Vremenoslovci svarijo pred močnimi nalivi

Datum 24.8.2013 13:01:10 | Kategorija: Slovenija

Ponoči je meteorna voda zalivala prostore, veter je razkril streho, zaradi udara strele pa je zagorela stanovanjska hiša. ARSO opozarja na močno deževje, zaradi katerega lahko hitro in izdatno narastejo zlasti manjši potoki in hudourniki.

Po podatkih Agencije za okolje (ARSO) bo v nedeljo Slovenijo zajel vpliv vremenske fronte. Tako lahko v zahodni in deloma tudi v severni in osrednji Sloveniji pričakujemo dokaj močno deževje s pogostimi nevihtami in nalivi.

V nedeljo bo nad severnim Sredozemljem nastalo ciklonsko območje, vremenska fronta pa bo tekom dneva vse bolj vplivala na vreme pri nas. "Tako pričakujemo dokaj močno deževje s pogostimi nevihtami in nalivi, predvsem v zahodni in deloma tudi v osrednji in severni Sloveniji," je dejal Brane Gregorčič iz Agencije RS za okolje (Arso).

Največjo količino padavin po Gregorčičevih besedah pričakujejo od nedelje zjutraj do noči na ponedeljek. Padlo bo od 50 do 100, krajevno pa tudi nad 100 litrov dežja na kvadratni meter v manj kot 24 urah.

Možna razlivanja

Ker bodo ob nevihtah tudi močni in ponekod dolgotrajnejši nalivi, na Arsu opozarjajo na povečano možnost porasta nekaterih potokov in hudournikov predvsem na območjih zahodne, severozahodne in severne Slovenije. Ob tem so možna tudi razlivanja ob vodotokih.

V nedeljo sredi dneva bo ob slovenski obali povišano plimovanje morja.

V gorah bo snežilo

Temperature bodo v nedeljo čez dan v večjem delu Slovenije po navedbah Gregorčiča ostale malo pod 20 stopinj Celzija, torej ne bo močne ohladitve. V gorah bo deževalo, meja sneženja pa bo nad najvišjimi vrhovi gora.

Vreme bo nestanovitno tudi v prvi polovici prihodnjega tedna. Občasno bodo še krajevne padavine, tudi kakšna nevihta, vmes bodo pa tudi suha obdobja, je še dodal Gregorčič.

Težave že ponoči

Nočno deževje je po državi že danes povzročilo nemalo preglavic. Meteorna voda je okoli pol tretje ure ponoči na Ljubljanski cesti na Rakeku v občini Cerknica zalila pritlične prostore. Posredovati so morali gasilci.

Voda je ravno tako zalila stanovanje na Jarmovcu v občini Dramlje, piše na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Močan veter

V Slovenj Gradcu, na Starem trgu, je veter razkril del ostrešja stanovanjske hiše.

Zagorelo zaradi udara strele

Zaradi udara strele pa je malo pred tretjo uro zagorela stanovanjska hiša na Grlavi v občini Ljutomer. Gasilci so pogasili požar elektro omarice na hodniku in v spalnici, nato pa prezračili in pregledali stanovanje.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=7207