Motorola DP 3600
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Motorola DP 3600
Pri letošnji delitvi opreme, ki jo vsako leto organizira URSZR smo poleg pozivnikov dobili tudi ročne radijske postaje Motorola DP 3600. Prvič me je zmotilo da zraven ni bilo slovenskih navodil, sedaj pa se mi je pojavil še problem. Postaja je očitno nekako zakodirana, saj je na njej možno premikati le kanale in menije, ni pa več možno ne sprejemati in ne oddajati pogovorov.
Ali ima kdo kaj več poznanstva na tem oziroma kje bi dobil navodil?
LP
Bine
Ali ima kdo kaj več poznanstva na tem oziroma kje bi dobil navodil?
LP
Bine
Odg: Motorola DP 3600
Oj,
mogoče imaš pa na kakem izmed digitalnih kanalov. Če je na displeju pred številko kanala črka D, je verjetno to_to. Premakni se na analogni del, tako da je spredaj črka A.
Moram pa pohvaliti baterijo (obe), sem imel postajo en mesec ugasnjeno, pa jo je pol zmanjkalo...
Bomo videli, kako trpežne so postaje, zgledajo ne preveč!
lp Jani
mogoče imaš pa na kakem izmed digitalnih kanalov. Če je na displeju pred številko kanala črka D, je verjetno to_to. Premakni se na analogni del, tako da je spredaj črka A.
Moram pa pohvaliti baterijo (obe), sem imel postajo en mesec ugasnjeno, pa jo je pol zmanjkalo...
Bomo videli, kako trpežne so postaje, zgledajo ne preveč!
lp Jani
Jani hvala lepa...točn to je blo kar si napisal
lp
Bine
lp
Bine
Pozdravljeni.
Sem imel priložnost pobližje spoznati omenjeno ročno radijsko postajo.
Na pogled ponuja veliko, ko pa sem jo vklopil, sem bil pa razočaran. Saj je čisto "oskubljena"! Sploh ne vem zakaj ima tipkovnico. Zgleda, da samo zato, da se jo lahko zaklene. In ravno to je ironija, saj se je sploh ne rabi zaklepati, ker jo sploh ne moreš uporabljati.
Sprehajanje med kanali je čisto nepraktično. Za premik iz npr. 16. na 17. kanal moraš pritisniti tri različne tipke, potem pa še zavrteti gumb za izbiro signala iz ene v čisto drugo smer, med tem časom pa spodaj tipkovnica kar kliče:"Vtipkaj 17 in OK". ALi se pač motim in se da kako drugače? Če se, potem prosim razlago.
Spodaj levo in spodaj desno sta dve tipki, P1 in P2. A se tudi teh dveh ne da nastaviti, da bi recimo lahko skakal iz enega kanala na drugega?
Skratka, ali nas imajo uporabnike, torej gasilce, za take bebčke, da nam morajo zato tako "poenostaviti" uporabo, čeprav so dosegli ravno nasprotno. Naprava pa omogoča ogromno funkcij, ki so zaklenjene. Poraja se spet staro in oguljeno vprašanje o obstoju drugačne programske verzije postaje.
Uporaba take naprave zbuja nelagodje in občutek, da si za nekaj oropan.
LP
Sem imel priložnost pobližje spoznati omenjeno ročno radijsko postajo.
Na pogled ponuja veliko, ko pa sem jo vklopil, sem bil pa razočaran. Saj je čisto "oskubljena"! Sploh ne vem zakaj ima tipkovnico. Zgleda, da samo zato, da se jo lahko zaklene. In ravno to je ironija, saj se je sploh ne rabi zaklepati, ker jo sploh ne moreš uporabljati.
Sprehajanje med kanali je čisto nepraktično. Za premik iz npr. 16. na 17. kanal moraš pritisniti tri različne tipke, potem pa še zavrteti gumb za izbiro signala iz ene v čisto drugo smer, med tem časom pa spodaj tipkovnica kar kliče:"Vtipkaj 17 in OK". ALi se pač motim in se da kako drugače? Če se, potem prosim razlago.
Spodaj levo in spodaj desno sta dve tipki, P1 in P2. A se tudi teh dveh ne da nastaviti, da bi recimo lahko skakal iz enega kanala na drugega?
Skratka, ali nas imajo uporabnike, torej gasilce, za take bebčke, da nam morajo zato tako "poenostaviti" uporabo, čeprav so dosegli ravno nasprotno. Naprava pa omogoča ogromno funkcij, ki so zaklenjene. Poraja se spet staro in oguljeno vprašanje o obstoju drugačne programske verzije postaje.
Uporaba take naprave zbuja nelagodje in občutek, da si za nekaj oropan.
LP
NA POMOČ!!!
