GIS - gasilski informacijski sistem

Datum 9.9.2015 23:48:19 | Kategorija: Slovenija

GIS - gasilski informacijski sistem.
Sem gasilec v PGD Šmartno pri Litiji in sem za naše območje začel izdelovati GIS. Zadeva se je razširila na GZ in sedaj tudi še nekaj drugih GZ. 
GIS temelji na tem, da bi v sistem vnesli hidrante, vozila, postavitvene površine za MB, postavitvene površine za AL, opombe v primeru intervencij, ... in bi nam sistem potem služil za podporo.
 Za vse te sloje, se da poljubno urejati podatke, ki bi jih radi imeli za določen sloj in zato bi bil sistem uporaben, saj je 100% prilagodljiv, dostopen z vsakim pametnim telefonom in dobra podpora vodji intervencije.
Poleg tega, da bi imeli tako v sistemu večino podatkov, ki jih gasilci rabimo, ima geopedia tudi že sloje z vsemi hišnimi številkami in naslovi, podatke o sončnih elektrarnah, zdravstveni domovi, bolnišnice, helioporti in pristajalne površine za helikopterje, ...
Naj vam predstavim, kako sem si zamislil sistem.
V geopedii je zaradi velikega števila točk možno pogledati samo tiste, ki jih potrebujemo (npr. potrebujemo najbližje cisterne, označimo GVC... in nam na zemljevidu pokaže kje se nahajajo in podatke o njih). Z vsemi sloji se da podobno urejati.
Pa še nekaj primerov:
Na tem printscreenu vidite več različnih točk. Hidranti so rdeči (nadtalni) in zeleni (podtalni). Podatki o hidrantu pišejo na levi strani. Lahko se doda še npr. sliko ali kaj podobnega.
Primer vnešene postavitvene površine za MB. Isto se lahko doda slika, ...
Opombe v primeru intervencije se nanašajo na požarne načrte. Najbolj pomembne informacije se lahko tako dodajo v sistem. Poleg tega bi se v tem primeru lahko dodali skeni požarnih načrtov, vendar bi bile te informacije res zasebnega statusa, to pomeni, da bi videl tiste, ki si jih vnesel oz. ti dajo drugi dostop do njih.
Še primer vnešenega vozila v sistem. Dodana je tudi fotografija. Vnešena vozila se da tudi iskati s pomočjo kriterijev (npr. ali potrebujemo GVGP-je ali GVC-je ... vsak tip vozila je možno dodati).
V primeru, da imate kakšna vprašanja o sistemu, ali bi se radi priključili. Vsa vprašanja lahko na peter.kracan91@gmail.com
Za vnos podatkov je najlažje, če je zadeva urejena v excelu, kjer se da koordinate hidrantov hitro in natančno vnesti. Ponavadi imajo komunalna podjetja koordinate za hidrante, gasilci imamo pa tlake. 
Tudi podatke o hidrantih, vozilih, .... lahko posredujete na peter.kracan91@gmail.com
Kakršnekoli predloge, dodatne ideje, popravke ali kaj podobnega bom vzel na znanje in jih poskušal urediti.
Lepo Vas pozdravljam, Peter Kračan (PGD Šmartno pri Litiji)
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=7540