profesionalne enote vs. število ljudi (Kras)

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Ndrej
GE: PGD Prečna
Kraj: Prečna, Novo mesto
Kontakt:

Re: profesionalne enote vs. število ljudi (Kras)

Odgovor Napisal/-a Ndrej »

fenix4 napisal/-a:pozdravljeni.

'' V Sloveniji je hkrati okoli 50.000 operativnih gasilcev prostovoljcev, ki se lahko lotijo kriznih razmer. Pri požaru v naravi je namreč predvsem pomembno število ljudi, ne toliko profesionalne enote," pravi Šestan.''

lp

Jaz pa se delno strinjam z Šestanom. Naprtnjačo lahko nosi vsak, požarno metlo tudi. V tem ni nobene znanosti. Taktike? Bolj malo... Beseda "profesionalne enote" je resda malo čudna. Ampak razumem kaj je mislil s tem. Ne rabiš imet IDA, Hotfire ali katerkoli drug tečaj za pomoč pri gašenju v naravi. Navaden gasilec ali celo pripravnik je usposobljen za tako delo. Važno je, da se šprica :D

50000 gasilcev, ki se lahko lotijo kriznih razmer? Nikakor ne... Tudi če bi jih res bilo toliko, se zaradi služb ali drugih obveznosti vsaj polovica ne more javiti.

Blondi, slo. železnice so itak v velikem minusu. Zakaj bi si delali nepotrebne stroške? Nažalost je tako... Gasilci se bomo odvzvali vsakem klicu na požar...

LP, Andrej

LP, Andrej
Uporabniški avatar
Ico
Kraj: PGD Zagorje-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

MICKA napisal/-a:Ico
Ne vem kaj naj pomeni to:
"Verjetno je mislil množičnost, ne pa izkušenost"
Tudi za gozdne požare morajo biti gasilci izkušeni, pa še kaj drugega poleg tudi.
Vsekakor pod kaj drugega lahko prištejemo kondicijo - brez te si na psu...
Koliko pomeni izkušenost so pokazali francoski gasilci pred nekaj časa, ko so bili v Sloveniji.
LP iz zagorske doline
Mi gremo noter, ko gredo drugi ven !
http://www.pgdzagorje-mesto.si
Uporabniški avatar
Vesna Škodnik Gabrovec
Kraj: Prebold

Odgovor Napisal/-a Vesna Škodnik Gabrovec »

V Sloveniji je hkrati okoli 50.000 operativnih gasilcev prostovoljcev, ki se lahko lotijo kriznih razmer. Pri požaru v naravi je namreč predvsem pomembno število ljudi, ne toliko profesionalne enote," pravi Šestan

Meni osebno, se pa ta izjava, v danem momentu sploh ne zdi tako butasta. Jaz, kot negasilka sem ta komentar razumela takole: 50.000 gasilcev- prostovoljcev, je tako izurjenih, da se lahko spopadejo z najhujšimi težavami, isto kot recimo profesionalne enote, ki pa davkoplačevalce tudi stanejo. Torej, čimveč prostovoljcev, ker ti so zastonj, saj so se prostovoljno odločili, da bodo pomagali drugim.

Ta izjava za javnost ima težo, ker jo je izrekel Šesten. Kako vidite ta podatek gasilci, je pa stvar interne presoje.

Zdaj so pomembne številke. Tolikšno število in toliko denarja. Denarja je škoda za CANADIR, specialni UNIMOG ali POVELJNIŠKO VOZILO.

Primerjave, glede na število oseb in sredstev ki so dodeljena določenim sektorjem, bo dovolj zgovoren podatek, da bo Slovenija slišala vaš klic: NA POMOČ
Audere et Labora!
(upaj si in dejstvuj!)
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

vombar naprtnjačo po asfaltu res lahko vsak nosi. v primeru požara v gozdu pa ne bi razpredal. da ne govorim o kondiciji večine gasilcev ko jih naložimo polno neergonomsko izdelano naprtnjačo. podatki o mrtvih gasilcih po svetu imajo tudi svoj zakaj in zato.
darko
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

darko napisal/-a:vombar naprtnjačo po asfaltu res lahko vsak nosi. v primeru požara v gozdu pa ne bi razpredal. da ne govorim o kondiciji večine gasilcev ko jih naložimo polno neergonomsko izdelano naprtnjačo. podatki o mrtvih gasilcih po svetu imajo tudi svoj zakaj in zato.
darko
Ja to si dobro povedal. Lansko leto na Trstelju tudi jaz nisem vedel koga naj odnesem s seboj, vodo v nahrbtnjači ali shirane kolege, ki so ležali po tleh.
Uporabniški avatar
Igor_R.
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a Igor_R. »

