Kresovanja po Sloveniji

Datum 30.4.2005 12:40:00 | Kategorija: Evropa

Na predvečer praznika dela bodo po celi Sloveniji zagoreli kresovi. Previdnost.....
Kres
Na predvečer praznika dela bodo zagoreli kresovi


Previdnost je mati modrosti ...

V Upravi za zaščito in reševanje organizatorje javnih prireditev ter vse druge, ki nameravajo kuriti kresove, opozarjajo, da morajo pri tem ravnati v skladu s predpisi uredbe o varstvu pred požari v naravnem okolju.

V skladu s to uredbo mora biti kurišče obdano z negorljivimi materiali, kot so pesek, kamni ali opeka, prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi, kurišče pa mora biti tudi dovolj oddaljeno od gozda, dreves in zgradb. Poleg tega morajo biti organizatorji kresov pozorni tudi na to, da je v času kurjenja ob ognju vedno nekdo prisoten, če pa bi kres kurili otroci, mora biti zraven tudi odrasla oseba.

Pri kurjenju se tudi ne sme uporabljati gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim in strupene pline (na primer avtomobilske gume), ob vetrovnem vremenu je treba kurjenje prekiniti, po končanem kurjenju je treba ogenj pogasiti, kurišče pa prekriti s peskom ali zemljo. Nenazadnje pri upravi opozarjajo še na to, da mora biti na javnih prireditvah s kresovanjem organizirana tudi požarna straža, ki jo lahko opravljajo le gasilci.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=815