Prvi na vasi - zadnji v mestu ?

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odg: Prvi na vasi - zadnji v mestu ?

Odgovor Napisal/-a Oskar »

#25.5.2008 Ob 17.22 je zagorelo na podstrešju zapuščenega gostinskega objekta na Rožnodolski ulici v Mariboru. Zagorel je plastične zaboj. Ogenj so pogasili gasilci JZZPR Maribor in gasilci PGD Pekre.
Pa saj sodelujemo , ne ?
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Dojc

Odgovor Napisal/-a Dojc »

Oskar napisal/-a:Moram se strinjati z veliko napisanega Dojc, žal pa o neki vojni in tretjerazrednimi gasilci ne drži. Tu malo pretiravaš. Sam sem veliko naredil za dobre odnose med obojimi s tem se verjetno strinjaš.
Oskar, vsekakor vas je ostalo nekaj na Zavodu proti katerim ne morem reči slabe besede. Smo pač delovali skupaj v tistih lepih časih, o katerih sma oba pisala. Vsekakor ne spadate vsi v isti koš.

Našel si intervencijo na kateri je bilo aktivirano tudi PGD. Kaj pa celi teden nazaj? Vodja je bil vodnik o katerem tudi ne morem reči slabe besede. A veš, da so nekatera društva v letu 2007 imela 90 % svojih intervencij pri tem vodniku! Nekateri spremljajo kdo bo vodja smene, ker tako vejo da bodo sodelovali na intervenciji če bo treba.

Res je Oskar, midva kaj dosti ne bova rešila. Lahko opozarjama. Ti to že počneš. Nekaterim pa nam od časa do časa to stanje pridemo do živega in se oglasimo. Opažam pa, da nas je takih vedno manj. Dokler pa se najini nadrejeni ne bodo dogovorili kak in kako pa se bo ta "anarhija" nadaljevala.

V upanju na najboljše se umikam iz te teme. LP!
Uporabniški avatar
Tona
Kraj: BREZJE-MB

Odgovor Napisal/-a Tona »

Tu se popolnoma strinjam z obema . Oskar je kar nekaj storil v dobro sodelovanja med poklicnimi in prostovoljci . In kar nekaj časa je to sodelovanje bilo vzorno . In kaj se dogaja sedaj ? Točno to kar je napisal Dojc . Izvozi prostovoljcev samo takrat ko je v službi en vodnik , ostali pa nas in našega dela zgleda ne priznavajo , oziroma nas ne želijo videti na "svojih" intervencijah . In to potem vodi v kaos , ko bo prišlo do izvozov društev na lastno pest . Mislim da je malo gasilcev , ki bodo čakali v GD in ne bodo izvozili na požar v svojem požarnem okolišu zato , ker bo pač nekdo ocenil da jih ne rabi oziroma ne želi . To ni dobro in to ne vodi nikamor , žal .
Največja tema v življenju je nevednost in žal tudi neumnost .
comendatore
Kraj: jesenice

Odgovor Napisal/-a comendatore »

moje mneje je(pa me skurcajte kokr hočte) da če pač vodja poklicnih gasilcev oceni da vas ne rabi na intervenciji ostanete v domu. (če vas pa 4 od 5vodij nočejo na intervenciji se pa tud mal vprašajte zakaj je tako)

lp
Uporabniški avatar
svajgerm
Kraj: maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a svajgerm »

comendatore točno tako kot si napisal
Kaj se čaka, življenje je kratko !
joži

Odgovor Napisal/-a joži »

No in zakaj je tako?

