INTERVJU: Gasilec Andrej Mrak postal slovenski junak

Datum 10.7.2013 18:15:12 | Kategorija: Slovenija

Andrej Mrak, prostovoljni gasilec iz Idrije, je v nedeljo, ko se je znašel na prizorišču prometne nesreče, požrtvovalno rešil dve človeški življenji
V nedeljo se je v Luciji pri Portorožu zgodila huda prometna nesreča, v kateri je zgorelo več osebnih avtomobilov. Da ni bil nihče huje poškodovan, pa je poskrbel kar eden izmed voznikov, ki se je po spletu naključij znašel na kraju nesreče. Zdaj se je izkazalo, da Andrej Mrak ni bil običajen turist, ampak prostovoljni gasilec iz Idrije, ki je usposobljen za reševanje v prometnih nesrečah.

37-letni prostovoljni gasilec se je v nedeljo popoldne z avtomobilom znašel v stoječi koloni. Ko se je malo pred njim zgodila nesreča, je pograbil gasilni aparat in stekel do gorečih avtomobilov. "Vse v ognju, kje so ljudje, kaj se da rešiti - to je bilo prvo vprašanje, ki sem ga imel," se spominja.

V natikačih in kratkih hlačah je na gorečem kombiju razbil steklo, izvlekel dva potnika in ju rešil gotove smrti v plamenih, pri čemer se je tudi rahlo poškodoval: "Porezal sem si roko, na stopalih imam nekaj šivov, nič hudega."

Mrak je že 30 let član gasilskega društva v Idriji, med prostovoljne gasilce je stopil v prvem razredu osnovne šole. Poslanstvu gasilca reševalca je zvest na vsakem koraku. "Res je dober občutek, da si, ne da bi ogrožal sebe, naredil to, kar je bilo treba narediti tisti trenutek," pojasnjuje. Odzval se je hitro, učinkovito in strokovno. Poklicni gasilci in reševalci so prišli na pomoč pozneje.

Objava njegove zgodbe mu je v domačem kraju prinesla kar nekaj popularnosti. "Do te mere, da mi je že malo nerodno," še pravi.
Vir: http://www.rtvslo.si/lokalne-novice/v-natikacih-iz-ognja-resil-dva-potnika-andrej-mrak-postal-slovenski-junak/312782Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=7144