Vnos opreme v Vulkan

Uporaba informatike v gasilstvu

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Vrsho
moderator
moderator
GE: PGD Šentvid
Kraj: Šentvid pri Ljubljani

Odgovor Napisal/-a Vrsho »

Krivina lepo si napisal in vse kar je napisano je tudi res. ;)

Tudi jaz sem tajnik v društvu in včasih pride kakšno krizno obdobje. Sploh pred kakšnimi roki, ko je potrebno z vsem hiteti. Potem pa kot neumen skačeš od enega do drugega in iščeš podatke.

Sam imam srečo, da imam ob sebi ekipo, ki mi pomaga, če le prosim za pomoč. Tako smo pri vnosu opreme, vso skupaj popisali, se pogovorili o parih zankah, meni pa je potem ostal le vnos opreme, kar sem delal dva popoldneva. Sedaj bi jo verjetno vnesel prej, saj izkušnje naredijo svoje. No obenem se moram pa zahvaliti še parim posameznikom iz naše GZ, ki so mi pomagali z nasveti.

Vsekakor pa je važno, da te pri tvojem delu podpirajo pa tudi če narediš napako, ti morajo stati ob strani. Mislim, da se počasi tudi v društvih počasi zavedajo dejstva, da je težko najti dobrega tajnika. Za naše društvo lahko rečem, da si ne predstavljam nekoga drugega na tajniškem mestu. Saj kot je že krivina napisal je s strani tajnika potrebno kar veliko znanj. Pa s tem ne žalim nikogar...

Težko je biti tajnik v dandanašnjem času...
Zadnjič spremenil Vrsho, dne 9. Avgust 2005, 18:04, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Matej 9

Odgovor Napisal/-a Matej 9 »

Živjo!

Peter, sicer se ne čutim poklicanega, da sodim o zadevah v tvojem društvu, ampak glede na napisano dodajam še svoje mnenje, mogoče boš izluščil kaj koristnega.

Delati z Vulkanom še zdaleč ni tako enostavno kot se na prvi pogled zdi. Imeti računalnik in internet še zdaleč ni dovolj za urejeno stanje v Vulkanu. Zgoraj je nekdo napisal, da so si omislili "administratorja", pač nekoga, ki skrbi za delo z Vulkanom. Nekaj takega je moja vloga v GZ. Velikokrat so me poklicali iz kakega društva, me posedli pred računalnik in rekli "poštimaj, da bo v redu". Sem kar nekaj časa potreboval, da sem razložil, da ne gre tako... Iz izkušenj domnevam, da imate podoben problem. Seveda se pa lahko tudi motim.

Vsi govorijo o "računalnikih, GASu, Vulkanu...", dejansko se pa vse dogaja pri podatkih. Urejeni podatki (evidence, poročila, kartice, kakršnekoli tabele...) so sploh pogoj za uspešen vnos podatkov. Torej, če govorimo o opremi, mora gospodar, orodjar, poveljnik... imeti pregledno stanje opreme in temu primerne evidence. Če tisti, ki skrbi za opremo v društvu nima preglednih evidenc, ne vem kako potem pričakuje od tajnika (administratorja), da bo vse to vedel.

Pri članskih evidencah še nekako gre, saj imajo ponavadi tajniki zbrane podatke o članstvu in so potem te (po svoje urejene) podatke prenesli v GAS ali Vulkan. Problem je nastal pri opremi, saj so bili za vodenje podatkov o opremi zadolženi drugi ljudje... Nastala je nekakšna komunikacijska vrzel med tajniki (administratorji) in tistimi, ki so si (ali pa niso) po svoje oblikovali evidence podatkov o opremi.

Kot so že zgoraj napisali, da so si pomagali na različne načine: s slikovnim materialom, z izobraževanjem, z ekipo, ki pomaga tajniku... Vse to je bilo zbiranje in urejanje podatkov v primerno obliko. Tajnik tega seveda sam ne zmore, niti ni kompetenten, niti se od njega ne pričakuje, da bo vedel za vsak kos opreme kaj je, kje stoji, na kaj je vezan ali kje je zadolžen. Tajnik oz. administrator je zadolžen za vnos (že zbranih in urejenih) podatkov v Vulkan. Kako se pa ti podatki zbirajo in urejajo je pa stvar dogovora in organizacije UO.

