ZARE, ZARE DMR, ZARE +, PMR

Včasih življensko pomemben del gasilske opreme.
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
vselic
Prispevkov: 88
Pridružen: 24. Januar 2020, 12:31

Re: ZARE, ZARE DMR, ZARE +, PMR

Odgovor Napisal/-a vselic »

Dvomim, da je težava z radiodifuzijo sedaj večja, k večjemu manjša - če upoštevamo, da je nekoč bilo na vhf ogromno služb, od policije, reševalcev, taksistov, radioamaterjev se je trlo itd. danes pa jih je večina na drugih frekvencah oz. v precej manjšem številu, pa še to na digitaliji, preko repetitorjev - simplexov skoraj ni več, razen radioamaterjev resnično skoraj nič. Težava je bolj v tem, da ste navajani mobilnih telefonov in da stvari delajo, ne pa da šumi in piska oz. da zvok ni takšen, kot ga leta 2022 že pričakujemo kot samoumevno.

No, digital ponuja veliko, samo implemetirati ga je potrebno, tu pa je v osnovi problem, ker ni usposobljenih oseb oz. odgovornih za takšen projekt, ki bi moral biti že lep čas nazaj zastavljen - zastaviti bi si bilo potrebno cilj, do katerega leta bi prišlo do prehoda na digital, govorim finančno in implementarno, nato pa pripraviti opremo čim bolj optimalno uporabnikom. Kje vse vidim prednosti v gasilstvu:
- potreba po simplexih samo še med gasilci na intervenciji ali v uporabi društva (vaje, veselica itd.), kot vidite preverjeno dobro deluje, vse ostalo preko repetitorja (reco, civilna zaščita, grs...) - ki v dmr nudi možnost (vsaj) dveh govorov oz. pošiljanjev podatkov na repetitor na enkrat, možnosti so tudi za razširitev, če je potreba.
- različna društva se lahko povežejo v t.i. govorne dmr skupine, tako da tudi če je več različnih društev na enem repetitorju, slišijo samo tisto skupino, h kateri pripadajo. To je seveda v primeru večih intervencij hkrati dobrodošlo, da ne poslušaš še dodatnega prometa oz. balasta, ki te ne zanima, pa si lahko na isti frekvenci in istem rpt ali simplexu.
- postaje lahko oddajajo gps, tako da lahko ReCO vsak trenutek zazna lokacijo vozila. Na ta način vidi izvoz in lahko tudi pomaga pri iskanju lokacije intervencije. Lahko si lažemo, ampak se zgodi, da gasilci iščejo lokacijo in izgubljajo dragoceni čas - na ta način pa bi jim ReCO lahko dodatno pomagal z informacijami.
- roaming - če se intervencija izteče tako, da izvažaš iz pokritosti enega repetitorja v drugega, postaja avtomatsko najde drug rpt (tako recimo deluje telefonija - sploh ne vemo, kdaj nam telefon spremeni bazno postajo). Recimo PGE Celje iz Celja v Radeče, GB Ljubljana proti jugu ipd.
- možnosti zaščite: sistem, ki preprečuje oddajanje ali sprejemanje nepooblaščenih postaj (tudi če ima vse nastavljeno in pritisne, ga bo repetitor zavrnil), možnosti enkripcije pogovorov - zakaj? zaradi prisluškovalcev, zaradi določenih informacij, ki so zaupne; zaradi tega ker nepooblaščene postaje stiskajo v radijski eter in motijo ipd. primeri
- kratka sms sporočila, npr. "na kraju", "izvoz" ipd.
- vsaka postaja ima svoj id (tako kot telefonska številka) - ReCO vidi kdaj se je javila, preko katerega rpt. se je javila, s kakšno močjo je prišla do rpt., koliko časa je oddajala in ostali pomembni podatki, ki recimo vplivajo tudi na razvoj dmr in ugotavljanje dejanske pokritosti.
- na postaji izpiše št. postaje ki oddaja (podobno kot telefon, shraniš si kolega in ko te kliče, ti izpiše kdo kliče) -recimo PGD Višnja vas 1, PGD Moravče 2 itd. Vodja PGD Moravče...
- nobenih vnašanj frekvenc, obračanj gumbov, iskanjev kanalov itd. - samo še osnovna uporaba, kot mobitel, kar je bistveno!

Prednostim še ni konca:
DMR nudi tudi privatne klice iz ene na drugo postajo preko repetitorja ali simplexa (ne vem če se ravno rabi pri vas), dobrodošlo je recimo update postaje OTA (over the air), recimo če pride do kakšne spremembe frekvenc, dodatnih rpt. in tako dalje - ko se postaja prižge, se posodobi "preko zraka", torej brez fizične prisotnosti. To je operaterjeva velika prednost, poleg tega se gasilci ne rabijo več sekirati in voziti postaj programirat ne vem kam. Nudi se tudi zaklep postaj preko zraka - torej če se postaja izgubi, ukrade, zlorablja, gre v odpis, se poškoduje itd. jo lahko ReCO na daljavo zaklene in postane neuporabna.

