Po tragični nesreči balona: še brez zaključkov, ovadb, poletov, nekateri tudi brez denarja

Datum 5.12.2012 15:33:02 | Kategorija: Slovenija

Več kot tri mesece po tragični balonarski nesreči na Ljubljanskem barju, v kateri je umrlo šest ljudi, preiskava še vedno poteka, kazenskih ovadb še ni, baloni so prizemljeni, vsi poškodovanci pa so že zapustili bolnišnice. Če ste kupili karte za polet z balonom, ste upravičeni do povračila denarja.
Od tragične balonarske nesreče na Ljubljanskem barju, v kateri je umrlo šest ljudi, je minilo že več kot tri mesece.

Tako iz ljubljanskega kot iz mariborskega kliničnega centra so sporočili, da se pri njih ne zdravi več noben poškodovanec. "Na našem oddelku za plastično in rekonstruktivno kirurgijo se ne zdravi več noben poškodovanec iz balonarske nesreče. Preživeli je bil v primernem stanju odpuščen že pred nekaj tedni," so zapisali v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. "V UKCL nimamo več poškodovancev iz balonarske nesreče," pa so sporočili iz Ljubljane.

Preiskava še poteka

To torej pomeni, da je doma tudi že pilot balona Miro Kolenc. In kaj zdaj? So bile že vložene kakšne kazenske ovadbe? Ljubljanski policisti so nam povedali, da preiskava nesreče še vedno poteka. "Policija v preiskavah ugotavlja znake kaznivih dejanj in odgovornost oseb, ki so kakor koli vpletene v določen dogodek," so zapisali. Do kazenskih ovadb še ni prišlo.

Tudi vodja službe za preiskovanje nesreč na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Roman Rovanšek je povedal, da preiskava v tem trenutku poteka v skladu z veljavnimi postopki in tehnikami. "O napredku zaradi interesa preiskave ne smem govoriti, glede na trenutni potek preiskave pa ocenjujem, da bo preiskava zaključena proti koncu prve polovice naslednjega leta," je sporočil.

Posnetki z balona, ki jih je naredil udeleženec T. Šimenc - 2

Ta posnetek je pred nesrečo naredil udeleženec T. Šimenc. (Foto: Tomaž Šimnec)

Baloni ostajajo na tleh

Po nesreči je Javna agencija za civilno letalstvo v skladu s priporočilom službe za preiskovanje nesreč pri ministrstvu za infrastrukturo prepovedala vse komercialne lete z baloni, saj nimajo spričeval letalskega prevoznika oziroma operativnega dovoljenja. Kmalu zatem so prepovedali še komercialno letenje z jadralnimi padali in jadralnimi zmaji.

Svet agencije za civilno letalstvo je po nesreči predlagal razrešitev direktorja agencije Žige B. Kotnika. Vlada je agencijo upoštevala in Kotnika razrešila.

Kot so pojasnili na omenjeni agenciji, prepoved opravljanja zračnega prevoza še vedno velja za vse, ki za opravljanje zračnega prevoza potnikov nimajo posebnega dovoljenja. Po pridobitvi le-tega operater lahko začne izvajati komercialni zračni prevoz z balonom.

Na agenciji so doslej prejeli 13 vlog. Vlagatelje so pozvali k dopolnitvam, vendar, kot pravijo, nobena vloga še ni bila v celoti dopolnjena v skladu z operativno-tehničnimi zahtevami za opravljanje zračnega prevoza z baloni. Nekateri operaterji so vloge že dopolnili in so zdaj v fazi pregledovanja.

So pa na agenciji že izdali šest dovoljenj za izvajanje zračnega prevoza s tandem padali v skladu z operativno-tehnično zahtevo za opravljanje zračnega prevoza s tandem padalom, eden pa je v postopku pridobitve. Poleg tega so izdali še tri dovoljenja za opravljanje zračnega prevoza z jadralnimi padali.

Upravičeni ste do povračila denarja

Na nas sta se medtem obrnili bralki Romana in Meta, ki sta preko spletnih ponudnikov kupili darilne bone oz. karte za polet z balonom pri podjetju Balonarskega centra, ki je po nesreči prenehal z opravljanjem te dejavnosti. Plačali sta 120 oz. 170 evrov, ki jih še nista dobili nazaj. "Ali to pomeni, da se bomo stranke morale požvižgati na ta denar?" se sprašujeta.