Torej moje mnenje o tvojem primeru: poveljnik ali orodjar bi ti moral posredovati urejeno evidenco ali inventurno stanje opreme, ti bi moral to samo vnesti v Vulkan. Če ne znaš vnesti, potem očitno vaša GZ ni organizirala izobraževanja ob vpeljavi Vulkana. Torej bi moral vaš UO vršiti pritisk na GZ in ne na tajnika. Vprašaj se, ali si imel vse to, ko si začel vnašati opremo v Vulkan.

Poleg tega je za stanje evidenc v Vulkanu odgovorno celo društvo (torej njen izvršilni del: upravni odbor) in ne zgolj tajnik. Še posebej, če se gre o tako pomembni stvari, kot je sofinanciranje, bi se moral za to zavzeti cel UO in ti ponuditi vso pomoč: vsebinsko s strani poveljnika in tehnično z vidika računalniške opremljenosti in poznavanja Vulkana.

LP Matej

PS: Upam, da nisi odstopil po nepotrebnem.
Matej Krnc, VGČ I.

================================================
Ni kosec vsak, ki koso nosi.
ales224
Kraj: Loka pri Žusmu
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ales224 »

Kot vidim se težave z vnosom opreme pojavljajo skoraj povsod. Tud mi nismo izjema! Sploh pa nimam besed za "gospode", ki so zadolženi za sofinanciranje,... Obvestilo o nepopolno izpolnjeni opremi v Vulkanu smo prejeli 5.8.2005 (petek)! :twisted: Rok za odpravo napak in dopolnitev pa je bil 8.8.2005 (ponedeljek)! No in glede na to da je sedaj čas dopustov in marsikdo ne čaka doma, da bo lahko popravljal in se mučil z Vulkanom mislim, da tu resnično ni nekaj vredu. Opremo sem začel vnašati že prej, vendar je v tem "obširnem in natančnem" šifrantu toliko nejasnosti, da sem vse skupaj vnesel res pomankljivo. Za razliko od Petra imamo poveljnika, ki vso zadevo razume in me podpira. Vse je bilo še isti dan, ko smo prejeli obvestilo, popravljeno in dopolnjeno. Mislim da si nekateri sploh ne predstavljajo kako dolgo traja vnašanje preko analogne povezave. Smo pač majhen kraj, kjer nas še Telekom ni našel, da bi dobili možnost nabave kake hitrejše povezave.
Zakaj si ti veljaki na GZS ne vzamejo za vzgled tega foruma in mogoče včasih upoštevajo kakšen nasvet ali pripombo? Toliko uporabnih informacij in odgovor, kot jih dobiš tukaj, nam jih ne bodo nikoli sposobni posredovat. Zakaj ne obvestijo, da je šifrant dopolnjen, ali pa da bi v Vulkanu bila obvestila o tem, res nimam take želje, da bi vsakih toliko časa pregledoval cel šifrant in čakal da spet kaj dodajo in bo potem še več nejasnosti.
Še vedno mi ni jasno kaj je prav? Ali naj vso opremo vnašam pod OS, ali pa naj upoštevam tabeli, ki deli opremo na OS in DI? Vendar ali velja, če vnašaš pod DI, pa potem na nivoju GZS le te ne vidijo? Pa še nekaj, ali lahko kdo kaj več razloži o kontu?
Zakaj niso ti pametnjakoviči napravili ločen šifrant za OS in DI?
Ali je dovolj, če izpolniš samo obvezna polja, ali bodo to smatrali kot nepopolno?

