Za gasilce Mura ni ločnica

Datum 11.5.2005 8:00:00 | Kategorija: Svet


Slovenski in hrvaški gasilci skupaj proslavili god svetega Florjana


Sodelovanje med gasilskim društvom Hotiza v Gasilski zvezi Lendava in Gasilskim društvom Svetega Martina na Muri in Lapšina v Medžimurju na Hrvaškem je bilo svojčas dokaj dejavno, predvsem so se v petdesetih letih prejšnjega stoletja gasilci iz Slovenije in Hrvaške obiskovali, gasili požare, pa čeprav jih je ločila reka Mura.

Nekaj časa so bile vezi med gasilci pretrgane, pred časom pa so gasilci iz PGD Hotiza in PGD Sveti Martin na Muri in PGD Lapšina v Medžimurju na Hrvaškem ponovno vzpostavili vezi. Ob godu svetega Florjana - zavetnika gasilcev - je na Hotizo v goste po dolgem času prišla gasilska delegacija iz PGD Sveti Martin na Muri; skupaj so se udeležili svete maše v cerkvi svetega Petra in Pavla na Hotizi. Za slovenske in hrvaške gasilce je Florjanovo gasilsko mašo daroval župnik župnije Hotiza Vili Kovač. Sodelovanje med gasilci iz Svetega Martina in Lapšine v Medžimurju bo poslej le na kulturnem in športnem področju, kajti za prestop reke Mure z brodom pri Hotizi - tudi zaradi požarov ali vaj - si morajo pridobiti ustrezno dovoljenje ministrstva za zunanje zadeve Slovenije in Hrvaške.

Gasilci iz Hotize in Svetega Martina na Muri v Medžimurju so se udeležili Florjanove gasilske maše.Ko pa bo zgrajen novi most čez Muro med Hotizo in Svetim Martinom na Muri, bo meja manjša ovira, kajti gasilci - ko je treba pomagati - ne poznajo ne meja ne jezika; zavedajo se poslanstva, da je treba človeku pomagati, če ga doleti nesreča. Pričakovati je, da se bodo gasilci iz Medžimurja letos ob 80-letnici ustanovitve PGD Hotiza udeležili velikega gasilskega slavja.
Jože Žerdin
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=836