Jaz v izjavi Šestana tudi ne vidim nič problematičnega. Rekel je samo to kar se v SLO že ves čas govori in to je, da je v Sloveniji dobra organiziranost prostovoljnega gasilstva in ni potrebe da bi se "v vsaki občini" ustanovile poklicne enote. Seveda je stvar kako se obrne besede in kako se hoče razumeti.
Dvomim, da se je hotelo koga podcenjevati, nasprotno jaz razumem to izjavo kot pomen vloge, ki jo imajo prostovoljni gasilci v sistemu ZiR v SLO.
Glede požarov na raravi pa je itak pomembno večje število gasilcev (seveda s pripadajočo opremo), zato tu še posebej pride do izraza pomembnost prostovoljnih gasilcev. Ve se katere so "prednosti in slabosti" obeh struktur. Nedvomno je ena glavnih prednosti prostovoljcev številčnost, medtem ko je številčnost poklicnih gasilcev manjša, to pa je tudi Šestan v svoji izjavi povedal.
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Vesna Škodnik Gabrovec napisal/-a:" profesionalne enote, ki pa davkoplačevalce tudi stanejo. Torej, čimveč prostovoljcev, ker ti so zastonj, saj so se prostovoljno odločili, da bodo pomagali drugim."
Me prav zanima od kod ti takšni podatki. Prvič slišim da so prostovoljci zastonj. Komu pa dajejo župani denar za JGS?
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Med to famozno številko so šteti tudi gasilci ki "gmajne" sploh še videli niso, kaj da bi po njej hodili.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
LESCE2
Kraj: Lesce-Gorenjska

Odgovor Napisal/-a LESCE2 »

Micka, kot negasilka je Vesna podala svoje negasilsko mnenje, ki ga moramo vzeti nekoliko v narekovajih. Normalno, da se financiramo tudi iz županovega škrnicenlja. Ampak na Krasu takrat nisem zaslužil niti tolarja, še več, za Kras sem odštel 4 dni svojega rednega dopusta, ko bi lahko užival na morju z dva deci rdečega. No na koncu se je izkazalo celo to, da niti stroški, ki jih je imela GZOR niso bili pokriti. In smo še na Rogli mlatili slamo okoli tega, čeprav so vsi zagotavljali, da so stroški povrnjeni. Pa pustimo zdej to....Sej vemo kaj je Vesna želela povedati.
Uporabniški avatar
Igor_R.

Se popolnoma strinjam, da delo prostovoljcev (v tem primeru prostovoljnih gasilcev) ni in ne more biti zastonj! OK, to ni neka profitna dejavnost in z njo pač prostovoljec (praviloma) ne more zaslužiti, ampak povrnjeni mu morajo biti vsi stroški, ki jih je imel z opravljanjem neke "humanitarne" dejavnosti. Žal kot opažam iz pogovorov na tem forumu (prverjal nisem) se dogaja da nekdo (država) izkorišča delo prostovoljcev. Ravno zaradi te bojazni (okoliščine "aktiviranja" so tako kazale) sem, v času ko so bili v lanskem letu požari na Krasu aktualna tema, odprl temo z naslovom "A želi država prihraniti na račun dela prostovoljcev?" ( viewtopic.php?t=7001 ).
Če gasilcem res niso bili povrnjeni stroški (med drugim tudi refundacije plač) pol bi morale dotične gasilske organizacije (ali PGD ali GZ ali GZS) v imenu oškodovanih članov napisati na URSZR protestno pismo zaradi kršenja predpisov in preziranja pravic prostovoljcev (in celo v drugi fazi, če to ne bi pomagalo, obvestiti medije)!
Če res stroški (še) niso bili povrnjeni je to res SRAMOTNO in koga bi morali klicati na odgovornost. Ampak zna se zgoditi, da se ne bo zgodilo (kot se je že velikokrat) nič, saj "vrana vrani ne izkljuje oči".
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

To da bi mi imeli povrnjene saj stroške ki nastanejo pri intervencijah, lahko samo sanjamo!
Nas pridejo na leto intervencije vedno par 1000E, če gledamo po ceniku GZS. Tega dnarja mi nikol ne bomo vidl!
Uporabniški avatar
Igor_R.

