VIDEO: Japonsko stresel potres z magnitudo 7,3, prvi cunami že zadel obalo

Datum 7.12.2012 10:38:25 | Kategorija: Svet


Vzhodno obalo Japonske je stresel potres z magnitudo 7,3. Temu je sledil še popotresni sunek z magnitudo 6,2. Oblasti so zaradi mogočih cunamijev ponekod že ukazale evakuacijo, prvi cunami je že zadel obalo. Poročil o morebitnih žrtvah še ni.

http://www.24ur.com/novice/crna-kronika/japonsko-stresel-potres-z-magnitudo-7-4-izdali-opozorilo-za-cunamije.html
Posledice cunamija na Japonskem
Bo Japonsko znova prizadel cunami? (Foto: Reuters)

Japonsko je stresel nov potres. Žarišče potresa je bilo na vzhodni obali v bližini Tokia, magnituda pa je znašala 7,3. Sledil mu je popotresni sunek z magnitudo 6,2. Poročil o škodi ali morebitnih žrtvah z območja še ni. Oblasti so prebivalce nemudoma opozorile pred cunamijem, ki bi lahko povzročil dodatno škodo na tamkajšnjem območju. Dober meter visok cunami je po poročanju tujih medijev že zadel obalo v prefekturi Mijagi na severovzhodu Japonske. Isto območje si še danes ni povsem opomoglo od potresa z magnitudo 9,0 in cunamija, ki je povzročil tudi tragedijo v jedrski elektrarni Fokušima 11. marca 2011. Iz slednje so že sporočili, da so delavce v elektrarni umaknili na varno, evakuacije pa za zdaj še niso ukazali.

Na širšem tihomorskem območju cunamija ni pričakovati, sporoča ameriški center za opozarjanje pred cunamiji v Pacifiku. Oblasti so na nekaterih območjih že začele izvajati evakuacijo.

Stavbe v Tokiu so se močno zibale

Po besedah očividcev so se stavbe v Tokiu močno zazibale. "Spomnite se lanskega potresa in cunamija. Pokličite svoje sosede in se skupaj nemudoma umaknite v višje predele!" so Japonce nagovorili na tamkajšnji nacionalni televiziji.Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6938