeti v učilnici pri teoriji ? (samo vprašam)
Meni se zdi prav, da gasilci na usposabljanjih nosijo delovno obleko (na terenu in tudi v učilnici). Zagovarjam pa, da bi morali biti tudi predavatelji v delovni obleki, seveda če izhajajo iz vrst gasilcev.
V hitrosti časa nikar ne pozabite nase in sebi ljube ljudi!!!
Uporabniški avatar
Primoz
GE: Sečovlje

Odg: NOŠENJE GASILSKE UNIFORME

Odgovor Napisal/-a Primoz »

se strinjam tako za predavatelje in tudi za slušatelje. Saj smo vendarle Gasilci :)

Sicer je to na Igu pravilo.
Nabavni
GE: Preska Medvode
Kraj: Medvode
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nabavni »

Pozdravljeni,

Jaz se s temi trditvami ne strinjam.

1. ne strinjam se sploh!, da bi morali imeti vsi te POČENE gasilske delovne obleke. Zakaj? zato ker en komplet obleke stane več kot 100€ in dokler nebodo vsi operativci (glede na kategorizacijo društva) imeli popolne osebne "bojne" opreme.
obleko oblečemo samo za na IG ali za na tekmovanja. kar pomeni, da je to stran vržen denar oz nadstandard dokler nebodo vsi imeli "intervencijskih" kompletov.

2. na izobraževanjih ki potekajo za razne tečaje (predavanja) katera so v popoldanskih urah ke zadeva takšna, da nimamo vsi delovnika od 8:00 do 16:00 zato nekateri ne moremo domov in se preoblečt v delovno obleko.

3. za na IG ali kam drugam bi bili popolnoma primerni gasilski kombinezoni, kateri so uporabni tudi za strojnike (voznike,...) za razna dela okoli društva, tekmovanja,.... kajti vsi smo 99,9% časa v civil oblekah in kot takšni tudi pridemo v društvo, kjer se lahko preoblečeš v ta kombinezon, ki je po tem takem bolj uporaben in bolj racionalen.

4. po eni strani jokamo, da nimamo denarja za opremo in vozila po drugi strani pa tukaj mečemo čez odprto okno denar na cesto, in za kaj za neuporabne obleke (sploh če se človek malo zredi :D -> kot sem se jaz v 5-ih letih) in predvsem za kroj ki je PREDPOTOPEN.

Kombinezoni z mojega stališča zaradi zgoraj na naštetih razlogov moja prva izbira, če so enakovredni delovni uniformi bom zelo vesel, kajti čez par dni bom na IG-u sedel v bolj udobni opravi :) (drugače bom moral pa trebuh not držat, da gumbi ne popokajo :D )

--
LP
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Dokler bodo gasilci v uniformah sloneli za šankom, do takrat bodo tudi predavatelji hodil v učilnice v civilu. Pač nismo (nočemo) bit vsi enaki, čeprav smo člani iste organizacije.

Glede delovnih oblek: V svojem društvu že dolgo ne uporabljamo več delovnih oblek (GZS) zaradi zgoraj omenjenih razlogov.... imamo pa svoje puloverje,flise,T-shirte, Windstoperje.
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

hec napisal/-a:.. imamo pa svoje puloverje,flise,T-shirte, Windstoperje.
Se strinjam , dosti bolj uporabna zadeva kot pa delovne obleke.
Marjetica napisal/-a: ...,da gasilci na usposabljanjih nosijo delovno obleko (na terenu in tudi v učilnici)...
Na "terenu" smo vedno delali v žaščitnih. Tako da ne vidim razloga zakaj bi za sedenje v učilnici in korakanje do predavalnic (parkrat na leto) metali denar stran...
Ali pa bi koga motilo, da se potem nebi videlo činov :lol: :lol:

lp
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabniški avatar
Marjetica
moderator
moderator

Zanimivo - mnenja so različna in vsak ima po svoje prav. Verjetno pa v društvih ne kupujete obleke samo za izobraževanje, kaj pa "dirke" kot bi rekel Oskar - tam so delovne obleke nujne. :? No čudna mi je tudi izjava:
"Dokler bodo gasilci v uniformah sloneli za šankom, do takrat bodo tudi predavatelji hodil v učilnice v civilu".

