Testiranje predorov Euro Tap

Datum 27.4.2005 8:41:10 | Kategorija: Evropa

Ljubljana - Letošnje testiranje predorov Euro Tap, v katerega so bili vključeni tudi trije slovenski predori Kastelec, Dekani in Karavanke, je pokazalo, da se varnost v evropskih predorih izboljšuje.
Izmed 49 predorov iz 14 evropskih držav, jih je 41 prejelo oceno zelo dobro, dobro ali zadovoljivo, osem pa oceno zaskrbljujoče ali pomanjkljivo.

Slovenska predora z najvišjo oceno

Slovenska predora Kastelec in Dekani sta bila ocenjena z najvišjo oceno zelo dobro, Karavanke, ki kot enocevni predor ne morejo dobiti najvišje ocene, pa z oceno zadovoljivo, so na današnji novinarski konferenci pojasnili na Avto moto zvezi Slovenije.

"Treba je pohvaliti slovenske upravljalce, ki v novih predorih zagotavljajo visoke varnostne standarde," je dejal predstavnik zveze v evropskem programu za ocenjevanje predorov Euro Tap France Kmetič. To je po pojasnilih zveze še posebej zadovoljivo, saj je imela Slovenija skupaj z Avstrijo na testu tudi že najslabše ocenjeni predor. Gre za ljubeljski predor, ki pa je bil na avstrijski strani že skoraj dokončno obnovljen, posodobitev pa je predvidena tudi na slovenski strani.

Najboljši Avstrijci, najslabši italijanski predori

Na letošnjem testu, ki je v sedemletni zgodovini prvič potekal v okviru Euro Tap, sta prvo mesto zasedla avstrijski predor Ottsdorf pri Micheldorfu na avtocesti A9 med Linzem in Gradcem ter luksemburški predor Markusberg pri Remerscheunu na avtocesti A13 med Petangom in Schengenom, tretje mesto pa je zasedel hrvaški predor Plasina.

Najslabše so se odrezali štirje italijanski predori, saj so kar trije od ocenjevanih prejeli najnižjo oceno, predor Roccaccia na cesti E45 med Perugio in Ceseno pa je zasedel tudi zadnje mesto na lestvici. Italijanski upravljalci so ocenjevalcem letos sicer prvič dovolili obiskati štiri državne predore. (STA)

vir: www.siol.netNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=807