Običajno posamezna gasilska organizacija dobi od občine določena finančna sredstva, ki naj bi pokrivala (kolikor pač pokrijejo) stroške delovanja gasilske enote. V poštev pride tudi izterjava stroškov od povzročitelja (če ga imamo) [ampak tu je SLO še v kameni dobi].
Kar se tiče delovanja GE v drugih občinah/regijah, naj bi se te stroške krilo skladno z regijskimi/državni načrti. Žal so ti velikokrat le kupi papirja v železnih omarah v LJ.
Kdor rabi neko storitev mora za njo tudi nekaj dati.

GJS je dejavnost, ki je v izključni prstojnosti občine oz. države. To dejavnost izvajajo gasilske organizacije, ki jih za to določi občina oz. država. Če občina oz. država hoče, da se ta dejavnost izvaja mora za to tudi nekaj ($$$) dati. Brez denarja ni muzike. Naročnik lahko na kratki rok nateguje izvajalca, ampak dolgoročno ima to gotovo negativne posledice na kakovosti storitev.
LESCE2
Kraj: Lesce-Gorenjska

Odgovor Napisal/-a LESCE2 »

OK, to ni neka profitna dejavnost in z njo pač prostovoljec (praviloma) ne more zaslužiti
Morda sem malo nerodno napisal...

Upam, da me ne bo kdo razumel, da sem zaslužek pričakoval, želel sem povdariti ravno obratno in sicer to, da je bilo na Krasu stotine ljudi, ki so šli volentersko tja, šenkali dopuste,ipd. In zdej ne bom rekel profesionalci, ker to naj bi bili vsi (kajti časi, ko je bil vsak loh gasilec so vseeno mimo), ampak poklicni gasilci so bili tam službeno. In neka razlika vseeno je. In vem tudi za nekaj primerov, ko se je mnogim naše divjanje na Kras zdelo trapasto. Biti prostovoljec je res pravi pomen besede biti gasilec. V končni fazi bi se lahko odločili za članstvo v šahovskem društvu....pa se nismo. Zakaj ne, to pa ve vsak posameznik med nami.

Vsekakor pa je res potrebno ob taki naravni katastrofi poskrbeti vsaj za najnujnejša povračila stroškov. Ker kot je že zapisano...
Naročnik lahko na kratki rok nateguje izvajalca, ampak dolgoročno ima to gotovo negativne posledice na kakovosti storitev.
Pa upejmo, da letos poletje na Krasu mine brez posebnosti.
Uporabniški avatar
Vesna Škodnik Gabrovec
Kraj: Prebold

jutri boljše bo

Odgovor Napisal/-a Vesna Škodnik Gabrovec »

V vsem tem času, kar sem z vami, sem zvedela tudi to, da, če je samo en član v družini GASILEC, je življenje vseh ostalih članov prilagojeno temu poslanstvu in potomci nadaljujejo z širitvijo tega poslanstva.

Skratka, ko vstopi eden, so vstopili vsi, ker je ogromno prilagajanja, odrekanja, ker veže vas neka nevidna nit. Ta nit, je tudi mene omrežila.

Občudujem vas in vaše bližnje, da niste klonili, kljub zapostavljenosti. Glejte, čas, odgovornost in pripadnost nima cene. To se ne da plačati, je preveč vredno. Šrečni bi bili, če bi vam država povrnila vsaj osnovne stroške, ki ste jih iz lastnih žepov vložili v to, da lahko rešujete življenja in premoženja.

Jaz, osebno želim, da ste cenjeni in da ne beračite. Dejstvo je, da se samo od sebe to ne bo zgodilo. V vas je moč in iz dneva v dan, vam to skušam dopovedati. Zavedajte se tega dejstva, da edino enotnost ima moč. Trenutno pozabite na notranja trenja in nepravilnosti, to bote uredili takrat, ko dobite specialni status.

Za pridobitev le tega, bom potrebovala vaše sodelovanje. KAKO?
SAMO MALO MI VERJEMITE IN STOPITE NA POT, KATERO VAM UTIRAM
Audere et Labora!
(upaj si in dejstvuj!)
pro

Odgovor Napisal/-a pro »

Vesna ...prostovoljci pa zastonj ... blondinska izjava
Odgovori