-
Gost
dan!!
no mi smo eno tako postajo kupili sami.. cena z rocnim mikrofonom in dodatno baterijo je dober k€. postaja je res malo cudna saj z gumbom za kanale lahko preklaplajs samo 16 kanalov v eni skupini za ostalo je pa treba v meni. a niso znali zmontirat gumba od gp 900?? to je hudo neprakticna zadeva ce si na vecji intervenciji in malo skaces na repetitor malo pa na simpleksne kanale. p1 in p2 sta prosti tipki ki se po zelji programirata.. mi imamo samo skeniranje kanalov na p 2. o anteni ki je v osnovnem kompletu pa je skoda besed, zato ker zgleda zajema prevec sirok pas... in je sprejem in oddaja hudo slaba. ce imas pa staro postajo iskra ptr 100 pa kupis prehodni komad za anteno in namontiras iskrino pa siba ko strela. drugac pa se dobi tudi originalna antena umerjena na tam okol 165-173 za katero pa mi ni znano kolko stane..
v glavnem postaja ni izpolnila mojih pricakovanj. veliko funkcij.. posilanje sms pa klicanje dolocenih postaj in to dela samo na digitalnih kanalih kar je pa seveda vse zaklenjeno saj takega sistema pri nas se ni, razen nekje v okolici kranja al ljubljane je baje postavljen en repetitor bolj za testiranje.
bomo vidli kar bo prinesel cas...
no mi smo eno tako postajo kupili sami.. cena z rocnim mikrofonom in dodatno baterijo je dober k€. postaja je res malo cudna saj z gumbom za kanale lahko preklaplajs samo 16 kanalov v eni skupini za ostalo je pa treba v meni. a niso znali zmontirat gumba od gp 900?? to je hudo neprakticna zadeva ce si na vecji intervenciji in malo skaces na repetitor malo pa na simpleksne kanale. p1 in p2 sta prosti tipki ki se po zelji programirata.. mi imamo samo skeniranje kanalov na p 2. o anteni ki je v osnovnem kompletu pa je skoda besed, zato ker zgleda zajema prevec sirok pas... in je sprejem in oddaja hudo slaba. ce imas pa staro postajo iskra ptr 100 pa kupis prehodni komad za anteno in namontiras iskrino pa siba ko strela. drugac pa se dobi tudi originalna antena umerjena na tam okol 165-173 za katero pa mi ni znano kolko stane..
v glavnem postaja ni izpolnila mojih pricakovanj. veliko funkcij.. posilanje sms pa klicanje dolocenih postaj in to dela samo na digitalnih kanalih kar je pa seveda vse zaklenjeno saj takega sistema pri nas se ni, razen nekje v okolici kranja al ljubljane je baje postavljen en repetitor bolj za testiranje.
bomo vidli kar bo prinesel cas...
-
Gost
aja in se to.. na teh postajah ni mogoce programirati identifikacije... baje da tak program se pride.
-
Tilen-ReCO LJ
Pozdravljeni,
DP3600 je namenjena predvsem za digitalno delo prek novega ZARE omrežja, ki je v izgradnji. Na Krimu, Maliču in še na nekaj lokacijah digitalni repetitorji že delujejo vzporedno z analognimi.
Radijska postaja omogoča tudi analogno delo. Za oddajo ID-ja je potrebno dokupiti modul, ki pa stane cca. 200 EUR.
Kar se tiče preklapljanja kanalov in narejenih grup se strinjam, da ni funkcionalno, se pa da sprogramirati marsikaj kar lahko pri preklapljanju grup/kanalov pomaga.
Takšne postaje so se zelo dobro pokazale med asanacijo na Korziki, kjer smo uporabljali digitalno modulacijo. Ena izmed postaj je na Korziki doživela tudi krst, saj je padla kar nekaj metrov v globino po skalah. Še vedno deluje.
DP3600 je namenjena predvsem za digitalno delo prek novega ZARE omrežja, ki je v izgradnji. Na Krimu, Maliču in še na nekaj lokacijah digitalni repetitorji že delujejo vzporedno z analognimi.
Radijska postaja omogoča tudi analogno delo. Za oddajo ID-ja je potrebno dokupiti modul, ki pa stane cca. 200 EUR.
Kar se tiče preklapljanja kanalov in narejenih grup se strinjam, da ni funkcionalno, se pa da sprogramirati marsikaj kar lahko pri preklapljanju grup/kanalov pomaga.
Takšne postaje so se zelo dobro pokazale med asanacijo na Korziki, kjer smo uporabljali digitalno modulacijo. Ena izmed postaj je na Korziki doživela tudi krst, saj je padla kar nekaj metrov v globino po skalah. Še vedno deluje.
Lep pozdrav,
Tilen
Tilen
DP3600 je postaja namenjena digitalnemu (DMR) načinu dela. Analogni del te postaje je drugotnega pomena in se trenutno uporablja za lažji prehod infrastrukture iz analognega v digitalni svet. Postaja pokaže vse svoje čare v digitalnem načinu delovanja. Bistvena razlika je predvsem pri velikosti pokrivanja enega repetitorja, saj se je pri testiranjih izkazalo, da je pokrivanje precej boljše. Tudi kvaliteta govora je izredno dobra. Pri vseh teh temah o novih postajah pa mi gre predvsem na živce moledovanje pri vsaki novosti, ki se pojavi. Ko nekdo kupi nov gsm telefon še nikogar nisem slišal, da bi preklinjal nad meniji, gumbi...vsakdo je vesel, da ima nov telefon in ga ponosno razkazuje ostalim. Ko pa mu v roke pomoliš novo postajo pa se takoj odprejo teme, kako je to in to neuporabno, nepraktično itd. Fantje in dekleta, tako kot pri novem mobitelu je tudi pri postaji potrebno nekaj raziskovanja in izobraževanja ter preizkušanja in šele nato pridejo na vrsto pohvale in kritike. Ko dobite novo postajo v roke jo spoznavajte in ne preklinjajte po dveh minutah, ko ne znate premakniti kanala.
