UVEDBA IZBIRNEGA PREDMETA

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odg: UVEDBA IZBIRNEGA PREDMETA

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

darko napisal/-a:Zanimivo. Iz predmetnika nisem opazil področja gasilstva, kot je bilo na veliko omenjano.
Ja in ne vem če bodo predmet poučevali naši častniki.
Darko
Evo, tu se bomo lahko izkazali #-o

8. MATERIALNE MOŽNOSTI
Za pouk predmeta varstvo pred nesrecami niso potrebne posebne specializirane ucilnice.
Ucilnice naj bodo opremljene s standardno avdiovizualno opremo, zaželena pa je tudi
racunalniška oprema z možnostjo dostopa do interneta. Zaradi varnosti je priporoceno, da
se ucenci s prakticno uporabo opreme, taktike in tehnike seznanijo v gasilskem domu in
na kraju samem, pri tem pa naj sodelujejo strokovni delavci iz gasilskih in drugih
organizacij, ki so vkljuceni v zašcito in reševanje.

Drugače sem pa na hitro preletel, ampak mi je večkrat v oči padla vojska, kot pa gasilci.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Torej, na današnjem posvetu je bila predstavnica URSZR dovolj jasna, izbirni predmet lahko poučujejo samo pedagogi. Mi lahko delamo samo reklamo :? .
Pa ne za častnike, za uvedbo predmeta.
LP

Janez 8)
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Ja res je Janez in če si slišal teme iz gasilstva obsegajo cca eno sedmino vseh ur.
Razne variante o poučevanju zunanjih odpadejo. Učitelji s tem nabirajo točke.
Darko
Uporabniški avatar
anity

Odgovor Napisal/-a anity »

Pozdravljeni,

sem malo spremljala debato. Pregledala pa sem tudi učni načrt izbirnega predmeta. Tako pa piše, kdo bo lahko ta predmet poučeval:
"Ta predmet lahko v osnovni šoli poucuje tisti, ki izpolnjuje zahteve, dolocene v
Pravilniku o smeri izobrazbe strokovnih delavcev v devetletni osnovni šoli (Uradni list
RS, št. 57/99, 8/01, 64/01, 73/03, 72/07) in pedagoški strokovni delavci šole (pedagogi,
svetovalni delavci …), ki imajo ustrezno gasilsko izobrazbo (najmanj cin gasilec castnik
ali specialnost predavatelja). Vsi morajo opraviti ustrezen program usposabljanja, ki ga
bo pripravila Uprava Republike Slovenije za zašcito in reševanje v sodelovanju z
Gasilsko zvezo Slovenje. Izvajalci si bodo v dodatnem programu izobraževanja pridobili
znanje iz zašcite in reševanja, požarnega varstva ter varstva pred naravnimi in drugimi
nesrecami."
Tako da bodo res poučevali učitelji, ki bodo šli na nekajurni tečaj.. Sem pa mnenja, da bi lahko poučevali tudi gasilci, ki imajo določeno gasilsko izobrazbo (predavatelj), ali pa gasilec, ki zna pritegniti otroke, jim zna zanimivi predstaviti snov.. Je pa res, da se v tem učnem načrtu zelo malo omenja gasilstvo. Škoda.

LGP (lep gasilski pozdrav)
Anity
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

anity napisal/-a:Je pa res, da se v tem učnem načrtu zelo malo omenja gasilstvo. Škoda.

LGP (lep gasilski pozdrav)
Anity
Kot je napisal Darko - sedmina (kako simbolično - sedmina običajno sledi pogrebu - našemu seveda pri tem predmetu). Je še vojska skoraj večkrat omenjena kot gasilci, pa imajo z zaščito in reševanjem bore malo opraviti.

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

anity napisal/-a:,
Sem pa mnenja, da bi lahko poučevali tudi gasilci, ki imajo določeno gasilsko izobrazbo (predavatelj), ali pa gasilec, ki zna pritegniti otroke, jim zna zanimivi predstaviti snov.. Je pa res, da se v tem učnem načrtu zelo malo omenja gasilstvo. Škoda.
Se strinjam, da bi lahko poučevali tudi gasilci, ampak roko na srce, koliko takšnih gasilcev s temi lastnostimi pa premoremo v Sloveinji.??? In koliko je OŠ v Sloveniji ?
Pa tudi če bi se dobro pripravili za tisto sedmino, ki govori o gasilstvu, bi težko našlji ljudi, ki vso tematiko sistema ZIR obvadajo v tej meri, da bi otroci saj pri miru sedeli in poslušali.
Verjamem v učitelje in vem da bodo to speljali, mi pa jim pomagajmo, ko nas bodo obiskali v orodišču. Poglejte v temo VGČ, kjer tečajnik, preprosti gasilec opisuje predavatelja, ki se ni imel kam dati, ker ni obvladal snovi, potem pa je nakladal in nakladal....
Pa ne pozabimo , otroci v osmem in devetem razredu so tako brihtni, da kakega gasilskega generala dajo v žep. :) Pa tudi če predmet obvladamo v nulo , se moramo spustiti nekoliko na njihov nivo in način razmišlanja, to pa je ful zaj... :(

Ostanimo raje pri gasilskih dirkah, ki jih obvladamo najbolje od vsega. #-o
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
anity

Re: UVEDBA IZBIRNEGA PREDMETA

Odgovor Napisal/-a anity »

Ja, res, se strinjam, da bomo morali gasilci pomagati učiteljem, ki bodo ta izbirni predmet poučevali. Če bodo le hoteli našo pomoč:)
Odgovori