Zaradi vročine številni požari v naravi

Datum 3.8.2013 20:12:38 | Kategorija: Evropa

Urad za zaščito in reševanje poroča o številnih požarih na prostem, ki so največkrat posledica vročega in suhega vremena. Na Primorskem še vedno velja velika ogroženost naravnega okolja in prepoved kurjenja v naravi.


V naselju Slaptinci, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, je gorelo strnišče. Požar, v katerem je zgorel poldrugi hektar strnišča, so pogasili gasilci PGD Slaptinci, Stara Gora in Sveti Jurij ob Ščavnici. V bližini naselja Mala Ligojna, v občini Vrhnika, je gorel manjši kup lesenih odpadkov, gasilci pa so pogasili tudi približno 50 kvadratnih metrov goreče trave pri naselju Dolge Njive v občini Vrhnika.

Požar nad Renčami

Požar nad Renčami (Foto: Bralka Neva)

Zagorelo je tudi ob železniški progi, 200 metrov od železniške postaje Prestranek proti Pivki ter ob progi od Ravbarkomande do Prestranka. V Ilirski Bistrici se je vžgal kontejner, zagorela pa je tudi trava za hišo, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje. Okrog 14.30 je občan opazil požar tudi nad krajem Renče v občini Renče – Vogrsko.

V Postojni je zagorelo v bližini postojnske komunalne deponije. Zagorelo je tudi ob železniški progi med Prestrankom in Pivko v občini Pivka. Gasilci PGD Pivka, Košana in Slavina so požar pogasili. Pogorelo je okoli 3 hektare trave in podrasti. V kraju Bač v občini Ilirska Bistrica je gorel plevel na njivi. Gasilci PGD Knežak so požar pogasili in okolico dodatno zalili z vodo.

Še vedno velja opozorilo, da je predvsem na Primorskem zaradi suše in visokih temperatur velika nevarnost požarov v naravi. Prav tako še vedno velja velika požarna ogroženost naravnega okolja na območju občin: Koper, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba. Od konca julija je tako v naravnem okolju prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Inšpektorat RS za kmetijstvo in okolje ter Policija bodo v času razglašene požarne ogroženosti naravnega okolja izvajale poostren nadzor.

www.24ur.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=7187