Fantje, ko se takole pogovarjate o digitalnemu načinu dela, analognemu načinu del, analogni prenos ali digitalni prenos, bi prosil nekoga, da mi tole malo bolj podrobno razloži. Čez koliko časa bomo imeli pa Slovenijo v večini pokrito z digitalnim signalom? Ali se splač iti v nabavo navadnih (analognih postaj) ali teh digitalnih?
Hvala!
LP, Borut
Hvala!
LP, Borut
LP, Borut
V letu 2008 bodo repetitorji montirani na lokacijah: Uršlja gora, Srednji vrh, Malija, Čretež, Šmarna gora, Pečarovci, Javornik, Trdinov vrh, Mrzlica in Jelovice. Dobavitelj bo 4 repetitorje montiral po dogovoru z naročnikom na sedaj še neznana mesta v Republiki Sloveniji.
V letu 2009 bodo repetitorji montirani na lokacijah: Huda peč, Krvavec, Poljane, Grmada, Boč, Lendavske Gorice, Kuk, Vrh Trebnje, Slivnica, Litmerk.
Sedaj presodite sami. Sam predlagam nabavo DMR postaj, saj se tudi v prihodnje načrtuje širjenje digitalne radijske mreže.
Kar se tiče samih razlag analogno vs digitalno pa se da precej prebrati na internetu.
V letu 2009 bodo repetitorji montirani na lokacijah: Huda peč, Krvavec, Poljane, Grmada, Boč, Lendavske Gorice, Kuk, Vrh Trebnje, Slivnica, Litmerk.
Sedaj presodite sami. Sam predlagam nabavo DMR postaj, saj se tudi v prihodnje načrtuje širjenje digitalne radijske mreže.
Kar se tiče samih razlag analogno vs digitalno pa se da precej prebrati na internetu.
Vidim da bo tudi na naše področje drugo leto pokrito z digitalnim signalom.Peprič napisal/-a: V letu 2009 bodo repetitorji montirani na lokacijah: .... Grmada, ... .
Nakup novih - kakšnih postaj? Ali bodo stare postaje vse neuporabne?
Stati inu obstati. /Trubar/
Franci napisal/-a:Vidim da bo tudi na naše področje drugo leto pokrito z digitalnim signalom.Peprič napisal/-a: V letu 2009 bodo repetitorji montirani na lokacijah: .... Grmada, ... .
Nakup novih - kakšnih postaj? Ali bodo stare postaje vse neuporabne?
Stare radijske postaje bodo uporabne še nekaj let, saj analogni in digitalni sistem delujeta vzporedno. DMR (Digital Mobile Radio) so postaje z predpono DM (Digital mobil) mobilne in DP (Digital Portable) ročne. Vse te postaje omogočajo obe vrsti dela vendar je analogni del nekoliko okrnjen ker je sekundarnega pomena, zgolj zaradi lažjega prehoda iz analognaga načina dela v digitalni. Tako nekako kot je bilo pri prehodu iz NMT mobitel sistema v GSM mobitel. Nekaj let sta delovala oba sistema, sedaj deluje le GSM in njegove novejše generacije.
Pozdravljeni;
mogoče ve kdo ceno te postaje oz. ali so bistveno dražje od obstoječih analognih??
LP!
mogoče ve kdo ceno te postaje oz. ali so bistveno dražje od obstoječih analognih??
LP!
Bolj star, bolj nor!
cena rocne postaje (osnovni komplet- postaja baterija antena in polnilec ter sponka za pas) + dodatna baterija + dodatni mikrofon stane z davkom 1013€ z gps sistemom pa je drazja za 100 al 200 € ce se ne motim
se pravi da dobis priblizno dve analogni.
se pravi da dobis priblizno dve analogni.
uh... komaj zdaj sm prebrau da se dobi modul za oddajo idja. ?? prodajalec mi je povedal da te postaje tega ne omogocajo. na reco pa so mi povedali da se v bliznji prihodnosti pricakuje program ki bo omogocal programiranje oddaje idja.pa tudi na motorolini strani nisem zaslediu nobenega modula med dodatno opremo. tako da ne vem...
no je pa me razveselilo vsaj to, da postaja dela z anteno od stare iskre vsaj za 40 % boljse. testiral sem jo v ljutomeru na 20. z anteno ki je bila prilozena ne duha ne sluha o repetitorju z iskrino se pa lahko normalno pogovarjas. prizgeta se celo 2 crtici na s metru.
Tilen-ReCO LJ napisal/-a:Pozdravljeni,