Upam, da ne sprašujem oslarij. :?
LP
ALEŠ
Izkušnja je najboljši učitelj, ampak šolnina je visoka.
krivina

Odgovor Napisal/-a krivina »

ales224 napisal/-a:
Še vedno mi ni jasno kaj je prav? Ali naj vso opremo vnašam pod OS, ali pa naj upoštevam tabeli, ki deli opremo na OS in DI? Vendar ali velja, če vnašaš pod DI, pa potem na nivoju GZS le te ne vidijo? Pa še nekaj, ali lahko kdo kaj več razloži o kontu?
Zakaj niso ti pametnjakoviči napravili ločen šifrant za OS in DI?
Ali je dovolj, če izpolniš samo obvezna polja, ali bodo to smatrali kot nepopolno?
Tabeli oziroma razdelitev, ki jo je naredila GZS se je potrebno držati, če se boste prijavljali na razpise za sofinanciranje opreme. Torej kar so na GZS določili, da je OS se vnaša kot OS, ostalo je DI. To se mi zdi celo edina pametna stvar v vsej zadevi, tako naj bi imela vsa društva urejene evidence na enak način, čeprav tudi meni ni všeč kako so se nekateri deli opreme znašli v OS drugi pa v DI. Moja pripomba glede tega je, da se ne drži računovodskih standardov za društva. Še vedno pa je to boljše kot nič, saj ima skoraj vsak svoj pogled na razdelitev med OS in DI. Na koncu bi vsak nekaj po svoje delil, zato naj delitev ostane takšna kot je.

Tukaj se potem hitro pojavi vprašanje, komu je potem namenjena evidenca OS. Je to tajnik društva? Blagajnik? Orodjar? Poveljnik?

Smo že ugotovili, da imajo s tem tajniki samo delo, kar oni potrebujejo je le evidenca članstva. Blagajnikom ne koristi, ker ne zadovoljuje računovodskih standardov. Še najbolj bi koristil orodjarju in poveljniku, da sploh vesta kaj poseduje društvo in kje se kaj nahaja, vendar je v tej smeri program premalo dodelan. Se z opremo "dogaja" še vse kaj drugega in ne le tisto, kar je navedeno v Vulkanu, zato morata potem tudi onadva še dodatno voditi papirne evidence. Iz tega sledi, da se jima bo delo le povečevalo in stvar, tako kot je zastavljena, ne vodi v smeri boljšega in lažjega vodenja evidence in "dogajanja" z OS in DI.

Torej komu je namenjen? Zaenkrat le GZS. Še en način, da se malce zmanjša število sodelujočih na razpisih, potem lahko več ostane za "posvečene". V ta namen GZS tudi vsako leto prireja in spreminja razpise. Kar je še najbolj čudno se razpisi dejansko nanašajo za nazaj :? :?: :!: Kupiš opremo in ne veš ali boš dobil kaj povrnjeno. Lahko da, lahko pa tudi ne, zavisi od tega kakšen bo razpis. Takšni razpisi so za mene "podn". Razpis bi moral biti objavljen za eno leto naprej in z jasnimi pravili igre za vse udeležence.

Glede kontov, na kratko. Konto si lahko predstavljaš kot neko šifro pod katero se vnašajo odhodki ali prihodki. Na koncu leta, ko se pripravljajo bilance, se enostavno seštejejo vsi vnosi pod določenim kontom in "hop", že imaš bilanco. So enostavno za to, da se naredi pregledno "porabo" ali "priliv" denarja med letom. V Vulkanu, bi konti koristili le blagajniku, vendar mu ne, saj on vodi svoje blagajniške knjige in lahko na drugačen način, poleg tega pa ima izdatkov še za kaj drugega, kot za opremo. Inventar v Vulkanu mu je potem le dodatno delo. Zato mislim, da pri kontih ni za "komplicirat". Če jih želiš uporabiti, uporabi tiste štiri, ki jih je predlagala Marjetica. Če jih ne misliš uporabiti, potem tudi prav.

Za ostale rubrike. Obvezen je seveda vnos obveznih polj, drugače sredstva sploh ne moreš "shraniti". Predlagam, da se v zadnjem polju pri nazivu opreme doda tudi model te opreme. Nazive v zadnjem polju lahko poljubno spreminjaš. Tako vsaj hitro že pri pregledovanju vidiš, kateri kos opreme imaš vnešen.

Primer: 355-prenosna motorna brizgalna 8/8. Jaz bi zraven napisal ZIEGLER in model ali ROSENBAUER in številko modela oz. kar posedujete. Pripisal bi tudi pretok, ki ga ima ta črpalka, saj so ponavadi zmogljivejše kot samo 800 l/min.