Kar veliko predavam (teoretične predmete kot organizacijo, vzgojo, izobraževanje), vedno sem v delovni obleki (se počutim tako bolje) vendar ne zato, da se vidijo čini, ampak ker mi je obleka tudi kot pomoč pri predavanju. :? in če želimo vzgajati gasilce - potem jim moramo biti predavatelji za vzgled. :wink:
Pero napisal/-a:Ali pa bi koga motilo, da se potem nebi videlo činov :lol: :lol:
lp
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Čeprav je naslov nošenje gasilske uniforme bom napisal moje mnenje za delavno obleko.
moji argumenti:
- delovna obleka je za delo, to so vaje, tekmovanja, praktični deli tečajev itd..
- na seminarjih medicinske sestre ne sedijo v svojih uniformah
- celo policisti, cariniki itd.. so na seminarju v civilu
- tudi mi bomo na Rogli v civilu :D

In še en argument, na katerega pa nisem preveč ponosen. Pri predavanjih- permanentnem izobraževanju v mojem društvu, se vedno zbere več gasilcev, če so lahko v civilni obleko , kot če zapišem na vabila naj bodo v delavni obleki. #-o

Sem pa velik zagovornik gasilske uniforme na slovesnostih in občnih zborih.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
jenesd

Odgovor Napisal/-a jenesd »

Tudi jaz sem mneja da bi se naj teoretični del izobraževanj izvajal v civilni obleki.
Bo že držalo da se vsak počuti najbolje v svoji obleki.
Roko na srce te naše delovne obleke niso preveč udobne niti praktične.
So pa po mojem mnenju predrage. Za ta denar bi se dalo izdelat kaj boljšega
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Marjetica napisal/-a:Zanimivo - mnenja so različna in vsak ima po svoje prav. Verjetno pa v društvih ne kupujete obleke samo za izobraževanje, kaj pa "dirke" kot bi rekel Oskar - tam so delovne obleke nujne. No čudna mi je tudi izjava:
"Dokler bodo gasilci v uniformah sloneli za šankom, do takrat bodo tudi predavatelji hodil v učilnice v civilu".

Kar veliko predavam (teoretične predmete kot organizacijo, vzgojo, izobraževanje), vedno sem v delovni obleki (se počutim tako bolje) vendar ne zato, da se vidijo čini, ampak ker mi je obleka tudi kot pomoč pri predavanju. in če želimo vzgajati gasilce - potem jim moramo biti predavatelji za vzgled. :wink:
Pero napisal/-a:Ali pa bi koga motilo, da se potem nebi videlo činov
lp
Če je na dirkah obvezna GZS delovna obleka, potem mene na takih dirkah pač ni, in društva tudi ne.....zelo preprosto.
Izjava čudna..... :? Vsi imamo enake čine na oblekah (glede na stopnjo usposobljenosti) pa je znanje res enako pri vseh....nikakor ne [-X Vsi imamo enako predpisano delovno obleko in enaka navodila zakaj in kje se le ta uporablja...samo, da grem jaz z njo na Ig, sosedov Francelj pa v gostilno! [-X
Z gasilsko uniformo, hočeš nočeš, drugim sporočamo kaj smo, komu pripadamo, kaj delamo......kakšen motiv pa ima lahko nek predavatelj, da se poistoveti z zgoraj naštetimi anomalijami???
IGOR 23

Odgovor Napisal/-a IGOR 23 »

Ja, tole z delavnimi oblekami je pri nekaterih pač težava. Mene predvsem moti, da se na intervjujih pri kakšni večji intervenciji, poveljniki ali pa odgovorni za dajanje informacij, ki so iz gasilskih vrst, pojavljajo v lovskih :evil: ali pa še kakšnih drugih uniformah. Ali je tako težko obleči zgornji del uniforme, (katerekoli gasilske) vsaj za tistih par sekund intervjuja na televiziji??? Kakršno podobo si naredimo v javnosti, za tisto nas bodo imeli. Mislim, da ni tako težko obleči uniformo, jo je pa zelo težko nositi v javnosti, ker malo izstopaš od običajnih civilov (ne moreš biti za šankom #-o - to je največji problem nekaterih). Mene v uniformi, delavni ali pa svečani ljudje gledajo s spoštovanjem, saj vedo, da ta, ki jo nosi predstavlja pomoč in zaupanje v težavah. Po svetu so si gasilci z vso pravico izborili visoko mišljenje o poklicu in prostovoljstvu, pri nas (v Sloveniji) pa v veliki večini prostovoljni gasilec živi samo za "dirke", veselico, za novo leto pridejo pa fehtat. Do kdaj bomo sami sebi delali negativno podobo #-o ? V našem društvu se ve kdaj bomo nosili delavne, kdaj intervencijske in kdaj svečane uniforme. S tem nimamo nikakršnih problemov. Je pa v duhu gasilstva, da se uniforme nosijo- takšne ali drugačne, zastarel kroj ali pa moderen je čisto vseeno. Če človek v uniformi že na daleč deluje"prisiljen"nositi to opravo res nima smisla, da jo nosi. Večkrat sem imel priložnost kot praporščak sodelovati na slovestnostih. Tukaj sem videl zeellooooo veliko "klovnov". Postrani čelada, nazapeta srajca, kravata kot odvečno zlo, na koncu je pa prapor nosil gasilca in ne obratno...... V glavnem - to je problem veliko članov organizacije od vrha navzdol. Včasih obleka naredi človeka, uniforma pa ne vedno gasilca. Pa lep pozdrav.
Uporabniški avatar
Marjetica
moderator
moderator

