Aktiviranje preko mobilnih telefonov

Včasih življensko pomemben del gasilske opreme.
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
toma
Kraj: Mežica

Aktiviranje preko mobilnih telefonov

Odgovor Napisal/-a toma »

Dolgo sem razmišljal ali naj sploh odprem debato na to temo, ker vem da je trenutno alarmiranje enote urejeno preko sistema ZARE.
Pa vendar me zanima ali imate kje urejeno alarmiranje preko mobilnih telefonov in kako stvar deluje.Spomnim se da so pred leti ta način že predstvljali razni zastopniki , vendar se to ni nekako prijelo ,čeprav bi bilo glede na hieroglife ki se kar pogosto pojavljajo na pozivniku ob prijemu obvestla morda to vendarle primernejšo sredstvo za obveščanje enote , pa tudi mobilnik več ljudi nosi s seboj kot pa pozivnik, da pa si z vsem oborožen pa res malo smešno zgleda.
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.

NA POMOČ !
ogard

Odgovor Napisal/-a ogard »

Tudi moje mnenje je, da bi bilo veliko pametneje poziv na mobilnik, kot pa pozivnik. Razlog je že navedel tomo, vsak nosi mobi seboj, drugo pa ne vem zakaj je sos paket, kar za tako ali ima kak pomen. Ali pa je posredi kaka provozija proizvajalcev pozivnikov in je trenutno ta lobij zelo močan. :oops:
SREČAL SI PRIJATELJA IN OBRAZ SE TI RAZJASNI: NAŠEL SI ZLATO.
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

V naši občini imamo alarmiranje preko mobilnih telefonov urejeno že kar nekaj let. Sistem deluje tako, da sprejemna naprava sprejme besedilo ki poteka med centrom za obveščanje in repetitorjem ali digipitorjem. V tistem trenutku prebere besedilo ki se izpiše tudi na pozivniku in ga posreduje še na mobilne telefone. Dela z alarmiranjem na telefone torej ni nobenega, edina slabost ki se pojavlja je v tem, da sporočila na mobilne telefone hodija cca na 5 minut, medtem ko sporočilo na pozivnike pride na vse hkrati. Torej tisti ki je na seznamu GSM obveščanja vpisan na dvajsetem mestu dobi sporočilo po nekaj minutah. Sistem tihega alarmiranja se je pri nas s tem močno povečal, saj ima mobilnik skoraj vsak, medtem ko pozivnikov primanjkuje. Lahko pa se tudi na mobilnike pošilja prosta sporočila npr. obveščanje članstva za vaje, seje itd.

Še to...sam ne podpiram nošenja samo GSM telefonov, ker je sistem komercialne narave in zadeva včasih tudi odpove. Sigurno se to zgodi vsako novo leto opolnoči itd. V našem društvu še naprej vsi, ki imajo pozivniki, le-te nosijo s seboj.

lp

Bine
Tine Žen
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Tine Žen »

Dosti je bilo že povedanega na to temo tudi tu:

viewtopic.php?t=2787
Uporabniški avatar
toma
Kraj: Mežica

Odgovor Napisal/-a toma »

No kot opažam je nekaterim dovolj napisati , da je o tej temi bilo že dosti napisanega.Vendar je od takrat ko se je tema bolj temeljito obravnavala pa do danes minilo kar nekaj časa in medtem je na forum pristopilo tudi nekaj novih članov , ki imajo s to tematiko morda več predvsem pa tudi novejše izkušnje , saj vemo da se ljudje celo življenje učimo pa tudi tehnika se izboljšuje in ni nujno da če je takrat bilo tako da bo tudi danes enako. Zato prosim tiste ki imajo s takim načinom alarmiranja dosti izkušenj da le te tudi napišejo, če pa sem prav razumel pa v primeru prezasedenosti telefonov lahko poziv pride tudi preko pozivnikov oziroma hkrati z telefonskim pozivom. Sam menim da je bolje dobiti dva poziva pravočasno kot enega prepozno, če pa smo že pri pozivanju preko pozivnikov se na našem koncu dostikrat pojavijo popačena besedila in gotovo ni kriv za to operater ampak verjetno tišči razlog v tehniki.
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.

NA POMOČ !
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BAČO »

toma napisal/-a:No kot opažam je nekaterim dovolj napisati, da je o tej temi bilo že dosti napisanega.Vendar je od takrat ko se je tema bolj temeljito obravnavala pa do danes minilo kar nekaj časa in medtem je na forum pristopilo tudi nekaj novih članov , ki imajo s to tematiko morda več predvsem pa tudi novejše izkušnje , saj vemo da se ljudje celo življenje učimo pa tudi tehnika se izboljšuje in ni nujno da če je takrat bilo tako da bo tudi danes enako.
Toma, mislim, da Tine s tem ni mislil nič slabega in je to napisal zato, ker bi se mogoče našlo v že napisani temi kaj uporabnega, pa tudi zaradi tega, ker si vsi na forumu želimo, da se teme nebi podvajale.
Zato je včasih dobro uporabiti "iskanje" in staro temo o določeni stvari potegniti iz naftalina in jo osvežiti in nadgraditi.