To se nas večina sprašuje...že nekaj časa. Mogoče smo v pogledu nekaterih vodij res tretjerazredni gasilci, vendar smo še takrat ko je "zagustlo" vedno pomagali!!!

comendatore tudi jaz se deloma strinjam s tvojim odgovorm, "če nas potebujejo, nas bodo poklicali...." vendar na žalost je praksa pri nas taka da kličejo takrat ko je že prepozno! Zaenkrat še res ni blo tragičnega primera, upajmo da ga tudi ne bo...sej smo vendar gasilci tisti ki preprečujemo in varujemo občane pred najhujšim...res so to rahlo hude primerjave, vendar se mi zdi, da je skrajni čas, da se počasi postavimo na realna tla...
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

comendatore napisal/-a:moje mneje je(pa me skurcajte kokr hočte) da če pač vodja poklicnih gasilcev oceni da vas ne rabi na intervenciji ostanete v domu. (če vas pa 4 od 5vodij nočejo na intervenciji se pa tud mal vprašajte zakaj je tako)

lp
Enkrat si napisal nočejo, enkrat pa da jih ne rabijo, to je velika razlika. Tak vodija, je v večini primerov slab vodija. Zakaj ? Ko kaj zagusti in jih rabite,pa se vsi bunite da so prostovoljci premalo usposobljeni. Z 2 dnevnim tečajem na igu se pač malo odnese, kje pa naj potem nabirajo potrebno prakso, če jih pa ne kličete na intervencije ? Zgleda da takim vodijem še ni kapnil v glavo izraz dolgoročnost.

Pa prosim če se poklicni vzdržite šinfanja čez prostovoljce (sploh ti comendatore, tudi v drugih temah), ker lahko jaz tudi začnem, in verjemite, ne bo vam prijetno!

lp
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabniški avatar
svajgerm
Kraj: maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a svajgerm »

Prostovoljci nimate radi,da vam kdo pove kako stvari stojijo Pero ti si tudi med njimi, ker si vedno pameten, da glava boli.Ne vem pa zakaj ne uporabite svojega znanja in stopite skupaj in se rešite gasilskih generalov, ki komaj še prenašajo težo svojih medalj...pa udri po meni [-o< ps.pero pa ne šinfam prostovoljcev upam pa da boš enkrat razumel kaj mislimo poklicni
Kaj se čaka, življenje je kratko !
Uporabniški avatar
Pero

Kaj majo sedaj gasilski "generali" tu zraven ?
Si sploh prebral kaj sem napisal ? Povedal sem samo kako stvari stojijo (v tvojem zargonu) ?
A ti trdis da sedaj moramo stopit prostovoljci skupaj , in z "silo"/aktom doseči da boste aktivirali prostovoljce ?
Pomoje se da to rešit na čisto preporst in normalen način, tako kot to ŽE delajo nekateri, ampak zgleda, da sem spet prepameten in to ni v tvojem(vašem) dosegu...

lp
comendatore

Pero, moje mnenje je da tam kjer so poklicne enote se pgd enote uporablja samo kot dodatek poklicnim enotam. Postavi se sam v vlogo vodje enote in odgovori: ali si želiš imeti pri resni intervenciji še opravka s "nepreverjenimi ljudmi" in jim zaupat nevarne naloge?
Uporabniški avatar
Crownless
Kraj: Okolica Lj

Odgovor Napisal/-a Crownless »

In ko se bo požar razvil do take stopnje, da ga samo poklicni gasilci nebodo mogli obvladat. Koga bodo poklicali? Neizkušeno enoto PGD, ki je zaradi njih ogenj srečala samo v knjigah, dim pa na kakšni vaji. Če bi več sodelovali, bi tudi operativne enote PGD-jev imele veliko izkušenj in znanja kako ukrepati ob določeni situaciji.

C.
Uporabniški avatar
Pero

govorimo o prisotnosti na intervenciji.
Če so uspoboljeni, tudi ne vidim razloga zakaj ne bi naredili kakšno zahtevnejšo (nevarno) nalogo, vemo pa s čem se začne.
Če gledaš dolgoročno, boljše, da jih 5 let po malem učiš, spremljaš , svetuješ, kot pa da jih pokličeš samo v nujnih primerih, kjer ti res ne bodo znali "kriti hrbta".
Se nebi počutil bolj lagodno, ko bi na pomoč poklical nekoga , ki veš da mu lahko zaupaš in veš točno kakšno je njegovo znanje (po tovje "preverjenega") ? pa tudi če je preverjen samo v postavljanju stožcev in oskrbi z vodo, že to je nekaj...