Oskar napisal/-a:Čeprav je naslov nošenje gasilske uniforme bom napisal moje mnenje za delavno obleko.
moji argumenti:
Da razložim zakaj je naslov teme nošenje gasilske uniforme: Na podlagi Zakona o gasilstvu je minister za obrambo v letu 2007 izdal Pravilnik o gasilskih uniformah, oznakah, činih, opremi ter izkaznicah,
v 4. čl. tega pravilnika je zapisano takole:
(vrste uniform prostovoljnih gasilcev)
Gasilske uniforme prostovoljnih gasilcev so:
- gasilska uniforma,
- delovna obleka,
- gasilska zaščitna obleka ter druga zaščitna in reševalna oprema

V 3. čl. pravilnika je zapisano
(nošenje uniforme)
Gasilci imajo pravico in dolžnost nositi gasilsko uniformo in oznake ... pri opravljanju gasilske službe ..... na posvetovanjih, sestankih, vajah oz. povsod tam, kjer predstavljajo gasilce, svojo gasilsko enoto ali gasilsko organizacijo...
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Vse lepo in prav....samo treba bo še predpisat kakšne kazenske določbe, če se tega gasilci ne držijo........Sam sem v neki drugi uniformi dobil globo, zaradi nepravilne uporabe! Dokler bo samo korenček.....brez palice ne bo nič!!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

4. čl. tega pravilnika je zapisano takole:
(vrste uniform prostovoljnih gasilcev)
Gasilske uniforme prostovoljnih gasilcev so:
- gasilska uniforma,
- delovna obleka,
- gasilska zaščitna obleka ter druga zaščitna in reševalna oprema

Tako butastega predpisa pa še nisem videl, le kdo ga je spisal. ....druga zaščitna in reševalna oprema......

Glede naslova teme se opravičujem, so po tem takem vse to gasilske uniforme. Ampak Marjetica ostali moji argumenti pa izgledajo dovolj trdni, saj jih nisi komentirala? :wink:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

haha , potemtakem je tudi flis / windstoper "druga zaščitna oprema" in ne bo problemov :twisted: :lol:
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Marjetica napisal/-a:
Oskar napisal/-a:Zakaj pa moraš v delavni obleki sedeti v učilnici pri teoriji ? (samo vprašam)
Meni se zdi prav, da gasilci na usposabljanjih nosijo delovno obleko (na terenu in tudi v učilnici). Zagovarjam pa, da bi morali biti tudi predavatelji v delovni obleki, seveda če izhajajo iz vrst gasilcev.
Jaz sem tudi zato, da se delovna obleka obleče tudi, ko sedimo v predavalnici.
Neglede na razne pravilnike in pravila in neglede na to, da eni pravijo kako neudobno in zastarelo oblačilo je to.

Prav je, če smo gasilci in imamo uniforme, da le te oblečemo.
So kakršne so, in dokler jih imamo takšne, potem jih tudi nosimo takšne. Ko bo dozorela odločitev, da se spremenijo se bomo pa preoblekli.
Mislim, da je prav, da tudi z nošenjem uniforme oziroma delovne obleke (ma kako se zvala) pokažemo pripadnost organizaciji.
Če ne pa obujmo zelene "bataškornje" in bodimo ribiči ali pa si nataknimo belo cunjo in bodimo čebelarji.

Sploh argumenti v stilu, da kjer so predpisane obleke po tipizaciji GZS tam nas pa ne bo, me ne prepričajo.
Pa nimam nič proti raznim windstoperjem in flisom, ampak kot eventuelnemu dodatku, ne pa nadomestilu!!!
Pa da bi morali uvesti kazni za nenošenje. Če je nočeš nosti, pač nisi gasilec.
Očitno da tam, kjer imajo preveč denarja si lahko zmišljujejo.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Odgovori