Zamik pri proženju pozivnikov

Včasih življensko pomemben del gasilske opreme.
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
tadejS
Kraj: Knežak

Odgovor Napisal/-a tadejS »

Kaj pa potem repetitorji. Naš ReCO ima tri, ki pa ne vem, če dajo poziv naprej istočasno. Ne vem kako imajo naštimano prioriteto repetitorjev, sem pa skoraj prepričan, da če se giblješ s pozivnikom, mejaš repetitorje. Bi bil pa tudi skoraj prepričan, da se prožijo repetitorji zaporedno, kar se lahko vsak prepriča, če ima možnost skeniranja kanalov na radijskih postajah.

Nekoč sem tako med vrsticami razbral: kaj pa hočete vi gasilci, saj imate sedaj, ko je SV ali MORS ( sem že malo pozabil) prešla na sodobnejši način pozivanja, za vas itak še preveč prostih identov (numerična oznaka pozivnika v ReCO). Koliko je na temu res pa se mi niti ne sanja.
Uporabniški avatar
Slipi
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Slipi »

Zelo laično napisano: Proženje pozivnikov dejansko poteka v zaporedju. Ampak to traja zelo kratek čas. Je pa res, da motnja ali prezasedenost oddajnika pomeni časovni zamik proženja s tem pa posledično kasnejši čas sprejem obvestila. Verjetno so vam tudi povedali, da zaradi proženja pozivnikov ne smete uporabljati vhodne frekvence oddajnikov za radijsko delo, kar nekateri pridno kršijo. Vsaka radijska zveza ali kaka motnja prepreči oddajo sporočila ali jo močno popači. Če se prekine oddajo pomeni, da bo sporočilo ponovno proženo z določenim časovnim zamikom. In le sporočilo, ki ga oddajnik odda v celoti se izpiše v pozivniku.

Sam sem prepričan, če bo nekdo prišel v določeni ReCO in se bodo na licu mesta stestirali pozivniki, se bo lahko ugotovilo zakaj tak časovni zamik. Seveda se je potrebno za testiranje dogovoriti, ne da hodite posamezniki na testiranje po ves dan. Ampak že par testov v ReCO bi sigurno dalo vedeti, ali res prihaja do takega zamika in s primerjanjem ur, bi se dalo tudi ugotoviti zakaj. Potrebno je pa vedeti, da mora imeti tudi računalnik za proženje pozivnikov točno nastavljeno uro, katera pri kasnejšem odčitavanju da lahko različne rezultate. Da je pa potrebno ure v računalnikih večkrat preverjati, pa tud ni nič novega. Dejansko točno uro dobiš le ob odčitku časa z radijsko vodene ure, takoj pri proženju pozivnikov, na katero pa ne verjamem da gleda prav vsak, posebej, če ima veliko klicev ob dogodku katerega vidi več ali veliko ljudi.
Teorija je že pol intervencije, praksa pa poskrbi za vse ostalo in še teorijo !!
Uporabniški avatar
sebastjan.kamensek
Kraj: Železniki

Odgovor Napisal/-a sebastjan.kamensek »

Tudi mi smo imeli take probleme... Ali pa nam sploh nobeden pozivnik v društvu ni prejel signala, potem pa kličejo z ReCo, kje hodimo.... Zadeva se je rešila tako, da se je namestil repetitor. Odkar imamo repetitor, so te zamiki, o katerih vi govorite minimalni ( do 1 min), imamo pa za vsak slučaj še pozivanje prek mobilnikov, kar pa tako ali tako dela z zamudo ( ponavadi se že peljem na intervencijo ( od doma ), ko šele prejmem sms). Mislim, da te zamude niso tako kritične, in da te dandanes tudi nobeden ne bo več postrani gledal, če boš izvozil kakšno minuto kasneje. Jaz tako ali tako podpiram filozofijo, da se izvozi 5 min kasneje, pa da imaš vse sabo ( mamo tud mi večino orodja v tovornjaku da nebo hude krvi), samo je še zmoreom bolje premislit kaj boš potreboval ( recimo za gozdni požar naložiš dodatne gasilne metle in naprtnjače itd), kot pa da drviš, kot da pri tebi doma gori, ko pa prideš tja, pa ugotoviš, da sploh nimaš ustrezne ali dovol opreme za to intervencijo, ker si prehitro oddirjal z gasilskega doma... Če kdo misli, da nimam prav, naj to obdrži zase, ali pa prek ZS, da ne bodo spet teme kdo bo koga!

l.p.
!Vogn ni igrača!
Uporabniški avatar
VladoP
GE: Radlje ob Dravi
Kraj: Radlje ob Dravi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a VladoP »

