Libija zaradi požara v skladiščih za gorivo zaprosila za mednarodno pomoč

Datum 28.7.2014 18:33:41 | Kategorija: Svet

Potem ko je v boju med rivalskimi milicami za mednarodno letališče v Tripoliju raketa zadela skladišče za gorivo in zanetila ogenj, je zdaj zagorelo še drugo takšno skladišče. Libija, ki svari pred humanitarno in okoljsko katastrofo, je zaprosila za mednarodno pomoč pri gašenju požara.
Skladišči, ki sta v lasti naftnega in plinskega podjetja Brega, ležita ob cesti, ki vodi na tripolijsko letališče, po podatkih libijskega državnega naftnega podjetja pa je v njiju shranjenih skupno več kot 90 milijonov litrov goriva.

"Situacija je zelo nevarna, potem ko je izbruhnil še drug požar v drugem skladišču za gorivo," je sporočila vlada in posvarila pred "katastrofo z nepredstavljivimi posledicami".

Oblasti so že začele z evakuacijo prebivalcev na območjih, ki ležijo v krogu petih kilometrov od prizorišč, medtem ko gasilce pri gašenju močno ovirajo spopadi. Vlada je zato v izjavi upornike pozvala, naj z bojevanjem nemudoma prenehajo.

Siloviti spopadi med islamistično milico iz mesta Misrata in oboroženo skupino iz mesta Zintan, ki letališče nadzoruje vse od padca libijskega voditelja Moamerja Gadafija leta 2011, potekajo že od 13. julija. Zaradi spopadov je nastala ogromna škoda, samo v zadnjem tednu je umrlo 97 ljudi. Letališče sicer ne obratuje.

http://www.24ur.com/novice/svet/libija-zaradi-pozara-v-skladiscih-za-gorivo-zaprosila-za-mednarodno-pomoc.htmlNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=7425