Primer: 338-elektroagregat 5kVA. Gasilci nimamo samo tako "švohcanih" agregatov, vendar drugih ni v šifrantu. V tem primeru izbrišeš celotno vrstico in vpišeš: elekroagregat 7kVA, ime proizvajalca in model.

Predlagam ti tudi vezavo opreme na določeno OS. To le zato, da veš, kje se kaj nahaja. Večino stvari je v vozilih, ta pa se nahajajo v GD, zato najprej vnesi gasilski dom in vozila. Tisto opremo, ki jo hranite v skladišču potem vežeš na gasilski dom, tisto kar je v vozilu, vežeš na vozilo. Nek kos opreme lahko vežeš le na OS, ne moreš vezati na DI.

Pomembna se mi zdi še letnica izdelave in datum, kdaj ste to stvar nabavili, koliko "cvenka" ste za to dali pa prepuščam vam, da se odločite ali boste vpisali.

To se mi zdi en kratek "recept" za vnose. Če bo komu koristil, naj ga z veseljem uporabi.
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

krivina napisal/-a: Tabeli oziroma razdelitev, ki jo je naredila GZS se je potrebno držati, če se boste prijavljali na razpise za sofinanciranje opreme....
Problem je, da smo se tega držali, pa smo z GZS dobili dopis, da imamo nepopolno vnešene podatke oz. smo prestavljali opremo, ki smo jo po navodilu GZS pisali pod DI, v OS...

Zadeve še zdaleč niso pošlihatne tako kot morajo biti...

Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
krivina

Odgovor Napisal/-a krivina »

metodg napisal/-a:
krivina napisal/-a:
Problem je, da smo se tega držali, pa smo z GZS dobili dopis, da imamo nepopolno vnešene podatke oz. smo prestavljali opremo, ki smo jo po navodilu GZS pisali pod DI, v OS...

Zadeve še zdaleč niso pošlihatne tako kot morajo biti...
Sem tudi sam slišal za en podoben primer, kolikor vem, so obveščali samo o tem ali nimate ničesar vnešeno ali pa nepopolno vnešeno, zraven pa nič kaj je to "nepopolno". :evil: . Zdaj pa ugotovi, kaj si narobe naredil oziroma kaj je za GZS nepopolno.

Zato tudi pravim, da so taki razpisi "podn". Vedno se potem pojavi "huda kri" in obtoževanja. Ni nobene ločnice kaj je urejena in kaj neurejena evidenca. Naenkrat postane vsak "samo svoje sreče kovač" (beri iznajdljivosti in poznanstva).

Vsekakor nič vzpodbudnega za navadne smrtnike.
Peter Jankovec

Vnos opreme v Vulkan

Odgovor Napisal/-a Peter Jankovec »

Prav presečen sem bil, da sem dobil tako podporo na forumu. Očitno je, da imajo tudi v drugih društvih podobne probleme, kot sem jih imel jaz. Sedaj, ko sem dal odpoved iz tajniškega mesta, pa se je zadeva nekoliko obrnila - meni v prid. Poveljnik, mlad in odločen gasilec, z največjo kmetijo v vasi, ki je tudi občinski svetnik, ne obvlada pa računalnika, me je po treji osebi snubil, da naj svojo preuranjeno odločitev prekličem. Tudi to sem bil pripravljen narediti, saj sem dobil toliko gasilske kolegialne pomoči preko FORUMA, da sem kljub začetnim problemom te podatke vnesel v Vulkan. IN TO POVSEM PRAVILNO, VENDAR PREPOZNO!
Čakali bodo na naslednji razpis. Moja prošnja je bila (ker se ne želim v vasi nobenemu zameriti), da poveljnik na seji UO pojasni in se opraviči za vse izrečene nečedne in žaljive besede proti moji nestrokovnosti, ki jo je kasneje prekvalificiral v nedalavnost in zanemarjanje tajniških dolžnosti. Tako je dragi moji forumovci na vasi. Seveda je moj predlog odločno zavrnil in me osebno besedno napadel z besedami:"Kaj pa misliš da si, če študiraš v Ljubljani. Jaz nimam nobene fakultete, pa imam vse, kar ti ne boš s svojo diplomo nikoli imel, še službe ne!" Tako se je končala moja sicer kratka, vendar zelo poučna gasilska avantura. "NE DRUŽI SE S PRIMITIVCI, KI MISLIJO, DA IMAJO OBLAST V SVOJIH ROKAH, ČE SO BOGATI IN TRENUTNO ZELO, ZELO VPLIVNI!" Vsem forumovcem, ki ste mi dali podporo najlepša hvala!
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

