http://www.24ur.com/ekskluziv/zanimivosti/video-kako-z-zvocnimi-valovi-pogasiti-pozar.html

Datum 28.3.2015 16:14:26 | Kategorija: Svet

Mlada študenta tik pred diplomo – 23-letni Robertson in 28-letni Tran – sta izumila aparat za gašenje ognja s pomočjo zvočnih valov. Čeprav so bili njuni kolegi in profesorji do projekta skeptični, sta mladeniča vztrajala. Oba imata že zagotovljeno redno delo.

Splet je preplavil posnetek dveh študentov elektroinženirstva, ki sta izumila aparat za gašenje ognja s pomočjo zvočnih valov. Projekt sta speljala na Univerzi George Mason v ameriški zvezni državi Virginija. Na napravi sta delala eno leto, v projekt pa sta vložila 600 ameriških dolarjev.

Naprava s pomočjo zvočnih valov pogasi plamen le v nekaj sekundah, kar je tudi razvidno iz posnetka.

Seth Robertson in Viet Tran sta požela veliko pozornosti ameriških medijev, ki so njuno zgodbo o inovativnosti in uspehu z veseljem objavili. Poudarjajo, da sta omenjena ustvarila nekaj izredno uporabnega.

23-letni Robertson in 28-letni Tran sta sicer dejala, da sta dolga iskala pravo frekvenco, ki lahko pogasi ognjene zublje. Čeprav so nekateri njihovi kolegi in profesorji bili več kot očitno skeptični do projekta, sta vztrajala. In to se jima je obrestovalo.

Najprej sta si zamislila, da bi napravo uporabljali le pri manjših kuhinjskih požarih ali pa morda pri požarih na vesoljskih plovilih, a so ju kontaktirali lokalni gasilci, ki so pokazali izredno zanimanje za njun izum. Prosili so ju, če lahko tudi sami testirajo omenjeno napravo, in sicer pri večjem požaru v stavbi.

Robertson in Tran sta z napravo želela ponuditi alternativo gasilnim aparatom, ki vsebujejo kemikalije, in uporabi vode pri gašenju večjih požarov.

Oba bosta kmalu diplomirala, imata pa že zagotovljene dobre službe. Robertson je že delal za ameriško obrambno ministrstvo, ponudili pa so mu delovno mesto v zračnih silah. Tran pa je bil na praksi v podjetju, ki se ukvarja z izdelavo vesoljskih plovil, vodstvo pa mu je obljubilo, da ga zaposlijo nemudoma po opravljeni diplomi.

Kako deluje naprava, si poglejte v spodnjem posnetku:http://www.24ur.com/ekskluziv/zanimivosti/video-kako-z-zvocnimi-valovi-pogasiti-pozar.html
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=7512