Silovit potres v Indijskem oceanu

Datum 28.3.2005 20:11:26 | Kategorija: Svet

28. 3. (STA) - Močan potres v Indijskem oceanu je sprožil preplah in povzročil izpade električne energije na indonezijskem otoku Sumatra. Po navedbah indonezijske meteorološke in geofizične službe je do potresa prišlo okoli 23.15 po lokalnem času (16.15 po srednjeevropskem) na območju med krajema Padang in Medan na Sumatri, tresenje pa je bilo čutiti kake tri minute.

Po navedbah britanske televizije Sky News je pacifiški center za obveščanje pred tsunamiji izdal opozorilo oblastem, naj evakuirajo obale na območju okoli 1000 kilometrov okoli žarišča potresa.

Glede moči potresa obstajajo različni podatki. Po navedbah ameriškega geološkega inštituta v Los Angelesu je šlo za potres z močjo 8,2 stopnje po Richterjevi lestvici. Njegovo žarišče je bilo po navedbah tega inštituta 30 kilometrov pod gladino morja 205 kilometrov zahodno od kraja Sibolga in 245 kilometrov jugozahodno od mesta Medan. 

Japonska tiskovna agencija Kjodo pa je poročala o potresu z močjo 8,5 stopnje po Richterjevi lestvici. Prav tako je navedla, da so po potresu v sprožili opozorilo pred nevarnostjo popotresnih valov. 

Potres so čutili tudi na zahodni obali Malezije; več tisoč ljudi je zbežalo iz višjih stavb in hotelov. 

V Indijskem oceanu je 26. decembra lani prišlo do katastrofalnega potresa z močjo okoli 9. stopnje po Richterjevi lestvici, ki je sprožil uničujoče tsunamije. Ti so največje razdejanje povzročili ravno na indonezijski Sumatri, ogromna škoda pa je bila povzročena tudi na Tajskem, Šrilanki, v Indiji, Maleziji, Mjanmaru in Bangladešu. Umrlo je več kot 174.000 ljudi, 106.000 je še vedno pogrešanih. Brez strehe nad glavo je ostalo več kot 1,5 milijona ljudi.

vir: www.planet.si

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=750