Spletna stran Balonarskega centra d. o. o., katerega last je bil nesrečni balon, je namreč s spleta umaknila vse kontaktne podatke. Na strani je objavljeno le še sporočilo za javnost, v katerem izrekajo globoko sožalje vsem svojcem umrlih, poškodovanih ter drugim udeležencem nesreče. "Ta tragični dogodek je globoko prizadel in zaznamoval Balonarski center. Vsakega poleta se lotevamo z največjim spoštovanjem okoliščin, ki na letenje vplivajo, in odgovornostjo do potnikov, ki jih peljemo s seboj," so zapisali.

Balonarska nesreča

(Foto: Damjan Žibert)

Predstavniki Mercatorja so že avgusta pojasnili, da je glede omenjenih bonov postopek popolnoma enak kot pri vseh drugih izdelkih, ki so jih kadar koli prej umaknili iz prodaje. "Tisti kupci, ki so karte za polet z balonom že kupili in so se odločili, da jih ne bodo izkoristili, lahko te kupone unovčijo tam, kjer so jih kupili. Denar bodo dobili nazaj, to je običajno pri vsakem izdelku ali storitvi, ki zaradi višje sile ni mogla biti izkoriščena,'' je pojasnila Tanja Dorin.

V Merkurju so povedali, da so s prodajo dotičnih poletov prenehali že maja leta 2011, zato je v obtoku manj neizkoriščenih bonov. "Tega že več kot eno leto ne prodajamo, je pa res, da ima ta bon od dneva nakupa tri leta veljavnosti."

Na spletni strani Kupujem.si, kjer je karte kupila bralka Meta, so za 24ur.com pojasnili, da so imeli ponudbo objavljeno 28. in 29. marca 2011, njihovi kupci pa so kupone lahko unovčili do 1. oktobra 2011. Po pravilih spletne prodaje je reklamacija možna v roku 14 delovnih dni od dneva nakupa, v primeru, da partner ne realizira storitve na način, kot je dogovorjen v ponudbi, pa tudi v času trajanja unovčljivosti kupona.

Tudi nam ni uspelo priklicati Balonarskega centra Slovenije. Poskušali smo stopiti v stik tudi z Mirom Kolencom, a neuspešno.

"Na žalost se naš partner Balonarski center Slovenije ni držal dogovora v pogodbi in se je odločil vsem kupcem podaljšati unovčljivost kupona. Mi kot posredniki v prodaji med kupcem in ponudnikom o tem nismo bili obveščeni, kljub temu da smo partnerju že izplačali njihov del vseh kupljenih kuponov, zato nismo mogli pravočasno reagirati. Po tragični nesreči smo večkrat poskušali kontaktirati Balonarski center, da bi rešili problem, vendar neuspešno," so zapisali in dodali, da se bodo trudili še naprej "priti do odgovornih z namenom razrešitve krivice, ki je bila storjena našim uporabnikom".

Na Tržnem inšpektoratu RS so nam pojasnili, da imajo potrošniki, ki so kupili karte za polet z balonom in jih zaradi nedelovanja podjetja niso mogli izkoristiti, ker podjetje te storitve ne izvaja več, pravico do vračila plačanega zneska. "Svoj zahtevek za povračilo kupnine naj naslovijo neposredno na prodajalca kart. V kolikor ta kupnine ne bo vrnil prostovoljno, svoj zahtevek lahko uveljavijo le po sodni poti. Navedeno namreč ureja Obligacijski zakonik, ki ni pod nadzorom nobene inšpekcije, temveč se morebitni spori med strankami, v kolikor se ne rešijo po mirni poti, lahko rešujejo le preko sodišča," je zapisala glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić.

Spomnimo …

Tragična nesreča balona se je zgodila 23. avgusta v bližini Iga. Na balonu je bilo 32 ljudi. Umrlo je šest ljudi, med njimi tudi otrok. 14 udeležencev je bilo težko poškodovanih, 10 so jih morali takoj po prihodu v ljubljanski klinični center oživljati.

Prvo poročilo o nesreči je pokazalo, da je nesrečo povzročilo striženje vetra pri tleh, zaradi česar so nastale težave pri upravljanju z balonom. Slednje je potrdilo večino do zdaj znanih okoliščin nesreče, ni pa razkrilo končnih vzrokov zanjo.

Nesrečni balon je imel urejeno obvezno zavarovanje, zato vsem udeležencem nesreče pripadajo odškodnine do 300.000 evrov.

www.24ur.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6936