Sveče ob cesti ogrožajo voznike?

Datum 13.5.2005 20:18:40 | Kategorija: Slovenija

 
Trebnje | 13.5.2005 | Olga Šušteršič

Ker naj bi sveče na odseku ceste proti Trebnjem, kjer je pred mesecem v prometni nesreči umrlo osem ljudi, ogrožale prometno varnost, so vzdrževalci ceste odstranili sveče in cvetje, s tem pa razburili svojce umrlih.

.
6043321.jpg Iz 24UR: Odstranili sveče in cvetjeDolžina: 02:20
.
.
spacer
spacer

Marko Polic
Psiholog Marko Polič
Čeprav je razumljivo, da svojci v spomin umrlemu na kraju prometne nesreče prižigajo sveče in polagajo rože, se postavlja vprašanje, kako to vpliva na mimovozeče. "Upanje, da bo koga srečala pamet, ko bo videl to, je precej jalovo, namreč ljudje, ko to vidijo, ponavadi rečejo, tu se je pa nekdo ubil. Ampak to se dogaja drugim ne pa nam. Ker gre dostikrat za kritične odseke cest, je to lahko celo moteče, ker zmoti voznika in imamo lahko še kakšno nesrečo," pravi psiholog Marko Polič s Filozofske fakultete v Ljubljani.

nesreca
Polaganje cvetja in prižiganje sveč ob cesti je z zakonom prepovedano (Foto: POP TV)

Anketa med vozniki je pokazala, da večino od njih takšni opomniki ob cesti ne motijo. Kljub temu pravilnik o vzdrževanju javnih cest določa, da morajo vzdrževalci cest v okviru rednega vzdrževanja odstraniti vse, kar na kakršen koli način odvrača pozornost voznikov in s tem zmanjšuje varnost v prometu. "V posameznem primeru tako preglednik kot policist in inšpektor ocenijo, da gre za nevarno ravnanje. Takrat sledi ukrepanje," pojasnjuje Jurij Kos, glavni prometni inšpektor.

Postavljanje sveč, cvetja in spomenikov ob cesti pa je celo prekršek, saj Zakon o javnih cestah predvideva najmanj 15 tisoč tolarjev kazni. Vendar se ne zgodi pogosto, da bi bil kdo kaznovan, še dodaja Kos.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=841