LP BAČO :wink:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabniški avatar
pilot

Odgovor Napisal/-a pilot »

Tak sistem bi moral že zdavnej uredit na nivoju države, saj je to cenovno in tudi za operativce boljši sistem. Seveda se pa nobenmu na vrhu ne da s tem ukvarjat.
Kdor živi od meča bo z mečem pokončan.
Uporabniški avatar
edvard
Kraj: Komen

Odgovor Napisal/-a edvard »

Na področju mestne občine Kranj je to urejeno že par let in moram rečt da kar se mojih izkušenj tiče glede alarmiranja prek gsm aparatov zadeva funkcionira je sicer malo zakasnitve (cca. 30 sec.) ni pa hirolifov kot na pozivniki včasih pa vseeno .
Sicer pa zakaj se nebi obnovila stara tema tako da podprem Tineta :wink:
DELAJ NAPAKE, AMPAK DELAJ JIH PRAVILNO! (LOESJE)

http://www.carnium.si
http://www.gasilcikranj.si
Uporabniški avatar
Gorazd
Kraj: Stoperce

Odgovor Napisal/-a Gorazd »

Pri nas imamo urejen nekakšen vzporedni sistem obveščanja preko mobitelov.
Vsake toliko časa dobimo dodaten pozivnik v društvo (kar je za pohvalit), vendar imamo z GSM-pozivanjem v danem trenutku pokrite skoraj vse operativce. Je pa pri nas tudi problem, da je imamo kar nekaj "lukenj" v pokrivanuu terena s strani signala ZARE, medtem ko je pokritost GSM signala boljša.
Preko PGD-ja smo si pri Mobitelu zrihtali WEB-poštarja za pravne osebe. Finančno zelo ugodna zadeva in uporabna tudi za obveščanje članstva o drugih zadevah. Sama zadeva pa deluje tako, da imaš v mobitelu shranjeni dve sporočili. Ko ti zapiska pozivnik, pošlješ ti dve sporočili (prvi SMS je za aktiviranje storitve ter določitev prejemnikov, drugi SMS je vsebina sporočila). To se da naredit v 15 sekundah, če si zverziran in imaš oba SMS-ja že shranjena. Fina zadeva in tudi že preizkušena v praksi. Se je obnesla.

Je pa res, da pa verjetno ni tako zanesljiva kot alarmiranje preko ReCO. Vendar je za neki dodaten sistem pri resnih uporabnikih dobra zadeva.

Če bi pa kdo rad podrobnejši opis, pa naj pove
GAS1

Odgovor Napisal/-a GAS1 »

Lep pozdrav.
tudi na OGZ Ptuj že dolgo časa deluje princip tihega alarmiranja preko mobitelov. Sistem deluje kot je bilo prej opisano, Moram pa reči, da je uspešno alarmiranje predvsem, če se aktivira eno društvo, v nasprotnem primeru se sporočila odvijajo dalj časa, zakar smo alarmirani recimo tudi do 15 min kasneje. Primer: požar ali nesreča, kadar smo alarmirani samo naše društvo, dobimo pozive vsi operativci najkasneje 2 do 3 min. po prejetju na pozivnike, kar je še sprejemljivo. Če pa je aktiviranih več društev, kot je naprimer ob večjem požaru ali nesreči (recimo celotno občinsko poveljstvo) pa so sporočila prejeta nekje 15 min po pozivnikih, kar pa predstavlja kar veliko časovno razliko.

Zato jaz rečem da je tako alarmiranje za male stvari OK, za velike nesreče pa žal prevelik zamik in sem še vedno za alarmiranje preko POZIVNIKOV.
Uporabniški avatar
Gorazd

Jaz bi še dodal, da pri uporabi WEB poštarja dobijo vsi, ki so vključeni v skupino, kateri pošiljaš, to sporočilo hkrati (isto sekundo, če vse štima :) ).
To ni avtomatsko pošiljanje sporočil preko kake naprave, ampak čisto navadno ročno pošiljanje preko lastnega telefona.
To je tudi slabost tega načina.

Sem pa dobil idejo, da bi se dalo te vaša naprave za GSM alarmiranje zelo lepo skombinirat s tem web poštarjem. Tako bi se ob proženju pozivnika lahko samodejno in hkratno prožila skupina oseb. In ne tako, kot je to sedaj, ko ta "avtomat" operativcem pošilja sporočila zaporedno, torej enega za drugim, kar pa pri večih sporočilih traja kar nekaj časa.
Uporabniški avatar
LeonK
GE: Radlje ob Dravi
Kraj: Radlje ob Dravi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a LeonK »

Kako se potem to poračuna, ker mislim če se proži preko GSM telefona tudi to stane? Ali dobi račun za to društvo ki se odloči za proženje preko sms sporočil?
GE Radlje ob Dravi spletna stran:
http://www.pgdradlje.si
Uporabniški avatar
Gorazd

LeonK, lahko ti odgovorim za WEB poštarja za pravne osebe. Račun pride na društvo. Tudi za tiste SMS, ki jih pošiljaš iz lastnega telefona. Mesečne naročnine ni. Plača se poslane SMS, in sicer do 50 poslanih SMS je fiksni znesek in potem nad 50 poslanih SMS pa plačaš vsak SMS posebej (število poslanih SMS x cena SMS). AMpak vse skup res ni drago.
Za točne številke pa si poglej na strani operaterja, da mi ne bo kdo očital, delam reklamo. Čeprav sem jo malo že 8)
zonty

Odgovor Napisal/-a zonty »

ja to imamo tudi mi v načrtu uvesti Web poštarja.ker število članov raste,pozivnikov pa primanjkuje(oz. jih GZ razporeja tudi po društvih ki imajo samo 2-3 intervencije letno). ker imamo tudi gasilski mobitel bo pa novost v našemu PGD res dobrodošla!

čeprav se mi zdi da nas predsednik to že vse ve, me Gorazd zanima kako si v enem postu na koncu mislil da bi z aparata direkt slo na telefon in ne bi bilo časovne zakasnitve?!?

LP
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

Gorazd napisal/-a:Za točne številke pa si poglej na strani operaterja, da mi ne bo kdo očital, da delam reklamo. Čeprav sem jo malo že 8)
Pri ta rdečem, ne pri ta zelenem. :wink:
Zaklenjeno