Odpihnilo del teksaške rafinerije

Datum 24.3.2005 7:52:35 | Kategorija: Slovenija

Teksas – V teksaški rafineriji, tretji največji v ZDA, ki je sicer last britanske družbe BP, je v sredo odjeknila huda eksplozija, ki je zahtevala življenja najmanj 14 ljudi, čez 70 pa je ranjenih. Deli rafinerije, ki proizvede tri odstotke vse nafte v ZDA, so spremenjeni v ruševine in pepel.

 Na terenu policija in preiskovalci skušajo odkriti vzrok za incident, pri čemer so možnost, da je šlo za teroristični napad, že bolj ali manj izključili. Probleme z varnostjo je imela namreč rafinerija že v preteklosti; pred letom dni so jo morali evakuirati po eksploziji, ki je povzročila za 63 tisoč dolarjev škode.

Eksplozija je na zahodnem delu rafinerije, ki se razprostira na skorajda 500 kvadratnih metrih, je odjeknila ob 13.30 po lokalnem času. V njej je zaposlenih približno 2000 ljudi, ki na dan proizvede približno 450 tisoč sodčkov surove nafte. “To je žalosten dan za BP,” je dejal tamkajšnji direktor BP, Don Parus.

Eden tamkajšnjih prebivalcev, Mike Martin, je povedal, da je šlo za zares “zelo glasno eksplozijo, ki je spominjala na pok ob prebitju zvočnega zidu”. “S sten so popadale vse slike in obešeni predmeti. Bilo je naravnost strašljivo,” je dejal Martin, ki ga je pok pregnal iz postelje. 62-letna Judith Mantell pa je povedala, da je sila eksplozije prevrnila njeno vozilo, parkirano na dvorišču njenega domu, ki je od rafinerije oddaljen kar osem kilometrov.
  
vir:delo

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=748