Še prednosti v primeru izpadov rpt:
Repetitorji so lahko vezani v internet oz. v intranet mrežo, samo povezavo morajo imeti, hkrati pa so med seboj t.i. linkani oz. povezani po mikrolinkih. To pride prav npr. v primerih večjih nesreč - poplav, večjih požarov itd. saj lahko prenašaš sporočila iz enega konca Slovenije v drugega. Med seboj se npr. lahko slišijo ReCO centri, helikopterji za daljše zveze itd.

Prednosti je še ogromno več, ampak jih ne bom našteval, ker sem popisal pol zida :) . Kot rečeno, rabi se sposobne ljudi, budget in zastavljene cilje, pa gre. V tujini gasilci "gostijo" v tetri ali pa že imajo vsaj dmr, pri nas pa še leta in leta ne, vsaj tako kaže, žal.
aznidaric
Prispevkov: 97
Pridružen: 20. Maj 2006, 15:45

Re: ZARE, ZARE DMR, ZARE +, PMR

Odgovor Napisal/-a aznidaric »

@vselic, se po večini strinjam. Ampak recimo radiodifuzni prostor je zasičen enako ali bolj, kot je bil tam 20, 30 let nazaj. Pa ne toliko zaradi uporabnikov ampak veliko zaradi motilcev. Nekateri uporabniki so optimizirali svojo porabo (TV + RA oddajniki). Prišli so novi uporabniki (mobilna telefonija, vremenske postaje, droni, baby moniorji, internet, ..). In kar lahko tudi zelo vpliva: Vsaka elektronska naprava slabe kakovosti prinaša motnje.
Iz sveta gasilskih zvez imam izkušnjo, ko se na vaji nismo slišali na razdalji do 300 metrov (ZARE A). Našel motnjo, ki jo dela električno omrežje oz. naprave na njem. Tam nekje pri 200Mhz in močni harmoniki (veliko njih) navzgor in navzdol. Ampak omejeno geografsko območje. Tukaj tudi DMR ne bi deloval.

Da ne bo pomote, sem zagovornik digitalnega sistema. In mislim, da bo prinesel kar nekaj pozitivnih lastnosti. Vendar je treba razmišljati na uporabnika, ki se s tem ne ukvarja in se tudi noče ukvarjati.

Potem je tu še ena zadeva, ki me malo skrbi v gasilstvu. Kako bo z izobraževanjem gasilcev. Sistem, kolikor ga lahko narediš preprostega, zahteva dejansko poleg obstoječega znanja ša nek dodatek, da ga lahko uporabljaš uspešno in učinkovito. V sedanjem analognem ZARE imamo kar nekaj uporabnikov, ki še ga vedno ne vejo dobro uporabljati. Kako se bo to uredilo v celotni organizaciji?

Pa da ti potem preko OTA, spremenijo razpored kanalov. Ne pišem, da je funkcija slaba. Potrebno je pa študirati na določeno podporo in načrtovati vaje ter recimo protokol spremembe preko OTA (da se sprememba predhodno najavi), pa še kaj, da bo sistem uporabnikom domač.

Tudi sem videl na DMR postajah različne principe konfiguriranja. Recimo mi imamo zono z lokalnimi kanali. To mi je všeč, ker je za uporabnika preprosto. Na novejših pa take zone nisem našel. Kar je dobro, da se uporabnik navadi na delo z conami. Ampak realno, menjavo cone smo imeli zgolj na eni vaji. Drugače operativci nikdar niso rabili te funkcije v postajah. Je pa si en od poveljnikov zamešal cone, pa se potem spraševal, kaj je narobe z napravo.

Da ne bom predolg, bom tukaj zaključil :-)
vide
Prispevkov: 18
Pridružen: 28. Februar 2012, 22:09
GE: Cerkno

Re: ZARE, ZARE DMR, ZARE +, PMR

Odgovor Napisal/-a vide »

Tudi sam soglašam z do sedaj napisanim.

Dmr je definitivno napredek pri zvezah v gasileriji.

Tudi mene so najbolj zmotile pri novih Motorolah Zone in pa državno poimenovanje kanalov, ki po določenih regijah zelo odstopa od realnosti.

