Poplave: Gasilci rešili tri ljudi

Datum 24.11.2013 12:58:07 | Kategorija: Slovenija

Obilne padavine in narasle reke so ponoči predvsem v vzhodni polovici države povzročale številne nevšečnosti. Zalilo je več kleti, sprožilo se je nekaj plazov, več cest je zaprtih.

http://www.rtvslo.si/okolje/poplavljene-ceste-zalite-kleti-gasilci-iz-vode-resili-tri-ljudi/323340
Ponekod je promet zaradi poplavljenih cestišč ali podrtih dreves še vedno oviran, ponoči se je zgodilo več prometnih nesreč, a na srečo nihče izmed udeležencev ni huje poškodovan.

V naselju Pečke v občini Makole so gasilci reševali občana iz poplavljene hiše, v Štorah pa so iz Voglajne rešili moškega, ki je zdrsnil v reko. V kraju Bele Vode v občini Šoštanj je občan padel približno pet metrov globoko v potok in si zlomil nogo.

Zapore cest zaradi poplavljenega cestišča:

- Zameško-Kostanjevica na Krki, pri Malencah;
- Poljčane-Majšperk, med Pečkami in Makolami;
- Poljčane-Podplat, pri Lovniku;
- Mokronog-Boštanj, pri odcepu za Krmelj;
- Laško-Breze-Šentjur, v Laškem na Trubarjevem nabrežju pri podvozu pod železniško progo;
- mejni prehod Imeno;
- Bizeljsko-Orešje, maloobmejni prehod Orešje.

Na agenciji za okolje pojasnjujejo, da se vodotoki v zgornjem toku večinoma že umirjajo, še vedno pa poplavljajo Dravinja, Rogatnica, Mestinjščica, Sotla, Voglajna, Savinja v spodnjem toku, manjše reke na območju Posavja in Posotelja ter nekateri manjši vodotoki z izviri na Pohorju. Reke v Slovenskih Goricah in v Prekmurju še naraščajo, zato vremenoslovci opozarjajo na možnost manjših razlitij ob strugah. Dravinja in Sotla poplavljata na širšem območju, še pojasnjujejo.

V severovzhodni in jugovzhodni Sloveniji so še mogoče padavine, zato se bodo poplavljene površine na teh območjih ohranjale. Lokalno se lahko tudi znova razlivajo manjši vodotoki.

Mura narašča
Po podatkih Oddelka za hidrološko napoved ARSO je reka Mura presegla opozorilno vrednost pretoka 600 m3/s pri Gornji Radgoni in se začela razlivati znotraj protipoplavnih nasipov. Naraščala bo še do večera in bo po trenutnih ocenah dosegla največji pretok okrog 900 m3/s.
Ste v svoj fotografski objektiv ujeli posledice močnega deževja? Pomagajte nam pri poročanju, pošljite svoje fotografije na lokalno@rtvslo.si.

Krka v Kostanjevici dosegla severni del otoka, a se že umirja
Krka, ki se je začela razlivati že v soboto, bo še naraščala predvidoma do nedelje dopoldne, sredi dneva se bo njen pretok v spodnjem toku ustalil pri okoli 340 m3/s, poplavljene površine ob Krki pa se bodo še povečale.

V Kostanjevici na Krki je voda dosegla severni del otoka in se razlila na cesto pri cerkvi sv. Jakoba. Kakšne opaznejše škode s tem ni povzročila. Pri kostanjeviški civilni zaščiti pričakujejo, da bo nekaj ur še naraščala, se približno sredi dneva umirila in proti večeru začela upadati. Tudi v občini Šentjernej se je razlila po obrežnih travnikih in lokah oz. na območju svojih običajnih razlivnih površin, objektov in naselij pa ni dosegla, piše STA.

Sava v spodnjem toku še rase
V ponedeljek zjutraj bo močneje povečan pretok Save v spodnjem toku, ki bo predvidoma dosegel opozorilni pretok in znašal okoli 1700 m3/s.

Spodaj si lahko ogledate fotografije Dravinje, ki poplavlja v Makolah. Foto: Saška Jazbec/TV Maribor

T. K. B.Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=7290