Bomba na gradbišču

Datum 30.6.2005 23:27:46 | Kategorija: Mimogrede


Maribor | 30.6.2005 | Š.Z.

Na gradbišču v okolici Maribora so odkrili neeksplodirano letalsko bombo iz 2. svetovne vojne, ki tehta pol tone.
.
spacer
spacer

Bomba
Bombo je na gradbišču odkril strojnik, ki je izkopaval zemljo (Foto: Jani Dolinšek)

Quote start Delo na gradbišču so začasno prekinili in se bo nadaljevalo po pregledu terena. Quote end
Nekaj po 8. uri zjutraj so delavci na gradbišču pri Vodolah naleteli na rušilno letalsko bombo, ki so jo med 2. svetovno vojno odvrgli ameriški piloti. Delavci so po najdbi 500 kilogramske neeksplodirane bombe nemudoma obvestili regijski center za obveščanje, kjer so aktivirali skupino za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS).

Ekipa strokovnjakov za uničevanje NUS je ocenila, da lahko bombo prepelje na ustrezno mesto za uničenje. Evakuirali so tudi stanovalce dveh najbližjih hiš, policisti pa so zavarovali kraj najdbe.

Številni bombni napadi

Gradbisce v Vodolah
Gradbišče pri Vodolah (Foto: Jani Dolinšek)

To je že sedma podobna najdba v zadnjih petih letih v Mariboru in okolici. V letih 1944 in 1945 so Maribor bombardirali kar 29-krat, je povedal poveljnik regijske enote za varstvo pred NUS Oskar Neuvirt. Bilanca je bila grozljiva - odvrženo je bilo 15.795 različnih rušilnih bomb v skupni teži 4.750 ton.

Zavezniki so bombardirali železniški most, železniške postaje in tovarno motorjev na Teznu. Pri tem so porušili skoraj polovico zgradb v mestu.

Odvoz bombe
Bombo so odpeljali na mesto za uničenje (Foto: Jani Dolinšek)

Vzrok za tako nenatančne zadetke gre iskati v zelo visokem letu letal. Bombniki B-24- liberator so namreč leteli tudi na višini 6.000 metrov in višje, saj so se bali močne nemške protizračne obrambe.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=940