Na Ljubljanskem gradu več eksplozij, a le za vajo

Datum 10.11.2013 13:16:58 | Kategorija: Slovenija

Na najbolj priljubljeni turistični točki v Ljubljani poteka vaja, katere scenarij je za Slovenijo precej nenavaden. Predvideva namreč, da so grad napadli teroristi, ranjenih pa je več ljudi.
Na Ljubljanskem gradu se je ob 8. uri začela vaja evakuacije, gašenja in reševanja. Scenarij vaje predvideva teroristični napad na grad, in sicer da je skupina skrajnežev na več mest postavila eksploziv, ki se aktivira v časovnih presledkih. Zaradi eksplozije pride do požarov in poškodb ljudi, so pojasnili v javnem zavodu Ljubljanski grad.

Zapisali so, da je Ljubljanski grad najbolj obiskana turistična točka v prestolnici, zato je še posebej pomembno, da v čim bolj realnem okolju preverijo pripravljenost za izvedbo evakuacije zaposlenih in obiskovalcev v primeru požara ali druge nesreče.

Med vajo, ki bo trajala do 10. ure, bodo prikazali reševanje z višine s pomočjo vrvne tehnike, reševanje po lestvi, gašenje požara in preiskovanje prostorov. Scenarij med drugim predvideva tudi, da je na nekaterih delih gradu zaradi požarov evakuacija onemogočena ter da nekaj oseb ostane ujetih. Vaje se bo predvidoma udeležilo 60 gasilcev, med njimi tudi Gasilska brigada Ljubljana, so sporočili z Ljubljanskega gradu.

Vodja službe za tehnične zadeve na Ljubljanskem gradu Stane Miklavec je povedal, da na gradu usposobljenost reševanja in evakuacije preverjajo enkrat letno, kar je opredeljeno tudi v njihovi strategiji. Po njegovih besedah se na gradu sestajajo tudi različne delegacije in ministrstva, zato morajo še posebej poskrbeti, da sta reševanje in evakuacija pod nadzorom ter da so za to usposobljeni.

Vaje v takšnem obsegu do sedaj po besedah Miklavca še niso izvedli. Enkrat letno se zberejo z namenom predstavitve točk zbiranja in evakuacijskih poti, vaje reševanja pa izvajajo tudi na tirni vzpenjači, ki vozi na grad. Povedal je, da sta Gasilsko društvo Ljubljana mesto in Gasilska brigada Ljubljana za reševanje z vzpenjače zelo dobro usposobljena.
VIR: 24ur
http://www.24ur.com/novice/slovenija/na-ljubljanskem-gradu-vec-eksplozij-a-le-za-vajo.htmlNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=7276