Na Tasmaniji po uničujočih požarih pogrešajo okoli 100 ljudi

Datum 6.1.2013 17:40:51 | Kategorija: Svet

Na avstralskem otoku Tasmanija po požarih, ki so za seboj pustili pravo uničenje, niso našli smrtnih žrtev, a še vedno pogrešajo okoli 100 ljudi. Gasilci so medtem požare večinoma zajezili, a skrbi zaradi napovedi novega vročinskega vala še ni konec.

Med okoli 100 pogrešanimi po požarih, ki so opustošili jug avstralskega otoka Tasmanija, so po navedbah policije tako domačini kot turisti. Za zdaj sicer pri preiskovanju zapuščenih in uničenih domov še niso odkrili nobene smrtne žrtve in upajo, da bo tako ostalo tudi v prihodnje. Za številne od pogrešanih namreč predvidevajo, da so se zatekli k sorodnikom.

Najhuje je bilo v požarih prizadeto mesto Dunalley, kjer je bilo uničenih okoli 70 domov, od lokalne šole pa je ostal le še pepel. Priče stanje opisujejo kot katastrofalno. Plameni naj bi med uničevalnim pohodom po mestu segali do devet metrov visoko.

Številne prebivalce območja južno od mesta Hobart, ki se zaradi hitro napredujočih požarov niso mogli rešiti po kopenskih poteh, so s čolni prepeljali z južne obale otoka do Hobarta. Vsega skupaj so oblasti do danes z domov evakuirale okoli 3000 ljudi, od katerih so številni pristali v zatočiščih.

Temperature, ki so v minulih dneh presegale 40 stopinj Celzija, sicer počasi padajo, umirja se tudi veter. Prav zaradi nekoliko ugodnejših vremenskih pogojev je gasilcem uspelo zajeziti večino požarov, ki so doslej uničili okoli 30.000 hektarov gozda.

A vremenoslovci za prihodnji teden napovedujejo vnovično povišanje temperatur v več državah po vsej Avstraliji, kar pomeni, da nevarnosti uničujočih požarov še ni konec.

www.24ur.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6979