PRETOKI V HIDRANTIH

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
napadalec_2
Prispevkov: 63
Pridružen: 24. Oktober 2011, 17:29

PRETOKI V HIDRANTIH

Odgovor Napisal/-a napadalec_2 »

Pozdravljeni! Odločil sem se odpreti zanimivo temo, ki se tiče vseh ki se kakorkoli ukvarjamo/-te s požarno varnostjo, gasilstvom itd. Za začetek si oglejmo aktualni Pravilnik o preizkušanju hidrantnih omrežij - Ur. list RS 22/1995 (ja prav vidite, 1995 piše :) )

https://www.uradni-list.si/1/content?id=14664

V drugem členu je navedeno:

Lastnik, uporabnik ali upravljavec stanovanjskih, poslovnih ter industrijskih objektov (v nadaljnjem besedilu: zavezanec) si mora pred pričetkom uporabe vgrajenega hidrantnega omrežja pridobiti potrdilo o brezhibnem delovanju hidrantnega omrežja (v nadaljnjem besedilu: potrdilo) za:
– novo vgrajena hidrantna omrežja;
– razširitev hidrantnega omrežja;
– spremenjeni ali zamenjani del hidrantnega omrežja.
Zavezanec lahko izvajalca del pooblasti za pridobitev potrdila pred dokončno predajo objekta v uporabo.


Potreben pretok, ki ga mora hidrantna mreža dati je naveden v študiji/zasnovi požarne varnosti (v nadaljevanjue ŠPV), ki se jo mora izdelati kot obvezen načrt pri gradnji objekta (isto velja za načrt arhitekture, strojnih inštalacij, električnih inštalacij itd...). Ta pretok je ponavadi 10 l/s, včasih tudi 15 ali 20 l/s, odvisno od namembnosti, velikosti objekta itd. Da tak objekt dobi uporabno dovoljenje je potrebno izdati potrdilo o brezhibnem delovanju hidrantnega omrežja. Postopek pridobitve potrdila je opisan v Pravilniku o preizkušanju hidrantnih omrežij. Izmeriti oz. izračunati pretok je potrebno, ki ga hidrantna mreža daje. Ta vrednost mora biti enaka ali večja podatku iz študije požarne varnosti. V primeru da vrednost ustreza se potrdilo izda, objekt dobi uporabno dovoljenje, ljudje dobijo delo, lastnik začne služiti, do sem je vse lepo in prav in po vseh predpisih. Hidrantna mreža daje 12l/s, zahteva je 10 l/s.

Pride leto naokrog, potrebno je izvesti ponovni pregled hidrantnega omrežja-opravi se redni tehnični nadzor po 20.členu prej omenjenega pravilnika. Opravita se vizualni pregled in meritev statičnega tlaka. Hidrantno omrežje je brezhibno.

Ker se kraj širi si sosed od prej omenjenega objekta postavi betonarno, ki je velik porabnik vode. Seveda tudi ta objekt potrebuje hidrantno mrežo, ki je povezano na vodovod, enako kot sosedova. Sedaj pa pride do problema. Lastnik betonarne ima dober pretok vode in dober tlak v omrežju, njegovi hidranti so ok. Problem je pa pri sosedu. Betonarna je vzela velik del pretoka in tlaka v omrežju. Pretok je sedaj morda 3 l/s (tega podatka ni potrebno podati), izmerjeni statični tlak 2,5 bar. Preglednik pride k sosedu, in preprosto MORA izdati da je hidrantno omrežje brezhibno, saj pravilnik tako narekuje. Se pravi, GVC 24/50 bi v primeru požara polnili cca, 30 minut, sam objekt pa več ne dosega potrebnega minimalnega pretoka...

Obstaja kakšen somišljenik da je potrebno 20 let star pravilnik spremeniti??
Kjer je sloga, tam je moč, v dobro ljudstva na pomoč!
Uporabniški avatar
gubina
Prispevkov: 789
Pridružen: 29. Oktober 2004, 12:55
Kraj: LJ-okolica

Odg: PRETOKI V HIDRANTIH

Odgovor Napisal/-a gubina »

Vidim , da smo tule malo zaspali, je kar lep čas od tega zapisa pa vseeno, kolikor je meni znano sta po novem vodovodno omrežje in hidrantno omrežje oziroma omrežje za zagotavljanje gasilne vode ločena sistema.Se spomnim časov, ko so bili tako podzemni kot nadzemni hidranti za gasilno vodo enostavno del vodovodne napeljave v naselju, kar je bilo med vikendi zelo opazno, ko so ljudje na veliko prali perilo in vozila.
di-du-di-du
kmhslo
Prispevkov: 278
Pridružen: 3. Junij 2008, 22:22

Re: PRETOKI V HIDRANTIH

Odgovor Napisal/-a kmhslo »

Nwm kako .... ampak pri nas je načelo da se v urbanih delih dela po principu da mora biti za hidrantom vsaj en hišni priključek .
Odgovori