Sploh pa "tam kjer so poklicne enote" ? To je širok pojem. 5 -7 gasilcev (izmena) pač ni neka resna enota za posredovanje na večji intervenciji, pa tudi če ste sami supermani (da sploh ne začnem z varnostjo in taktičnim pristopom)....

Pa še to , sej si vodija zaboga ! tu ni nekih opravkov, tu so povelja !

lp
Uporabniški avatar
gapl

Odgovor Napisal/-a gapl »

Jest bom pa takole povedu. Marsikaj naredimo prostovoljci kar poklicni tud slučajno nebi. Pa še tko je ne, tile poklicni fantje se majo za vse mogočne čeprav niso, ker tud sami delajo take napake da človek dobi dvom v njihovo strokovnost. So profesionalci so dobri ali celo odlični delajo pa tudi napake, zato pa prosim da ne pišete da samo oni vse znajo. Pa me zdej popluvajte kokr hočte. Velikokrat se je že izkazalo da bi bili brez pomoči prostovoljcev mrzli in to marsikje. Res je da smo mi nekoliko počasnejši, nimamo takšne opreme in kaj jest vem kaj še vse, zato ker pač nimamo veliko intervencij in tudi izkušenj nimamo toliko. Znamo pa delati z opremo ki jo imamo in se tudi veliko izobražujemo da bi se raven znanja v društvih kar se da dvignila. Pač to se ne da spremeniti kar čez noč. Sicer je pa tako, poklicni gasilec je tam zaposlen in je to njegovo služba. Tudi sam moram v službi opraviti delo strokovno in dobro. Pač tako je. Sej vsak dan samo to delajo pol že nek efekt mora biti od njih.
Mislim da sem nekje tudi zasledil da je imel nekdo nekaj kritik čez gasilska društva v Prekmurju. Res je da jih je veliko to vsi vemo, vendar pa se moramo zavedati dejstva, da je gasilsko društvo v teh krajih morda edina oblika združevanja in druženja ljudi in članov društva na tem območju. Pride tudi tista ura ko se jih bo hudičevo nucalo, pa čeprav so majhni. Zato prosm ne prostovoljcev tok kritizirat.
Še naprej vam želim lep dan!
Uporabniški avatar
M-Coki
Kraj: Malečnik

Odgovor Napisal/-a M-Coki »

comendatore napisal/-a:Pero, moje mnenje je da tam kjer so poklicne enote se pgd enote uporablja samo kot dodatek poklicnim enotam.
Potemtakem (tvojem razmišljanju) tega ''dodatka'' (sicer izraza dodatek poklicnim enotam nisem zasledil še nikjer :? ) - tudi, če ga ne bi bilo - nič hudega (skoraj tako si povedal)- ja, tudi mene zanima, kako bo le izmena poklicnih gasilcev obvladala več (resnih) intervencij hkrati?? - brez podpore domačega PGD... Bolj težko ali pa celo nemogoče - se ti ne zdi ? #-o
comendatore napisal/-a:Postavi se sam v vlogo vodje enote in odgovori: ali si želiš imeti pri resni intervenciji še opravka s "nepreverjenimi ljudmi" in jim zaupat nevarne naloge?
Če bi bilo tega sodelovanja še več - se tega gotovo ne bi spraševali! Pa kot je že nekdo nekoč zapisal: kako so boš počutil ti, kot član operativne enote v tvojem PGD-ju, ko ti bo lastnik hiše (ki je na območju, kjer ga pokriva tvoje PGD) - morda ob raznosu koledarjev ali kjerkoli drugje očital v smislu /sarkazem: ''Kje za vraga ste pa bili vi, ko nam je gorelo??'' #-o Me prav zanima, kaj bi mu odgovoril...
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
comendatore

jaz vidim problem da se hočete prostovolci pokazat kot enakovredni poklicnim. To pa na žalost velja samo za kakšnih 5%.
Pa še enkrat zakaj vas ne kličejo na intervencije:prašajte se če ni mogoče problem v vas prostovolcih ki se imate za nekakšne gasilske komandose!
Zaklenjeno