Požar, ki je uničil sedem stanovanj, naj bi povzročil skuter

Datum 27.6.2018 9:05:27 | Kategorija: Slovenija

V požaru stanovanjskega bloka na Planini v Kranju je zagorelo okoli tretje ure zjutraj. Evakuirati so morali 120 ljudi, v požaru pa je bilo poškodovanih sedem stanovanj, trije poslovni prostori ter nekaj vozil. Zagorelo naj bi izven stavbe, ogenj pa se je razširil na stanovanjski blok. Večina stanovalcev se je že vrnilo domov, tisti iz najbolj poškodovanih stanovanj pa so začasno nastanjeni v tamkajšnjem dijaškem domu.

Večina stanovalcev se je že lahko vrnila v svoja stanovanja. Tiste iz najbolj poškodovanih sedmih stanovanj so nastanili v tamkajšnjem dijaškem domu, kjer jim bo zagotovljeno spanje in dva obroka dnevno, dokler bo to potrebno. 

Medtem bo v bloku na Trgu Prešernove brigade potekala sanacija, kjer bo potrebna predvsem prenova fasade in skupnih prostorov. Upravnik bloka je obljubil tudi vso potrebno podporo pri prenovi poškodovanih stanovanj, da se bodo lahko prizadeti čim prej vrnili v svoje domove. 

Kaj se je zgodilo?

Ponoči je nekaj pred 3. uro zjutraj zagorelo v pritličju stanovanjskega bloka na Trgu Prešernove brigade v Kranju. Po klicu očividcev se je takoj odzvala Gasilsko-reševalna služba Kranj. Kot je povedal njen poveljnik Andraž Šifrer, so se na teren takoj odpravile v dežurne enote s štirimi vozili, aktivirali pa so tudi prostovoljne gasilce s Primskovega.

"Ob prihodu na kraj dogodka je bil požar že polno razvit, gorelo je ostrešje lokala pod blokom in ogenj je silil po pročelju bloka navzgor. Takoj smo začeli z gašenjem in evakuacijo prebivalcev bloka," je povedal Šifrer. Pojasnil, da je bila težava v tem, da so ljudje spali in so morali večino stanovalcev zbuditi z zvonjenjem in trkanjem.

Medtem ko so požar lahko pogasili relativno hitro, v približno pol ure, pa jim je evakuacija vzela precej več časa. Težava je bila v tem, da so tisti, ki so zapuščali stanovanja, le-ta zaklenili, zato so morali gasilci, da so se lahko prepričali, da ni kdo ostal v bloku, v približno polovico od 48 stanovanj na silo vlomiti.

Stanovalec Milivoje Rudovič je o evakuaciji povedal: "Na hodniku, ko sva se spuščala dol, je bil dim v bloku tako gost, nisva videla niti stopnic. Morala sva se držati za ograjo."

Pri evakuaciji so pomagali tudi prostovoljni gasilci s Kokrice in Britofa ter policisti. Šifrer je akcijo ocenil kot dobro in učinkovito ter opozoril, da bi se lahko kaj hitro zgodil črn scenarij, kakršnega poznamo denimo iz Londona, saj so bloki navpični ter se ogenj in dim širita navzgor po objektu. Ljudje bi se tako lahko v spanju zastrupili in umrli.

Zagorelo je v pritličju stanovanjskega bloka na Trgu Prešernove brigade v Kranju.
Zagorelo je v pritličju stanovanjskega bloka na Trgu Prešernove brigade v Kranju.FOTO: GRS Kranj

V intervenciji je sodelovalo 30 poklicnih in 20 prostovoljnih gasilcev s skupaj 12 vozili. Iz objekta so evakuirali okoli 120 ljudi, štirje so zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida potrebovali pomoč reševalcev, nihče pa ni bil odpeljan na zdravljenje. Številni stanovalci so zaradi hitre evakuacije ven odšli zgolj v pižamah, zato so jih oskrbeli z odejami.

Dejan Ovijač, sin lastnice frizerskega salona, je povedal, da je poškodovanega veliko: "Strop je odpadel, stoli in mize so zgorele, skratka, velika škoda je nastala."

Ogenj je poleg poslovnih prostorov in stanovanj poškodoval tudi en osebni avtomobil, dve motorni kolesi in kolo z motorjem. Drugo namestitev bodo morali do zaključka sanacije poiskati stanovalci približno sedmih stanovanj, ki so bila v požaru najhuje poškodovana oziroma uničena.

Če ne bi šlo drugače, bi lahko nekatere stanovalce namestili tudi v hotelske sobe oziroma v tržna stanovanja, kar pa bi bilo za občino dražje in bi zahtevalo prerazporeditev sredstev v občinskem proračunu, o čemer bi odločal mestni svet.

Kar se tiče sanacije, ima večina prebivalcev svoja stanovanja na srečo zavarovana, zato je potreben tudi čim prejšnji ogled škode s strani zavarovalničarjev. Po prvih ocenah policije škoda presega 50.000 evrov, sicer pa ugotavljanje povzročene škode in vzroka požara še poteka.

www.24ur.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=7723