Motorola DP 3600

Včasih življensko pomemben del gasilske opreme.
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
gapi
GE: Lukovica
Kraj: Lukovica
Kontakt:

Odg: Motorola DP 3600

Odgovor Napisal/-a gapi »

In kako bo potem z obstoječo opremo??, ali bo vse za v koš, ali bo možno narditi kakšen upgrade????

Lep pozdrav!

Gašper Mav
http://www.gasilci-lukovica.si
Uporabniški avatar
Peprič

Odgovor Napisal/-a Peprič »

rfireman napisal/-a:Tetra ali zare+ je eno in isto oba sta digitalna samo ime je različno.
Buče!!
Uporabniški avatar
Peprič

gapi napisal/-a:In kako bo potem z obstoječo opremo??, ali bo vse za v koš, ali bo možno narditi kakšen upgrade????
V Sloveniji se uvaja DMR (Digital mobile radio), ki bo počasi zamenjal obstoječi analogni ZARE sistem. Uvedba DMR sistema se uvaja postopoma. V uporabi bosta vzporedno oba (analogni in digitalni) sistem. Postaje DP in DM so postaje, ki obvladajo oba načina dela. Stare Motoroline postaje GP in GM serija pa niso nadgradljive v DMR sistem. Zato pri nakupu premislek o DMR postajah in postajah, ki podpirajo MOTOTRBO sistem, saj obstajajo tudi drugi DMR sistemi (Kenwood, TAIT...), ki pri nas zaenkrat ne delujejo.

ZARE + je ANALOGNI snopovni radijski sistem, ki ga uporabljajo predvsem reševalci. Nekaj postaj je tudi po nekaterih gasilnih domovih. TO NI TETRA!!!!

TETRA je DIGITALNI snopovni radijski sistem, ki ga uporablja predvsem policija in je bil uveden zaradi Shengen-a.Uvedba TETRE za namene gasilerije predrago, saj so TETRA terminali precej dražji in sam sistem potrebuje za pokrivanje okoli 400 baznih postaj, medtem ko bo za DMR sistem potrebnih manj kot 80 baznih postaj.

DMR se uvaja predvsem zaradi boljše frekvenčne učinkovitosti, saj sistem zaradi TDMA tehnologije omogoča dvojno kapaciteto glede na analogni sistem. Po domače, na DMR sistemu se lahko na istem kanalu pogovarjata dva ali skupin na SLOTU1 in dva ali skupina na SLOTU 2 in se med seboj ne motijo.

Drugače pa GOOGLE PLEASE.
Uporabniški avatar
rfireman
Kraj: PGD Velenje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rfireman »

Peprič napisal/-a:
rfireman napisal/-a:Tetra ali zare+ je eno in isto oba sta digitalna samo ime je različno.
Buče!!
Pardon za napako, tut najboljšim se zgodi kaj šele meni :lol: :lol: :mrgreen:
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
Uporabniški avatar
gapi
GE: Lukovica
Kraj: Lukovica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gapi »

Peprič napisal/-a:Uvedba TETRE za namene gasilerije predrago, saj so TETRA terminali precej dražji in sam sistem potrebuje za pokrivanje okoli 400 baznih postaj, medtem ko bo za DMR sistem potrebnih manj kot 80 baznih postaj.
Kaj pa potem porečeš na tale zapis v Resoluciji o nacionalnem programu varstva pred naravnimi...
Takole piše:
Resolucija napisal/-a:Ponovno bodo proučene realne možnosti za izgradnjo in prehod na enotni digitalni sistem radijskih zvez državnih organov TETRA, ki naj bi bil predvidoma dograjen v obravnavanem srednjeročnem obdobju. Izgradnja in prehod bosta odvisna predvsem od materialnih možnosti za nakup nove terminalne radijske opreme, obenem pa bo treba zagotoviti najmanj enak standard kvalitete in storitev kot jih zagotavljajo obstoječi sistemi zvez.
Kdo so ti državni organi mi ni jasno, verjetno so to tudi ReCO in CORS??

Lep pozdrav!

