Alarmiranje

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Matej B.
GE: Ptuj / Tržec
Kraj: Ptuj - Tržec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Matej B. »

A še obstaja kakšna druga znamka pozivnikov med gasilci v Sloveniji poleg Swissphone??
Kako so pa programirani? Za vsako društvo posebej ali za GZ skupaj?
Andrej
Kraj: Duplje

Odgovor Napisal/-a Andrej »

Matej!

Kot je meni znano v Sloveniji ne obstajajo drugi pozivniki kot Swissphone, vsaj pri gasilcih in ostalih službah za reševanje.
Pozivnike nam "vpisujejo" na ReCo Kranj, kjer so zelo prijazni in ustrežljivi, vsa pohvala.
Uporabniški avatar
matjaž
GE: Kostanjevica na Krki
Kraj: Kostanjevica na Krki

Odgovor Napisal/-a matjaž »

Pozivniki se programirajo na ReCO, ki pokriva tvoj teritorij. Zato lahko dobiš poziv le na območju, ki ga s signalom pokriva tvoj ReCO.

LP!

Matjaž

P.S.: Matej, ali imaš kakšne pripombe na te pagerje, ker sprašuješ po drugih proizvajalcih?
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabniški avatar
mezan
Kraj: Bled
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mezan »

Matjaž:

To ni res, vem iz lastnih izkušenj in izkušenj, še nekaterih članov našega društva. Sem z Bleda, za požar pa mi je piskal na relaciji Zidani most - Sevnica, ki gotovo ni območje, ki naj bi ga pokrival RCO Kranj!
Uporabniški avatar
matjaž

Hvala za popravek, mezan. :oops:

LP!

Matjaž
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Daleč seže signal s Krvavca. :)
Uporabniški avatar
matjaž

Sedaj sem pa res zmeden. Peter prosim povej kdo ma prav mezan ali moja malenkost. :D

LP!

Matjaž
P.S.: Še nekaj, če imam prav jaz, kaj se zgodi s sporočilom, ki ni sprejeto, se "izgubi" ali kaj drugega. Hvala za posredovane odgovore.

Albert E.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Sporočila ReCO se pošiljajo samo z repetitorjev tega centra. Signal se seveda na mejah centra ne ustavi.
Uporabniški avatar
matjaž

Peter hvala! :D

Sedaj vemo, kdo je krivec za nesporazum med mezanom in mano. Krvavec, ne! :D :D :D

LP!

Matjaž

Albert E.
Uporabniški avatar
Jani
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Krvavec

Odgovor Napisal/-a Jani »

Ga je pa res kaveljc tale Krvavec a' ne! :D

Meni je že dvakrat priletel alarm v Cerknico in to v hišo (Cerknica je pri Postojni). Izpis pa je bil v obeh primerih brez napak, celo boljši kot je včasih v Kranjski Gori, pa je repetitor v Srednjem vrhu oddaljen 2.000 m in viden! :?

MATJAŽ,
če v trenutku, ko repetitor oddaja sporočilo (to je cca. 2 sekundi) nisi v njegovem dosegu, ali dosegu drugega repetitorja v območju, ki ga pokriva tvoj ReCO, ga enostavno ne sprejmeš. Podobno kot pri UKV postaji, če te ne doseže, te ne doseže!
Marjan
Kraj: Ljubljana

Alarmiranje preko SMS

Odgovor Napisal/-a Marjan »

