ales224 napisal/-a:
Še vedno mi ni jasno kaj je prav? Ali naj vso opremo vnašam pod OS, ali pa naj upoštevam tabeli, ki deli opremo na OS in DI? Vendar ali velja, če vnašaš pod DI, pa potem na nivoju GZS le te ne vidijo? Pa še nekaj, ali lahko kdo kaj več razloži o kontu?
Zakaj niso ti pametnjakoviči napravili ločen šifrant za OS in DI?
Ali je dovolj, če izpolniš samo obvezna polja, ali bodo to smatrali kot nepopolno?
Tabeli oziroma razdelitev, ki jo je naredila GZS se je potrebno držati, če se boste prijavljali na razpise za sofinanciranje opreme. Torej kar so na GZS določili, da je OS se vnaša kot OS, ostalo je DI. To se mi zdi celo edina pametna stvar v vsej zadevi, tako naj bi imela vsa društva urejene evidence na enak način, čeprav tudi meni ni všeč kako so se nekateri deli opreme znašli v OS drugi pa v DI. Moja pripomba glede tega je, da se ne drži računovodskih standardov za društva. Še vedno pa je to boljše kot nič, saj ima skoraj vsak svoj pogled na razdelitev med OS in DI. Na koncu bi vsak nekaj po svoje delil, zato naj delitev ostane takšna kot je.
Tukaj se potem hitro pojavi vprašanje, komu je potem namenjena evidenca OS. Je to tajnik društva? Blagajnik? Orodjar? Poveljnik?
Smo že ugotovili, da imajo s tem tajniki samo delo, kar oni potrebujejo je le evidenca članstva. Blagajnikom ne koristi, ker ne zadovoljuje računovodskih standardov. Še najbolj bi koristil orodjarju in poveljniku, da sploh vesta kaj poseduje društvo in kje se kaj nahaja, vendar je v tej smeri program premalo dodelan. Se z opremo "dogaja" še vse kaj drugega in ne le tisto, kar je navedeno v Vulkanu, zato morata potem tudi onadva še dodatno voditi papirne evidence. Iz tega sledi, da se jima bo delo le povečevalo in stvar, tako kot je zastavljena, ne vodi v smeri boljšega in lažjega vodenja evidence in "dogajanja" z OS in DI.
Torej komu je namenjen? Zaenkrat le GZS. Še en način, da se malce zmanjša število sodelujočih na razpisih, potem lahko več ostane za "posvečene". V ta namen GZS tudi vsako leto prireja in spreminja razpise. Kar je še najbolj čudno se razpisi dejansko nanašajo za nazaj

Kupiš opremo in ne veš ali boš dobil kaj povrnjeno. Lahko da, lahko pa tudi ne, zavisi od tega kakšen bo razpis. Takšni razpisi so za mene "podn". Razpis bi moral biti objavljen za eno leto naprej in z jasnimi pravili igre za vse udeležence.
Glede kontov, na kratko. Konto si lahko predstavljaš kot neko šifro pod katero se vnašajo odhodki ali prihodki. Na koncu leta, ko se pripravljajo bilance, se enostavno seštejejo vsi vnosi pod določenim kontom in "hop", že imaš bilanco. So enostavno za to, da se naredi pregledno "porabo" ali "priliv" denarja med letom. V Vulkanu, bi konti koristili le blagajniku, vendar mu ne, saj on vodi svoje blagajniške knjige in lahko na drugačen način, poleg tega pa ima izdatkov še za kaj drugega, kot za opremo. Inventar v Vulkanu mu je potem le dodatno delo. Zato mislim, da pri kontih ni za "komplicirat". Če jih želiš uporabiti, uporabi tiste štiri, ki jih je predlagala Marjetica. Če jih ne misliš uporabiti, potem tudi prav.
Za ostale rubrike. Obvezen je seveda vnos obveznih polj, drugače sredstva sploh ne moreš "shraniti". Predlagam, da se v zadnjem polju pri nazivu opreme doda tudi model te opreme. Nazive v zadnjem polju lahko poljubno spreminjaš. Tako vsaj hitro že pri pregledovanju vidiš, kateri kos opreme imaš vnešen.
Primer: 355-prenosna motorna brizgalna 8/8. Jaz bi zraven napisal ZIEGLER in model ali ROSENBAUER in številko modela oz. kar posedujete. Pripisal bi tudi pretok, ki ga ima ta črpalka, saj so ponavadi zmogljivejše kot samo 800 l/min.
Primer: 338-elektroagregat 5kVA. Gasilci nimamo samo tako "švohcanih" agregatov, vendar drugih ni v šifrantu. V tem primeru izbrišeš celotno vrstico in vpišeš: elekroagregat 7kVA, ime proizvajalca in model.
Predlagam ti tudi vezavo opreme na določeno OS. To le zato, da veš, kje se kaj nahaja. Večino stvari je v vozilih, ta pa se nahajajo v GD, zato najprej vnesi gasilski dom in vozila. Tisto opremo, ki jo hranite v skladišču potem vežeš na gasilski dom, tisto kar je v vozilu, vežeš na vozilo. Nek kos opreme lahko vežeš le na OS, ne moreš vezati na DI.
Pomembna se mi zdi še letnica izdelave in datum, kdaj ste to stvar nabavili, koliko "cvenka" ste za to dali pa prepuščam vam, da se odločite ali boste vpisali.
To se mi zdi en kratek "recept" za vnose. Če bo komu koristil, naj ga z veseljem uporabi.