Krški gasilci dobili najsodobnejšo lestev

Datum 13.3.2014 23:13:58 | Kategorija: Slovenija

Poklicna gasilska enota v Krškem se lahko pohvali, da ima najnovejšo gasilsko lestev, ki omogoča reševanje, gašenje in vrsto drugih akcij na višinah. Z njo so nadomestili 33 let staro zglobno ploščad.

Poklicna gasilska enota iz Krškega je imela od ustanovitve leta 1980 v uporabi posebno gasilsko vozilo bronto sky lift, ki ga je kupila krška nuklearka in ki je omogočalo tudi reševanje in gašenje z višine. Seveda je to zdaj tehnično in tehnološko zastarelo in ni več kos sodobnim zahtevam za opravljanje gasilske službe. Stanislav Dvoršek, vodja operative PGE Krško, pravi, da po 33 letih uporabe njihova zglobna ploščad, ki je ena najstarejših tovrstnih še delujočih naprav v Sloveniji, še ni za staro šaro: "Bronto sky lift je še vedno uporaben, mi ga vzdržujemo, ima vse licence, tako da je z njim še vedno mogoče delati. Dal je kar precej skozi, kot pravimo, tudi intervencijskih zadev. Najbolj se spomnim, ko je gorel podajalni trak v tovarni celuloze in papirja in ko je gorelo na strehah kalorične centrale, takrat brez njega ne bi mogli rešiti situacije."

Ker z Brežičani niso našli dogovora, da bi krški poklicni gasilci uporabljali njihovo pet let staro 32 metrov dolgo lestev, so se odločili za nakup svoje. O njej so razmišljali več kot deset let, lani novembra pa so le podpisali pogodbo in se odločili za reševalno vozilo metz rosenbauer, ki omogoča vrsto opravil, od gašenja do zahtevnega tehničnega reševanja. Dobro leto staro vozilo, ki so ga kot demonstracijsko predstavljali po Evropi in je imelo le 149 ur delovanja, je stalo z davkom 578.000 evrov, kar je tretjina običajne cene. Zanj so kar 90 % prispevali poklicni gasilci sami, in to brez kredita, 10 % pa je dodala še krška občina.

Nova lestev je postavljena v le 55 sekundah, za stari sky lift so potrebovali dobrih 5 minut. Z novo lestvijo lahko rešujejo na višini do 32 metrov, pa tudi pod stojno površino in čez ovire, saj je zgornji del preklopen. Joško Žvar, direktor JZ Poklicne gasilske enote Krško, se ob tem pohvali: "Imamo trenutno najmodernejšo avtolestev v Sloveniji. Namenjena je reševanju z višin, predvsem posredovanju, gašenju na višinah, možnosti evakuacije, reševanju tako na Savi kot na jezerih, ker je s to lestvijo mogoče posredovanje 15 metrov pod nivojem zemljišča, lahko pa se uporabi tudi kot manjši pontonski most."

Za uporabo te lestve je zdaj usposobljenih že vseh 53 poklicnih gasilcev, usposabljanje ekipe je bilo vključeno v ceno nakupa. Gasilci so nad novo pridobitvijo navdušeni, saj omogoča vrsto posegov, o katerih so doslej lahko le sanjali. Želijo si seveda, da bi jo morali čim manjkrat uporabiti. Sicer pa so v krški Poklicni gasilski enoti pripravili 10-letni načrt razvoja, ki med drugim predvideva, da bodo v tem času obnovili svoj vozni park in kupili kar osem novih gasilskih vozil.

http://www.rtvslo.si/lokalne-novice/krski-gasilci-dobili-najsodobnejso-lestev/331977

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=7367