Na območju Krškega toča stolkla pridelek

Datum 24.7.2013 22:29:47 | Kategorija: Slovenija

Slovenijo so zajele nevihte in kratkotrajni nalivi. Ponekod je padala tudi toča. Na Primorskem so medtem zaznali presežene vrednosti ozona, prav tako predvsem za Primorce velja opozorilo pred požari v naravi.
V številnih slovenskih krajih se je sonce skrilo za oblake, popoldne pa so zaznamovale krajevne nevihte. Ponekod je padala tudi toča. V zgornji fotogaleriji si lahko ogledate, kako so bila tla videti po neurju v okolici Krškega.

Na Agenciji RS za okolje so sicer izdali dve opozorili. Prvo se nanaša na preseženo opozorilno vrednost ozona na merilnem mestu Otlica v Trnovskem gozdu. Tam je koncentracija ozona danes ob 13. uri presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3.

Visoke koncentracije ozona dražijo sluznico in dihala, zato naj ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja.
Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. To pomeni, da so koncentracije ozona previsoke v višjih predelih Primorske.

"Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo preseženo opozorilno vrednost koncentracije ozona še vse popoldne, v poznih večernih urah pa naj bi koncentracija padla," so sporočili z Arsa in dodali, da lahko tudi v naslednjih dneh pričakujemo povišane koncentracije ozona.

Drugo opozorilo pa svari pred požari v naravi. Predvsem na Primorskem je namreč zaradi suše in visokih temperatur nevarnost požarov velika.

V prihodnjih dneh se ekstremno visoke temperature ne obetajo le Sloveniji, ampak se bodo v vročini "topili" tudi drugje po Evropi. V Avstriji bi konec tedna utegnili nameriti celo rekordnih 40 stopinj Celzija. Podobno bo v Nemčiji, peklensko vroče pa je tudi na Balkanu. 
 Več o vremenu na vreme.24ur.com.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=7169