Spoštovani

Dovolite, da se vam pridružim z svojim mnenjem glede alarmiranja gasilskih enot preko SMS sistema.
Kot sem prebral je kar nekaj uporabnikov oziorma tudi snovatorjev sistema alarmiranja oreko SMS sporočil ugotovilo, da tak sistema alarmiranja ni preveč zanesljiv. Ker je odvisen od obremenitev omrežja mobilnega operaterja in še vrsto drugih prametrov. Sam sem imel primere, ko je SMS po pošiljanju iz računalnika dosegel naročnika šele po 8 urah in več. Vsekakro je potrebno tudi pretehtati možnost prejemanja takih alarmnih sproročil daleč od odma (recimo tujina). Kakšen smisel ima alarmirati gasilca v tujini ziorma izven domačega kraja če ga pa potrebujemo čez 5 minut. (povratno infomacijo imamo, da je alarm spejel in nato laično računamo na njegovo pomoč). Menim tudi, da bo vse več gasilcev mnenja, da če imajo mobitel jim ni potrebno nosisti pozivnika. Kaj se zgodi v primeru ko POMOŽNI sistem odpove regularni pa dela in so pozivniki v predalu pa mislim, da rezultata ni potebno napovedatai.
Če se motim me prosim popravite.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Marjan,
nihče v tem forumu ni napisal, da pozivniki niso uporabni če imaš mobilni telefon.
Preko SMS alarmiranja lahko obvestiš člane tudi o drugih dogodkih in stvareh. Ta obvestila naj bi jih dobili tudi tisti ki pozivnika nimajo.
Kdor ima pozivnik, ga mora obvezno nositi, ker je najbolj zanesljivi način obveščanja.
Praviš, kaj ti pomaga, če si v tujini in dobiš poziv za intervencijo na GSM in da poveljnik računa, da boš prišel, ker je dobil povratno informacijo, da so bili člani obveščeni. Nikomur ne koristiš, pač si dobil sporočilo in se intervencije ne moreš udeležiti. Je ravno tako, kot če se alarmira s sireno. Če te ni doma, se je enostavno ne udeležiš... Poveljnik v vsakem primeru ne ve, če boš prišel ali ne. Poveljnik oz. tisti ki aktivira dobi samo sporočilo, da je bila cela skupina obveščena, da ve, da se računalnik ni "obesil". Potem pa v vsakem primeru samo še čakaš, da gasilci pridejo na intervencijo. Tudi če ima gasilec pozivnik nisi 100%, da bo prišel.

Metod G.
Marjan
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Marjan »

Pozdrav Metodg

Ne trdim, da je v forumu nekdo izjavil, da pozivniki niso uporabni če je vpeljan sistem SMS spročil. Povem pa iz izkušenj (tečaj radio zvez v Ljubljani) ko mi je kar nekaj gasilcev zagotovilo 100 % delovanje SMS sistema in s tem opravičilo nenošenje pozivnika.(marsikdo opravičuje nenošenje pozivnika z nošenjem mobitela ker danes pač ima mobitel vsak). In to je realna in resnična slika na nekom področju v Sloveniji in moram poedati, da sem imel na tečajih kar nekaj dela, da sem razložil pomakljivosti SMS sistema oziroma nijnost nošenje pozivnika. Strinjam pa se da je SMS sistem dober za prenos ostalih spročil in obveščanje članstva o aktualnih zadevah in da bo tudi alarmni sistem boljši z novimi tehnologijami mogoče GPSR itd.

Pa lep pozdrav
Uporabniški avatar
matjaž

GPSR? :roll:
ali GPRS :D

Albert E.
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Marjan je napisal:
Povem pa iz izkušenj (tečaj radio zvez v Ljubljani) ko mi je kar nekaj gasilcev zagotovilo 100 % delovanje SMS sistema in s tem opravičilo nenošenje pozivnika.(marsikdo opravičuje nenošenje pozivnika z nošenjem mobitela ker danes pač ima mobitel vsak). In to je realna in resnična slika na nekom področju v Sloveniji in moram poedati, da sem imel na tečajih kar nekaj dela, da sem razložil pomakljivosti SMS sistema oziroma nijnost nošenje pozivnika.
Ja, verjamem da jih je po začetnem intuziazmu težko prepričati. Zavedati se moramo, da je prvi in najbolj zanesljiv načnin alarmiranja preko ReCO s pozivniki. Ko bo nastopila TETRA, bo zopet drugače.
Preje sem pozabil povedati, če pošiljaš SMS sporočila z računalnik preko interneta, prvo sporočilo pride hitro, potem pa z nekajurnimi zamiki. To je namerno, ker morajo tudi GSM operaterju nekaj zaslužiti, če pa pošiljaš preko interneta je pa zastonj. Vendar je naš sistem drugačen. Vsa sporočila so plačana, zato so tudi takoj poslana. Je pa preverjeno sistem odpovedal na novo leto ob okrog polnoči in bo tudi vsako leto odpovedal, ker je GSM omrežje takrat taakoooo zasedeno, da sploh zraven ne prideš.
Tukaj pa pridejo v poštev samo pozivniki.
Vsaka stvar ima svoje prednosti in slabosti...

Metod G. :P
Odgovori