Prav zaradi tega sem sam poskrbel in vse digitalne postaje posodobil z preimenovanjem analognih in digitalnih kanalov, ter dodal Zono LOKAL v kateri imamo vse analogne in digitalne kanale ki se uporabljajo na našem področju.
Spremenil sem tudi funkcije tipk da so na njih funkcije ki so za navadnega gasilca najbolj uporabne.
LEP POZDRAV

Vid Lahajnar

Skrbnik za komunikacije

http://www.pgd-cerkno.si/
https://www.facebook.com/pgdcerkno

NA POMOČ
Uporabniški avatar
gubina
Prispevkov: 774
Pridružen: 29. Oktober 2004, 12:55
Kraj: LJ-okolica

Re: ZARE, ZARE DMR, ZARE +, PMR

Odgovor Napisal/-a gubina »

vse lepo napisano, mnogo funkcij, igračkanja, kdor ima možnost in čas se to lahko gre. No na posredovanju na Krasu smo delali na analogu, brez težav, uporaba določenega kanala, uporabljali kolikor se je rabilo, naša izkušnja in nisem zasledil od drugih društev pripomb glede zvez.
di-du-di-du
vselic
Prispevkov: 88
Pridružen: 24. Januar 2020, 12:31

Re: ZARE, ZARE DMR, ZARE +, PMR

Odgovor Napisal/-a vselic »

A res? Zakaj pa potem aktivacija ARONA, pa panika po fb zaradi premalega št. repetitorjev oz. zvez? Verjetno, da je zadeva res funkcionirala, zakaj ne bi - saj je tudi v preteklosti - ampak saj tudi v preteklosti so poštne kočije funkcionirale, pa stacionarci, danes pa je že mobilc premalo. Dejte se kaj zapeljat na Madžarsko, Avstrijo, Nemčijo ali razviti svet, pa vprašajte na katerih zvezah delajo gasilci in vam naj razložijo zakaj in kako dela. Verjetno, da nimajo zaradi preseravanja...

Če ste posredovali na krasu in bi vodja kompletne intervencije lahko videl, kje se nahaja posamezna enota, vozilo, gasilec npr. pred prihodom in potem ob posredovanju - je to za vas igračkanje? Kaj če pride do resne situacije, a ni to ključno, sploh fukncija "MAN DOWN"?
Kako bi npr. poklicali iz Krasa v Maribor na ReCO, da so vozila varno prišla na lokacijo ali pa da se vračajo proti matičnim društvom in da lahko pričakujejo čez 3 ure vozila v garažah? po GSM?
A to, da radioamaterji in razni kolegi nalagajo prostovoljcem zare kanale (tudi na razne baofenge ipd.) ni igračkanje - to da pooblaščen operater OTA posodobi postajo pa je?
Kako vodja intervencije po Sloveniji javlja, da je potrebno več gasilskih enot? Po GSM? Kako lahko ReCO centri med seboj komunicirajo v teh primerih?

Za mene to ni igračkanje, ampak advanced komunikacija v neodvisnem sistemu. Hkrati je pa bistveno, da se ravno uporabniku ni treba igračkat s postajo, ampak operater!


Kriv je pa sistem oz. država - ker morajo reševalci imet extra veze in jih želijo na dmr, gasilci ekstra na analogu, policijo bi meli na tetri. Res super
Uporabniški avatar
gubina
Prispevkov: 774
Pridružen: 29. Oktober 2004, 12:55
Kraj: LJ-okolica

Re: ZARE, ZARE DMR, ZARE +, PMR

Odgovor Napisal/-a gubina »

no za te informacije se obrni na tiste, ki so se s tem ukvarjali, samo povedal sem, da smo bili mi operativci na terenu na analogu in na delovnem kanalu katerega so nam določili glede na sektor kjer smo se nahajali.

da bi bil prožen ARON ne vem, debate na fb o tem kar pišeš tudi nisem zasledil, očitno ne spremljam prave skupine.
di-du-di-du
vselic
Prispevkov: 88
Pridružen: 24. Januar 2020, 12:31

Re: ZARE, ZARE DMR, ZARE +, PMR

Odgovor Napisal/-a vselic »

Nima veze, kot si rekel - analog in kanal je delal in za vas je zadeva zaključena. Če pa kot poznavalec sistemov pogledam, pa bi seveda bilo marsikaj še boljše in lažje in varneje - to sem tudi obrazložil. Morda se bi za vas še najmanj spremenilo, za koga drugega več. Glavno je, da se je zadeva vsaj v glavnem rešila. Iz tega se bo pa verjetno marsikaj dalo naučiti.
Uporabniški avatar
Pero0
Prispevkov: 102
Pridružen: 28. September 2006, 11:38
Kraj: Postojna
Kontakt:

Re: ZARE, ZARE DMR, ZARE +, PMR

Odgovor Napisal/-a Pero0 »

:^o
Lep pozdrav iz Postojne.
Uporabniški avatar
gubina
Prispevkov: 774
Pridružen: 29. Oktober 2004, 12:55
Kraj: LJ-okolica

Re: ZARE, ZARE DMR, ZARE +, PMR

Odgovor Napisal/-a gubina »

:?:
Pero0 napisal/-a: 6. Avgust 2022, 13:18:^o
di-du-di-du
Odgovori