Bravo Peter!!! =D> =D> =D>

Sicer je škoda, da so te v gasilskih vrstah izgubili, vendar pa si ravnal modro in preudarno. In verjemi, da podoben položaj obstaja mnogokje, v mnogokaterem društvu in da gre povsod tam mnogo dela v prazno, ker si nekdo tako polni lasten ego. :wink:
Uporabniški avatar
MarkoSimšič
Kraj: Planina

Odgovor Napisal/-a MarkoSimšič »

Da malo obudim temo. Brskam po forumu pa ne najdem. Ali mi lahko kdo posreduje informacijo o stopnji amortizacije za opremo vnešeno v Vulkanu oziroma kako to prakticirate po društvih. V razpisu za sofinanciranje opreme so sicer navedena leta uporabnosti za posamezno opremo vendar samo za tisto, ki je predmet razpisa. Kaj pa ostala oprema: lestve, agregati, motorne žage...

lp =;
Audiatur et altera pars! (Naj sišimo še drugo mnenje!) latinski
Tine Žen
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Tine Žen »

HotBird napisal/-a:Da malo obudim temo. Brskam po forumu pa ne najdem. Ali mi lahko kdo posreduje informacijo o stopnji amortizacije za opremo vnešeno v Vulkanu oziroma kako to prakticirate po društvih. V razpisu za sofinanciranje opreme so sicer navedena leta uporabnosti za posamezno opremo vendar samo za tisto, ki je predmet razpisa. Kaj pa ostala oprema: lestve, agregati, motorne žage...

lp =;
Na temile linku http://www.gasilec.net/prispevek.php?leto=2005&id=56 imaš razpredelnico za drobni inventar in osnovna sredstva kam kaj spada pri osnovnih sredstvih ti program sam vodi letno amortizacijo pri drobnem inventarju pa ne.
Uporabniški avatar
Martina
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Martina »

ojla :D

zanima me, pod katere šifre se vpiše:
- podkape
- opasače
- gvc 16/25 1+6?

Lp
Vaja dela mojstra, če mojster dela vaje! :)
Uporabniški avatar
silvano
GE: PGD Boh. Bistrica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a silvano »

A obstaja kakšen način za izpis DI? Razen seveda da kiknem na vsak vnos?

Hvala in LP Silvo
sej bo bolš

http://www.pgdbb.si
Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pes »

Ja obstaja

Greš na DI Vnos, stisneš Išči, potem se ti pokaže seznam inventarja, ki je vnešen, celotno tabelo označiš in jo skopiraš v Excell.
gasilec

Odgovor Napisal/-a gasilec »

Pozdravljeni.

Mene pa zanima, kako ločite osnovna sredstva in drobni inventar, kaj se vpiše pod katero točko, saj se pri obeh izborih potem pojavi enak seznam opreme. Mislim da je to ena velika pomanjkljivost in da bi pač lahko za vsako stvar naredili svoj seznam šifrantov, da nebi prišlo do zamenjav.

LP
Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pes »

gasilec napisal/-a:Pozdravljeni.

Mene pa zanima, kako ločite osnovna sredstva in drobni inventar, kaj se vpiše pod katero točko, saj se pri obeh izborih potem pojavi enak seznam opreme. Mislim da je to ena velika pomanjkljivost in da bi pač lahko za vsako stvar naredili svoj seznam šifrantov, da nebi prišlo do zamenjav.

LP
Če bi prebral nekaj objav višje, objavo Tine Žen-a bi ti to bilo jasno. :evil:
Odgovori