Zračni reševalci pogosto počasnejši od cestnih

Datum 5.3.2005 22:15:36 | Kategorija: Svet

SAN DIEGO -- Glede na poročilo v četrtkovi izdaji časnika Wall Street Journal, so zračni reševalci pogosto počasnejši in bolj nevarni kot tradicionalni zemeljski.

Kritiki pravijo, da tveganja med prevozom pacienta po zraku prevladajo nad prednostimi takšnega transporta.


Po študijah iz Stanforda in teksaške univerze, z zračnimi prevozi pogosto prevažajo paciente z manjšimi poškodbami in v večini primerov bi zemeljski reševalci pripeljali pacienta v bolnišnico hitreje in z manj nevarnostmi. Zračni promet in iskanje primernega mesta za pristanek sta najpogostejša razloga za zamudo. Pravtako je treba upoštevati tudi varnost, saj zvezni preiskovalci pregledujejo štiri nesreče zračnih reševalcev, ki so se zgodile samo letos.

Zračni reševalci se sicer zagovarjajo, da so varnejši in bolje opremljeni od zemeljskih in da je zraven vedno prisotna tudi medicinska sestra, ki lahko skrbi za ponesrečenca med prevozom v bolnišnico. Prav medicinska sestra naj bi lahko naredila več za pacienta kot pa paramediki, ki so pravtako prisotni v ekipi.

Zračni prevoz je okoli desetkrat dražji od zemeljskega. Cena leta se giblje od 5.000 do 25.000 dolarjev. Del stroškov pa pokrijejo zavarovalnice.

 Ja, to je Amerika. Tam se na človeško življenje gleda skozi denarnico. Upajmo, da se ne bo takšna navada razširila tudi na naše kraje.

 po www.firehouse.comNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=703