Letos zelo vroče poletje?

Datum 4.5.2005 14:46:58 | Kategorija: Evropa

Ljubljana - Letošnje poletje se bo začelo prezgodaj in bo izredno vroče, napoveduje profesor z univerze v Firencah in direktor inštituta z biometeorologijo (Ibimet) Giampiero Maracchi. Omenjeni inštitut je postal znan tudi izven italijanskih meja, saj je že v preteklih letih večkrat pravilno napovedal vremenske razmere v jugovzhodni Evropi, poroča zagrebški Jutarnji list.
Le avgust "normalen"
Junij in julij bosta letos zelo vroča, avgust pa bo "normalen", morda z nekaj več padavinami. Kako dolgo bo poletje, je trenutno še težko napovedati, je dejal Maracchi, eden od pionirjev prognostične klimatologije, nove znanstvene veje, ki se ukvarja z dolgoročnim napovedovanjem vremenskih razmer. Po njegovih besedah bi lahko bilo letošnje poletje podobno poletju 2003, ki se ga v večjem delu Evrope spominjamo po visokih temperaturah, ki so mnogokrat dosegle tudi 40 stopinj Celzija, in po več kot 40.000 umrlih zaradi hude vročine.

NASA: najbolj vroče poletje v zadnjih 200 letih
Sicer pa je zelo vroče poletje napovedala tudi ameriška vesoljska agencij NASA. Klimatolog James Hansen, direktor inštituta Goddard, je napovedal, da bo letošnje poletje najbolj vroče v zadnjih 200 letih. Tudi drugi znanstveniki agencije NASA menijo, da bi utegnilo biti letošnje leto sploh najbolj vroče v zgodovini človeštva. Doslej je bilo najbolj vroče leto 1998, sledita pa mu leti 2002 in 2003.(STA)

 vir: www.siol.netNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=823