Gašper Mav
http://www.gasilci-lukovica.si
polo98

Odgovor Napisal/-a polo98 »

Peprič napisal/-a:
gapi napisal/-a:In kako bo potem z obstoječo opremo??, ali bo vse za v koš, ali bo možno narditi kakšen upgrade????
TETRA je DIGITALNI snopovni radijski sistem, ki ga uporablja predvsem policija in je bil uveden zaradi Shengen-a.Uvedba TETRE za namene gasilerije predrago, saj so TETRA terminali precej dražji in sam sistem potrebuje za pokrivanje okoli 400 baznih postaj, medtem ko bo za DMR sistem potrebnih manj kot 80 baznih postaj.
Saj Tetra bazne postaje so že v večini postavljene. Gasilstvo nebi postavljalo novih Tetra baznih postaj, ker bi delo potekalo preko obstoječih. Le plačati bi morali uporabo, ki je pa zeloooo draga. In Tetra dela katastrofalno!
Sploh ne vem, zakaj bi šli v digitalizacijo? Čista neumnost, če mene vprašate, oz po domače iz dobrega greste na slabše.
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

polo98 in drugi prosim ne prodajajte buče in ne zavajajte bralcev. Peprič je zadeve več kot lepo pojasnil.
Pred njim pa gost v enem stavku lepo napisal.

Kar se pa tiče baznih postaj - niti policija še zdaleč nima niti zadovoljive pokritosti terena, tako da že tu bi bilo potrebno postaviti kar precej baznih postaj. Da o kasnejših večjih stroških in slabostih, ki jih Tetra prinaša ne govorimo.
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Re: Motorola DP 3600

Odgovor Napisal/-a Peter »

Na MNZ-ju trenutno teče zbiranje ponudb za dokončanje izgradnje enotnega digitalnega radijskega omrežja državnih organov - TETRA. Če koga zanima, bo lahko v razpisni dokumentaciji našel precej zanimivih informacij, tudi o obstoječih sistemih.
polo98

Ojej Gregor K :D
Kot prvo sploh nisi prebral kaj sem napisal, kot drugo se boš pa še mogel dosti, dosti naučit glede komunikacij. In šele potem komentirat.
Pa v to temo se več ne mislim oglašat, ker bi me stena včasih bolje razumela kot nekateri uporabniki tu na forumu.
Lep pozdrav.
Uporabniški avatar
Peprič

Odg: Re: Motorola DP 3600

Peter napisal/-a:Na MNZ-ju trenutno teče zbiranje ponudb za dokončanje izgradnje enotnega digitalnega radijskega omrežja državnih organov - TETRA. Če koga zanima, bo lahko v razpisni dokumentaciji našel precej zanimivih informacij, tudi o obstoječih sistemih.
Če sem prav zastopil tale razpis mislim, da gre za izdelavo projektne dokumentacije za dokončanje izgradnje enotnega digitalnega radijskega omrežja državnih organov – TETRA, se pravi projekt.

Kakor poznam našo birokracijo ponavadi od projekta in do izvedbe del preteče precej vode. Na MORS-u je bilo narejenih že precej študij in projektov, realizacija pa zelo slaba. Vzrok seveda denar!
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

polo98 napisal/-a:Ojej Gregor K :D
Kot prvo sploh nisi prebral kaj sem napisal, kot drugo se boš pa še mogel dosti, dosti naučit glede komunikacij. In šele potem komentirat.
:lol: Glede na to, da v službi vsak dan delam s tem, bi morda malo poznal ZARE, digitalni ZARE, ZARE+ in Tetro. Pa bom raje tiho, vi pa kar kupujte Tetra postaje. Mi bomo še vedno navadne analogne in digitalne.
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Tam 5500

Odgovor Napisal/-a Tam 5500 »

popravljajo sistem, ki je delal odlično mislim zare, analogne postaje so delale super, sedaj pa digitalne, ki imajo kanalna območja in niso primerna za operativca v akciji, ker nima časa igrat se za tipkami

to je isto kot če greš popravljat avto ki dela, ko ga popraviš pa ne dela

ista zadeva je spin
polo98

Gregor K. napisal/-a:
Pa bom raje tiho, vi pa kar kupujte Tetra postaje. Mi bomo še vedno navadne analogne in digitalne.
Vidiš, da me nisi razumel. Sedaj si napisal isto kot jast zgoraj in to trobim že ves čaš. :D

Aja, pa že eno 17 let se ukvarjam z komunikacijami tako da ne prodavam nobenih bučk :shock:

"Glede na to, da v službi vsak dan delam s tem, bi morda malo poznal ZARE, digitalni ZARE, ZARE+ in Tetro"

Jast poznam dosti ljudi, ki so naredili doktorat pa ne vem kaj vse še, ko je pa treba žarnico na avtu zamenjat so pa v megli...
Upam, da ste razumeli.
Uporabniški avatar
VladoP
GE: Radlje ob Dravi
Kraj: Radlje ob Dravi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a VladoP »

polo98
brez zamere vendar ...
Če se že 17 let ukvarjaš z nečim, pomeni, da si star vsaj toliko. Način kako se izražaš in tudi slovnica pa kažeta manj.
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

Gregor, kolega moj stari, zdaj pa te je "v mehko piknil"? :lol: :lol: :lol:
Odgovori