Havajski ognjenik: lava gori z modrimi plameni

Datum 24.5.2018 20:34:14 | Kategorija: Svet

Ognjenik Kilauea na Havajih še vedno kaže svojo moč. Po ulici Kahukai se širijo modri plameni. Gre za redek pojav, pri katerem nastajajo plameni, ki se pojavijo, ker vroča lava pod seboj pokoplje rastline in drevesa, pri čemer nastaja plin metan, ki ob segrevanju eksplodira.

Znanstveniki so na Havajih na fotografije in posnetke ujeli redek pojav modrih plamenov, ki se širijo po ulicah, medtem ko ognjenik Kilauea v ozadju bruha lavo. Modri plameni nastanejo, ko vroča lava preplavi rastline, pri čemer se kot stranski produkt goreče vegetacije sprošča plin metan, ki se skladišči v podzemnih razpokah in pri segrevanju eksplodira, poroča The Guardian.

Modri plameni nastanejo, ko vroča lava preplavi rastline, pri čemer se kot stranski produkt goreče vegetacije sprošča plin metan, ki se skladišči v podzemnih razpokah in pri segrevanju eksplodira.
Modri plameni nastanejo, ko vroča lava preplavi rastline, pri čemer se kot stranski produkt goreče vegetacije sprošča plin metan, ki se skladišči v podzemnih razpokah in pri segrevanju eksplodira.FOTO: AP

Gre za zelo dramatičen dogodek

Ameriški znanstvenik Jim Kauahikaua je tamkajšnjim medijem povedal, da gre za zelo dramatičen dogodek, ki mu je bil v svoji karieri priča le enkrat.

Havajske oblasti so od 3. maja evakuirale že skoraj 2.000 ljudi na območju izbruha ognjenika. Izbruh je do sedaj uničil 50 stavb. Ena oseba je bila resneje poškodovana, ker jo je zadel leteč kos lave.
vir in video: www.24ur.com
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=7715