Požari na jugu Francije

Datum 26.7.2004 9:12:12 | Kategorija: EvropaJug Francije, predvsem območje severno in severozahodno od Marseilla, so v soboto zajeli gozdni požari in požari v grmičevju, zaradi katerih so morali v noči na nedeljo evakuirati kakih 2000 prebivalcev kraja Vitrolles nedaleč od Marseilla, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili tamkajšnji gasilci. Vendar pa je ogenj hišam tokrat prizanesel, tako da se je večina ljudi medtem že lahko vrnila na svoje domove. Oblasti domnevajo, da je šlo za nameren požig.

Plamene je še dodatno razpihoval močan veter mistral s hitrostjo do 80 in celo 100 kilometrov na uro, ki pa se je včeraj umiril. V požarih je bilo od sobote uničenih kakih 1000 hektarjev grmičevja in gozdov, zapreti so morali odsek avtoceste Vitrolles-Salon de Provence, s plameni pa se spopada več kot tisoč gasilcev.

Nekaj manjših požarov, ki jih je povzročilo bliskanje in iskrenje daljnovodov, pa je v soboto zvečer zajelo tudi območje Šibeniško-kninske županije, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Gasilci so sicer uspeli do danes zjutraj vse požare pogasiti ali jih vsaj spraviti pod nadzor, za kar je vsaj delno zaslužen tudi dež, so povedali pri hrvaškem centru za obveščanje in gasilsko-operativnem centru.

sta


vir:večer
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=94