Slipi, nebi se strinjal da radijska zveza prepreči oddajo sporočila. Nisem strokovnjak, vendar se mi zdi, da ima signal za pozivnike kar bistveno večjo moč (W) kot navadna UKW zveza. Torej če ogromno uporabnikov zaseda repetitor, bo signal za pozivnike vse enostavno "povozil" in šel čez prvi.
Uporabniški avatar
rfireman
Kraj: PGD Velenje
Kontakt:

Odg: Zamik pri proženju pozivnikov

Odgovor Napisal/-a rfireman »

Pri nas se pa na žalost zgodi to, da večina pozivnikov ne deluje, ker se pojavi nekakšna težava na repetitorju in potem je seveda slaba udeležba na intervenciji.
Vedno dobimo dva poziva: prvi pač ko je sprožen ( razlika med posameznimi pozivniki par sekund ), drugi pa čez pet minut tudi na vse pozivnike.
Pozivniki našega društva so vsi v eni skupini, včasih pa so bili razdeljeni v več skupin.
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
Uporabniški avatar
Slipi
Kontakt:

V našem centru smo odpravili 2x-no pozivanje, ker ponavadi naredi več škode kot koristi, posebej, če je intervencija iz zanesljivih informacij preklicana še pred izvozom gasilcev. Potem malce čudno izgleda, da se dobi po preklicu še en poziv, ki te napoti na intervencijo. Zato je vsak poziv tudi ponavljajoč napisan in prožen posebej. Ko gasilci enkrat izvozijo na intervencijo ni več preklica, oziroma se jih včasih obvesti in prepusti odločitev samim gasilcem ali obrnejo ali gredo na kraj in strokovno preverijo ali je vse v redu. Preklice smo nehali dajati, ker so se ljudje izmišljevali. Napr. gori avto, potem, da so ga že pogasili, čez dve minuti, da še vedno gori. Gasilci so morali obračati proti domu, nato nazaj in ko so prišli na kraj, je bil ogenj že pogašen. Zato se po izvozu nikoli več ne daje preklica, pa tudi če je ogenj pogašen, naj gasilci strokovno pregledajo tam kjer je gorelo ter bližnjo okolico in potrdijo, da ni več nevarnosti ponovnega vžiga, ali pogasijo še tiste skrite dele žarišča, ki jih občan ne vidi, gasilci pa že iz prakse veste, kje so še lahko.
Teorija je že pol intervencije, praksa pa poskrbi za vse ostalo in še teorijo !!
Uporabniški avatar
gasilec7
Kraj: Pgd Rečica pri Laškem

Odgovor Napisal/-a gasilec7 »

pozdravljeni.. upam da nism zgrešu temo ampak zanima me kak se da to nardit da maš kao pozivnik na mobitelu? pa koliko pride cena tega? pa če mi zna kdo kej več o tem povedat lepo prosim.. NA POMOČ!
Vabljeni na: >>> www.pgd-recica.mojforum.si <<< Na Pomoč!
Uporabniški avatar
Slipi
Kontakt:

Odg:

VladoP napisal/-a:Slipi, nebi se strinjal da radijska zveza prepreči oddajo sporočila. Nisem strokovnjak, vendar se mi zdi, da ima signal za pozivnike kar bistveno večjo moč (W) kot navadna UKW zveza. Torej če ogromno uporabnikov zaseda repetitor, bo signal za pozivnike vse enostavno "povozil" in šel čez prvi.
Tukaj se ne gre za moč (v W), ampak za motnje, ki jih radijska zveza tudi oddaja. Bolj razumljivo. Med radijsko oddajo pride tudi do oddaje tonov, ki ustrezajo določenm parametrom sporočila (višina tonov itd.) S tem se "pokvari"" sporočilo in se ga dobi ali popačenega, ali pa se ga sploh ne dobi. Samo za ilustracijo: ko smo na Mohorju na radioamaterski repetitor vgradili subton, da nam ne bi delali motnje na zvezah, smo po naključju ugotovili, da subton odpreš ali z tapravim žvižgom v mikrofon, ali tega povzroči določen ropot avta. Enako prihaja pri prenosu sporočil do doličenih motenj, kaj sledi temu, pa že piše. Kako je sestavljeno sporočilo, kako se oddaja preko digipitrov in kaj vse vpliva na njihov prenos, pa pač od koga bolj strokovnega na tem delu. Če bi bilo odvisno le od moči (tudi oddajne moči so predpisane, tako na repetirorjih kot drugih prenosnih napravah) ne bi bilo kaj dosti drugače, razen pri tistih sprejemnikih sporočil na pozivnike, ki so kar najbližje oddajniku. Ko se oddaljuješ od oddajnika moč pada, moč radijske zveze pa povečuje (sence digipitrov itd.). Kar bi po tvoji logiki, tisti, ki stoji poleg radijske postaje ki dela, digipiter pa je dokaj oddaljen, sploh ne bi smel dobiti sporočila na pozivnik.
Odgovori