Pred strupom umaknili 6000 ljudi

Datum 8.3.2005 8:11:00 | Kategorija: Svet

Salt Lake City – Iz vagona nekega vlaka, parkiranega na železniški postaji v bližini mesta Salt Lake City je v nedeljo dopoldne po lokalnem času začel nenadzorovano uhajati strupena tekočina, zaradi česar so za nekaj več kot pet ur evakuirali približno 6000 tamkajšnjih prebivalcev.


Uhajanje strupene snovi so ugotovili šele po petnajstih urah, zaenkrat pa strokovnjaki na terenu še vedno niso ugotovili, za katero strupeno snov dejansko gre. Uradniki so bili zaradi tega, ker jim na začetku nihče ni uspel priskrbeti informacije, kaj dejansko je v vagonu, zelo jezni, kasneje pa še bolj, saj so se njihove ugotovitve razlikovale od tistega, kar je pisalo na tovornem listu. Po mnenju strokovnjakov so bile v vagonu nitratne, žveplene in fluoridne kisline, po navedbah družbe, ki je snovi prevažala, pa naj bi šlo za kisline z zelo nizko, nenevarno koncentracijo. Ravno od koncentracije pa je odvisno, kako velika škoda je nastala. Iz tankerja je namreč izteklo skoraj 19 tisoč litrov omenjene snovi.

Uhajajočo snov so nalovili v začasne tankerje, kmalu potem pa so ljudem dovolili, da se vrnejo na svoje domove. Po besedah strokovnjaka na terenu je bila evakuacija nujna zaradi strupenih hlapov, ki so se sprostili ob tem, ko je tekočina začela iztekati iz puščajočega tankerja.

Evakuirane ljudi so odpeljali v začasne domove, ki jih ima za podobne situacije pripravljene tamkajšnja cerkvena skupnost, vendar se jih je večina namestila pri svojih sorodnikih in prijateljih.Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=709