Uničujoči požari

Datum 23.6.2005 23:11:35 | Kategorija: Evropa

V Španiji in na Portugalskem je zaradi suše izbruhnila vrsta gozdnih požarov. O začetku "požarne sezone" poročajo tudi iz ZDA.
Gasilni helikopter
Španski gasilci se z ognjenimi zublji borijo že dva dni (Foto: Reuters)

Na jugu Španije je po navedbah okoljevarstvenih oblasti požar sprožila vojska med vajo, zaradi česar so aretirali častnika marincev. Pri kraju Barbate je tako pogorelo 250 hektarjev gozda in grmičevja. V regiji Valencia na vzhodu Španije se gasilci borijo proti ognjenim zubljem, ki so se razširili na 200 hektarjev površine. Gasilci so v zadnjih 48 urah na tem območju že pogasili 26 manjših požarov.

Pri kraju Ponte de Lima na severu Portugalske pa so morali zaradi gozdnega požara evakuirati počitniški kamp. Že v sredo je v neki vasi pri kraju Viseu prebivalstvo zajela panika, ko se je gozdni požar razširil do več hiš. Po poročanju medijev se je več kot deset ljudi zastrupilo z dimom, nek gasilec pa se je poškodoval, ko je v eni od gorečih hiš razneslo plinsko jeklenko.

Požari so zajeli tudi zahod ZDA. V puščavi Mojave na jugu Kalifornije so se plameni razširili na več kot 2200 hektarjev grmičevja in ogrožajo bližnja naselja. Že v sredo je požar uničil sedem hiš v puščavski vasi 170 kilometrov vzhodno od Los Angelesa, danes pa ogenj ogroža še več deset poslopij. Zaradi tega je več sto prebivalcev pobegnilo.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=924